Σε μία διαδικασία άνευ προηγουμένου και πολύ μακριά από τον πολιτικό πολιτισμό και την ομαλότητα, εκτυλίχθηκε το πρωί της Κυριακής 9 Ιανουαρίου η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για την εκλογή νέου Προεδρείου και για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης και οι 12 πιστοί του… «μαθητές» – σύμβουλοι, αποφάσισαν τη διαγραφή από την παράταξη του Δημήτρη Κολιού, τέως, πλέον, προέδρου του σώματος, ο οποίος, για τους λάτρεις της στατιστικής, στις εκλογές που ανέδειξαν Δήμαρχο τον κ. Ζαμπούκη, είχε συνεισφέρει με 785 ψήφους, τις περισσότερες, μετά τον πρώτο σε σταυρούς Δημήτρη Κολγιώνη, ο οποίος εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο της δημοτικής ενότητας Φερών.
Έτσι λοιπόν, στην ειδική συνεδρίαση της Κυριακής, ο πρώτος σε σταυρούς, ανακοίνωσε στον δεύτερο σε σταυρούς, ότι όχι μόνο δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος, αλλά ότι διαγράφεται από την παράταξη, με ομόφωνη απόφαση 12 μελών της, από τους οποίους, οι 4 προήλθαν μετά από συμπράξεις της δημοτικής αρχής με τις παρατάξεις «ΑΝΑΣΑ» και «Ενότητα για μία νέα πορεία».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως έγιναν δύο συνεδριάσεις το Σάββατο, στην πρώτη δεν παρέστη ο Δήμαρχος για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, ωστόσο ο κ Κολγιώνης ανακοίνωσε στους συμμετέχοντες την πρόταση του κ Ζαμπούκη να είναι ο Καϊσας πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ Κολιός αντέδρασε έντονα, λέγοντας πως δεν μπορούν να αποφασίζουν από άλλες παρατάξεις, κι ότι «εμείς οι 10 βγάλαμε την παράταξη», κάτι που θεωρήθηκε ως αντισυναδελφική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά από την πλευρά του, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ Κολγιώνη να αποχωρήσουν οι σύμβουλοι από τη συνάντηση κι αυτή τελικώς να πραγματοποιηθεί λίγες ώρες αργότερα, δίχως τους κυρίους Κολιό, Κιζιρίδη, Ραπτόπουλο. Εκεί, ο κ Ζαμπούκης συμμετείχε κανονικά και πρότεινε τη διαγραφή Κολιού, από την στιγμή που διαφωνεί με τις συμπράξεις. Μάλιστα έκανε λόγο για εκβιαστικά διλήμματα, τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά. Έτσι ο κ Κολιός λογίζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος, ιδιότητα με την οποία ο ίδιος διαφώνησε, στη χθεσινή συνεδρίαση, λέγοντας πως παραμένει μέλος της παράταξης «Δήμος για όλους Πρώτα Εσύ».
Πάντως, ήταν γνωστό τοις πάσι πως ο κ Ζαμπούκης θα πρότεινε για πρόεδρο τον κ Καϊσα, με τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση να μην είναι ξεκάθαροι. Εξάλλου, όπως έχει πει ο Δήμαρχος και στο παρελθόν, ο ίδιος «δεν μιλάει συχνά». Ωστόσο, αυτή η τακτική της σιωπής δίνει πάτημα σε διάφορους να διακινούν φήμες και να μιλούν μέχρι και για νέους υποψήφιους Δημάρχους, τους οποίους ο κ Ζαμπούκης, «φοβάται» και αντιδρά αναλόγως… Ο ίδιος, στη χθεσινή συνεδρίαση πήρε το λόγο δυο φορές, τη μία ως νομικός, όπως είπε, για να πει ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα της παράταξης, ότι έχουν γίνει όλο νόμιμα και πως όποιος θέλει μπορεί να προσβάλει την απόφαση. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα αλαλούμ αναφορικά με όσα προβλέπει ο Κλεισθένης για αυτές τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ Λαμπάκη, η ανακοίνωση διαγραφής ενός μέλους μίας παράταξης, όπως έκανε ο κ Κολγιώνης στην έναρξη της συνεδρίασης, μπορεί να γίνει μόνο από πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου και μόνο σε τακτική και όχι σε ειδική συνεδρίαση. Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Χρ. Βασματζίδης δεν διαφώτισε ιδιαίτερα το σώμα, αφού όπως είπε, η νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρη. Πάντως, τα πρακτικά των ψηφοφοριών που έγιναν χθες θα αποσταλούν εντός 5 ημερών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, όπως προβλέπεται, και αυτή θα αποφασίσει αν θα επικυρώσει ή θα ακυρώσει τις σχετικές αποφάσεις.
Κατά τον κ Κολιό, πάντως, η διαδικασία ήταν παράτυπη, επιμένοντας να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Τελικώς, τη Λόλα από τη φωτιά, δηλαδή την «εσωτερική αντιπολίτευση», επιχείρησε να σώσει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ζαμπούκη Γιώργος Κιζιρίδης, δηλώνοντας ότι αυτοπροτείνεται ως υποψήφιος για πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και προκαλώντας επευφημίες και χειροκροτήματα. Εξάλλου, όπως είχαμε γράψει εδώ και καιρό, ο ίδιος είναι εμφανώς δυσαρεστημένος από τη δημοτική αρχή και μάλλον η αποχώρησή του θεωρείται θέμα χρόνου. Εκτός κι αν ακολουθήσει η διαγραφή και του ιδίου από τις τάξεις της παράταξης Ζαμπούκη.
Τελικά, για την ιστορία, να πούμε ότι εκλέχθηκε με 15 ψήφους ο κ Καϊσας, αν και ο κ Κιζιρίδης είχε συγκεντρώσει 20, δίχως όμως να καταφέρει να συγκεντρώσει 27, δηλαδή το 1/3 των ψήφων που θα του εξασφάλιζε την προεδρεία.
Αυτό που μπορεί να προβλέψει κανείς με ακρίβεια και δίχως να είναι … μάγος, είναι ότι, μετά από τις τραγελαφικές αυτές εξελίξεις, ξεκινά μία ιδιαίτερα ταραχώδης περίοδος για τη δημοτική αρχή, η οποία έχει ανοίξει πολλά εσωτερικά μέτωπα, κυρίως λόγω της πολιτικής απειρίας των περισσότερων μελών της και της γκρίνιας που προκαλούν κάποιες συμπεριφορές και αποφάσεις. Από την άλλη, αυτή η κρίση λειτουργεί ενωτικά για την αντιπολίτευση, με παλιούς «εχθρούς» να γίνονται «φίλοι», μπροστά στον κοινό «αντίπαλο». Μόνο που όλη αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, δεν λειτουργεί υπέρ των δημοτών. Η δημοτική αρχή μοιάζει να αναλώνεται σε κόντρες και πηγαδάκια και να μην μπορεί να βαδίσει με σταθερότητα, απερίσπαστη για το καλό του Δήμου…