Τραγωδία στα Τέμπη: Χωρίς απαντήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα πολλά «γιατί»

Ένα τεράστιο «γιατί» πλανάται στα σύννεφα πάνω από τα Τέμπη. «Γιατί πάλι;», «Γιατί έτσι;», «Γιατί τα παιδιά»… Πολλά «γιατί» που η κυβέρνηση υπόσχεται να απαντήσει και να ανατρέψει «με το κεφάλι σκυφτό», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα

Το μοναδικό μέρος της Ελλάδας όπου κανείς δεν έβλεπε το διάγγελμα του πρωθυπουργού πάντως, ήταν στο ίδιο το σημείο του δυστυχήματος. Εκεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης δεκάδες άνδρες και γυναίκες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών και αρχών δουλεύουν ακατάπαυστα, χωρίς να υποκύπτουν σε πολιτικούς αντιπερισπασμούς προκειμένου ο καθένας από τη μεριά του να βοηθήσει στο έργο της αναζήτησης των σορών των θυμάτων. Άλλωστε πλέον, οι ελπίδες για κάποιον ζωντανό εγκλωβισμένο είναι μηδενικές.

Την Τετάρτη, η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σταμάτησε την καταγραφή των νεκρών στον αριθμό 38. Δυστυχώς όμως, όλα δείχνουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης. Στο νοσοκομείο παραμένουν 57 επιβάτες, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Άλλωστε, μιλώντας στην ΕΡΤ η Προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας Ρουμπίνη Λεοντάρη, έκανε λόγο για 43 σωρούς που έχουν φτάσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ταυτόχρονα σε θρίλερ μετατρέπεται το ζήτημα των αγνοούμενων προσώπων και του ενδεχόμενου αριθμού τους που παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστος, όπως μας είπαν στο πεδίο μέλη των σωστικών συνεργείων. Όσο η δύσκολη διαδικασία συνεχίζεται, μαζί της παρατείνεται και ο αβάσταχτος πόνος των οικογενειών που αδυνατούν να βάλουν μια τελεία στη θέση της γραμμικής ανάπτυξης της ζωής των παιδιών τους που αναζητούνται.

Πάντως, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης μέσω DNA για τις 43 σωρούς και τα σώματα να αποδοθούν στις οικογένειες ώστε να ταφούν.

Σε αυτό το κλίμα βαθιάς περισυλλογής και λύπης κινείται τις τελευταίες ώρες ολόκληρη η Λάρισα και οι γύρω περιοχές. Ίσως έτσι να εξηγείται και η συγκινητική παρουσία κατοίκων της Λάρισας να συρρεύσουν στην κεντρική πλατεία προκειμένου να προσφέρουν αίμα για τους τραυματίες, αλλά επιζώντες, του δυστυχήματος

Παραιτήσεις υπουργών, διαγγέλματα πρωθυπουργών

Χθες, η κυβέρνηση επιχείρησε με συντονισμένο τρόπο να δώσει την αίσθηση ότι αναλαμβάνει ευθύνες, όμως ο τρόπος με τον οποίο το έκανε, δεν φαίνεται ικανός να πείσει.

Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, λίγο μετά την άφιξή του στο σημείο του δυστυχήματος, ανακοίνωσε την παραίτησή του, χωρίς να αναφέρει όμως τον λόγο.

Διαβάστε ακόμη  Ασφυκτιούν τα νεκροταφεία στην Άνθεια – Ζητείται λύση από τη δημοτική αρχή

«Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά. […] Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών», λέει μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραμανλής. Σαν να λέει «παραιτούμαι, αλλά δεν έφταιγα εγώ».

Λίγο αργότερα ήρθε η σειρά του πρωθυπουργού να μιλήσει με περίπου τα ίδια λόγια: «Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». Σαν να λέει «παραιτείται, αλλά δεν έφταιγε αυτός». Για την ιστορία, σημειώνεται ότι μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι παραιτήσεις όμως, όσο ειλικρινή εκκίνηση κι αν έχουν, δεν δίνουν πάντα τις απαραίτητες εξηγήσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που πλέον ταλανίζουν την κοινωνία. Αυτά τα «γιατί» της πρώτης παραγράφου, θα καταλήγουν πάντα σε ένα αδυσώπητο ερώτημα μετά από κάθε τέτοια τραγωδία: «Γιατί αργήσατε τόσο;»

Η πρώτη σύλληψη

Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης του πολύνεκρου ατυχήματος, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, αφού συνελήφθη, από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, ο 59χρονος σταθμάρχης του ΟΣΕ, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται υπό την επίβλεψη του αρμόδιου εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεσή του κράτησε για πάρα πολλές ώρες. Ο κλειδούχος κλήθηκε επίσης για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας.

Καταθέσεις έχουν δώσει ακόμη ο εκπρόσωπος της Hellenic Train και δύο προϊστάμενοι τμημάτων, Μηχανοδηγών και Εκδοτηρίων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει ήδη αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Οι διώξεις για την τραγωδία στα Τέμπη θα αφορούν το αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που διώκεται ως κακούργημα, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διώξεις θα αφορούν και την κατηγορία των ανθρωποκτονιών, στις οποίες πιθανότητα θα αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.

Πηγή: documentonews.gr