Τραγελαφικό υπερ της ιδιωτικοποίησης των Δήμων ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αλεξανδρούπολη

Δημοτικές υπηρεσίες που θα ανήκουν σε ιδιώτες εργολάβους και θα έχουν ως πιθανότερη συνέπεια την αύξηση των δημοτικών τελών και μάλιστα για παροχές-υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας, θα φέρει η ίδρυση αναπτυξιακών οργανισμών στους Δήμους, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ). 

Υπενθυμίζεται πως ένας από τους δήμους που επιμένουν, ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, στην προσπάθεια δημιουργίας Αναπτυξιακού οργανισμού στους κόλπους τους, είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, με τη δημοτική αρχή να προσπαθεί να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων, ώστε να επαναφέρει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση. Κι αυτό, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων του Δήμου, που έχουν διαμηνύσει πολλάκις ότι δεν θα επιτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη, αλλά και σημαντικής μερίδας της αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για έναν δήμο που, εφόσον ιδρυθεί ο εν λόγω Οργανισμός, θα πρέπει να λειτουργεί με αφεντικά τους ιδιώτες. «Παραφωνία» αποτέλεσε η στάση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, και στελέχους του κόμματος, Γιώργου Καϊσα, ο οποίος είχε υπερψηφίσει την ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού. Ίσως, την επόμενη φορά, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί, να το ξανασκεφτεί.

Εξάλλου, ο ξεσηκωμός δεν είναι όμως μόνο τοπικός, αλλά πανελλαδικός, με τους υπαλλήλους των Δήμων να βρίσκονται στις επάλξεις, για να αποτρέψουν τη δημιουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών, που θα φέρουν το τέλος των δημοτικών υπηρεσιών, όπως τις ξέρουμε, με τα θετικά και τα αρνητικά τους, αλλά, πάντως, με τον δημόσιο χαρακτήρα τους. 

Διαβάστε ακόμη  Ακρίβεια παντού: Έρχεται αύξηση περίπου 30% στο ρεύμα

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α παρουσιάζει σε ένα σύντομο βίντεο τον ρόλο των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων ανά την Ελλάδα.

Όπως καταγγέλλει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο αρπαγής των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών των Δήμων και στόχο να ενισχυθεί το κεφάλαιο με το υστέρημα των πολιτών. Αφού πρώτα έχουν απαξιώσει τους Δήμους, αφήνοντας τους χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, έρχονται να παρουσιάσουν ως «σωτήρες» Εταιρείες που εκπροσωπούν φίλια συμφέροντα.

Οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί», όπως αναφέρει σε κείμενό του και το infowar, με τη μορφή Ανώνυμων Διαδημοτικών Εταιρειών που στήνουν οι Δημοτικές Αρχές, θα μπορούν να παρακάμπτουν τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να εκχωρούν με μία απλή απόφασή τους λειτουργίες και υπηρεσίες των Δήμων σε ιδιώτες εργολάβους, χωρίς να απαιτούνται προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε έλεγχος και διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές τους.

Το αποτέλεσμα θα είναι ουσιαστικά η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και των λειτουργιών των Δήμων, με ημέτερους εργολάβους να αναλαμβάνουν να κερδοσκοπήσουν από αυτές. Οι δημότες θα πληρώνουν περισσότερα τέλη για υποβαθμισμένης ποιότητας υπηρεσίες, χρηματοδοτώντας έτσι τα κέρδη των εργολάβων.