ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Τα ιαματικά Λουτρά Τραιανούπολης είναι μεταξύ των επίσημα αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών, όπως και της Σαμοθράκης που λειτουργεί κανονικά. Αν χάθηκε η άδεια λειτουργίας για την Τραϊανούπολη είναι μεγάλο έγκλημα και πρέπει να μάθουμε το λόγο για τον οποίο έγινε και τους υπεύθυνους που, με την ολιγωρία τους, επέτρεψαν να γίνει! 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και δερματολόγος, Κωνσταντίνος Κουσκούκης σε συνέντευξη του αναφέρει ότι «Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 750 ιαματικές πηγές, με τις 84 να είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το κράτος ως ιαματικές». Και στη συνέχεια επισημαίνει ότι «Ο ιαματικός τουρισμός είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος οικονομικός κλάδος που μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί να προσφέρει το πιο σημαντικό «όπλο» του οποιουδήποτε είδους τουρισμού. Τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες».

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου, η Αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, ο Πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ τα τοπικά Συμβούλια και ΟΛΟΙ μας πρέπει κάτι να κάνουμε ώστε να ξαναζωντανέψει αυτός ο ευλογημένος τόπος μας. Και μάλιστα ΑΜΕΣΑ!! Να στρατευτούμε όλοι!! Πρώτα-πρώτα να τον καθαρίσουμε από τα χόρτα, να ξαναζωντανέψει το πράσινο με συχνό πότισμα, να ασβεστωθούν οι εξωτερικοί χώροι όπου χρειάζεται, να διορθωθούν τα εξωτερικά φωτιστικά και να τοποθετηθούν προβολείς στη ΧΑΝΑ και στα θολωτά βυζαντινά κτίσματα για να φωτίζονται κάθε βράδυ!! Και οπωσδήποτε να ξαναγίνει το σκεπαστό κιόσκι με τα παγκάκια του. Να καταστήσουμε αυτό το χώρο να είναι τουλάχιστον επισκέψιμος ως ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ χώρος και εκδρομικός προορισμός!  

Παράλληλα να εξασκηθούν σοβαρές και συνεχείς πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, Δήμο, Περιφέρεια, Υπουργεία, Βουλευτές κ.λ.π. για να ξαναλειτουργήσουν όσο γίνεται πιο σύντομα τα ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ μας!!

Σύμφωνα με την παράδοση, τα λουτρά ιδρύθηκαν από τον Τραϊανό. Τα παλιά λουτρά αποτελούνται από δύο θολωτά κτίσματα του 16ου αιώνα, με μια δεξαμενή το καθένα και αποδυτήρια. Τα νέα λουτρά άρχισαν να χτίζονται το 1962 και ολοκληρώθηκαν το 1964. Βρίσκονται στον ιστορικό χώρο της Τραϊανούπολης πάνω στην Εθνική οδό, σε απόσταση 14 χλμ από την Αλεξανδρούπολη.

Οι πηγές είναι αναγνωρισμένες από το Ελληνικό Κράτος. Η θερμοκρασία τους φτάνει τους 52° C . Χαρακτηρίζονται ως υδρο – θειο – χλωριο – νατριούχες. Τα νερά τους είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματισμών, γυναικολογικών παθήσεων, περιφερειακών νεύρων, νοσημάτων νεφρού, χολής, ηπατικών δυσλειτουργιών, πεπτικών διαταραχών. 

Για την ίδρυση της Τραϊανούπολης , ιστορικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΑυτοκράτοραςΜάρκο Ούλπιο Τραϊανός ίδρυσε την Τραϊανούπολη, κατά τα έτη 98 -117 μ.Χ. πάνω στην αρχαία Εγνατία οδό, μένοντας πιστός στην τακτική του να δημιουργεί φρούρια στα μετόπισθεν και να εγκαθιστά απόμαχους στρατιώτες ως οροφύλακες.

Για την Αγία Γλυκερία να αναφέρουμε ότι γεννήθηκε στην Τραϊανούπολη το 2ον μ.Χ. αι., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος ο Ευσεβής (138 – 161 μ.Χ.). Ο πατέρας της ονομαζόταν Μακάριος και είχε διατελέσει ύπατος. Σε μικρή ηλικία, ασπάσθηκε το Χριστιανισμό και ανέπτυξε έντονη χριστιανική και κατηχητική δράση και μαρτύρησε για την πίστη της.Στο χώρο αυτό με πρωτοβουλία και μεγάλες προσπάθειες του μακαριστού παπα-Θόδωρου Μητρούδη από το χωριό Λουτρά κτίστηκεπερικαλλής Ιερός Ναός προς Τιμήν Της.

Στην κορυφή του λόφου του Αγίου Γεωργίου που θεωρείται η Ακρόπολη της Τραϊανούπολης, η θέα στο Δέλτα του Έβρου, έως την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη είναι πολύ εντυπωσιακή. Εκεί εντοπίζονται χαλάσματα του τεκέ Ισικλάρ ή Νεφές Μπαμπά. Στον τεκέ αυτόν αναφέρεται ο Οθωμανός περιηγητής ΕβλιγιάΤσελεμπή το 1668 . 

Αξίζει τον κόπο να επισκεπτόμαστε πότε – πότε αυτόν τον πανέμορφο φυσικό, αρχαιολογικό, ιαματικό και θρησκευτικό χώρο, να δοκιμάσουμε το ζεστό ιαματικό νερό του, να δούμε τη Χάνα και τα θολωτά λουτρά, να απολαύσουμε τη θέα από την Ακρόπολη του Αη-Γιώργη και να προσκυνήσουμε στη Χάρη του να πάμε στην Εκκλησία Αγίας Γλυκερίας για ένα κερί και να πιούμε τον καφέ μας στη γραφική ταβερνούλα που διασώζεται ακόμα εκεί!!

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΙΓΟΥΔΗΣ