Τρίτη φτωχότερη Περιφέρεια της χώρας η Α.Μ-Θ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η ΕΛΣΤΑT για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 2021, η Περιφέρειά μας ξεκόλλησε από την τελευταία θέση των τελευταίων ετών. Χαώδης η διαφορά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη

Μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τις 12.000 ευρώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κατοίκων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το 2021, την στιγμή που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνά τις 28.000 ευρώ!

Ωστόσο, είναι κάπως «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας δεν είναι πλέον η φτωχότερη της χώρας, αλλά η τρίτη φτωχότερη, με το Βόρειο Αιγαίο και την Ήπειρο να προηγούνται!

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ η οποία δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024 και αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των περιφερειών της χώρας για το έτος 2021.

 Από την τελευταία θέση στην προπροτελευταία

Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2015 ως το 2017 η ΑΜΘ είχε το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, ενώ ευρωπαϊκές μελέτες την κατέτασσαν και στις φτωχότερες της Ευρώπης.

Το 2015 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΑΜΘ ήταν στις 11.164 ευρώ. Το 2016 στις 11.432, το 2017 με 11.539 ευρώ. Στη συνέχεια, το 2018 με 11.446, το 2019 με 11.585 και το 2020 με μεγάλη μείωση, προφανώς λόγω covid, το ΑΕΠ της ΑΜΘ έφτασε στα 10.723 ευρώ, κατατάσσοντάς τη στην προτελευταία θέση.

Για το 2021, όπως προαναφέρθηκε, η ΑΜΘ τερμάτισε στην 11η θέση, με ΑΕΠ 12.006 ευρώ. Σημαντική αύξηση 12% σε σχέση με το 2020, έτος που στιγματίστηκε από τον κορωνοϊό.

Eurostat: Προτελευταία η Ελλάδα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Ουραγός η Ελλάδα πανευρωπαϊκά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2022. Στα τάρτατα της Ε.Ε. βρίσκεται η χώρα μας σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των πολιτών, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία τη Eurostat.

Ειδικότερα, δεύτερη από το τέλος η Ελλάδα σε επίπεδο Ευρώπης στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2022, καταγράφοντας ποσοστό 33% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το 2022, όπως και το 2020 και το 2021, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία κατέγραψαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, 156% και 135% αντίστοιχα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Μετά το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία ακολουθεί η Δανία (36% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.), η Ολλανδία (30% πάνω), η Αυστρία (24% πάνω) και το Βέλγιο (20% πάνω).

Αρνητική κατάταξη και στην ατομική κατανάλωση (AIC) για την Ελλάδα το 2022, αφού κατατάχτηκε στην 25η θέση πανευρωπαϊκά μαζί με την Εσθονία και 22% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Tα χαμηλότερα επίπεδα ατομικής κατανάλωσης AIC καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (31% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.), στην Ουγγαρία (29% κάτω), στην Κροατία και Λετονία (και οι δύο 24% κάτω), στη Σλοβακία (23% κάτω) και στην Ελλάδα και Εσθονία (22% κάτω).

(gnomionline.gr – Κική Ηπειρώτου)

ΑΠΟΨΗ

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα!  Διευρύνεται το αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας!

Γράφει ο Γιώργος Μιχαλόπουλος* 

Η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας ήταν και είναι όχι μόνο θέμα άμεσου και αυτονόητου ενδιαφέροντος για τον έντυπο περιφερειακό τύπο, αλλά και ζωτικό σημείο του  διαχρονικού του ρόλου και της ιστορικής του αποστολής!

Αλλά είναι και ζήτημα κορυφαίας σημασίας για το μέλλον της χώρας μας! Δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς δυσβάστακτο κόστος η σημερινή κατάσταση όπου τα αστικά κέντρα Αθηνών (κυρίως) αλλά και Θεσσαλονίκης απομυζούν κάθε αναπτυξιακή ικμάδα της χώρας καταδικάζοντας την Περιφέρεια σε μαρασμό και υπανάπτυξη.

Όχι βέβαια πως δεν το ξέραμε! Αλλά κάθε φορά που διαβάζουμε τα σχετικά στοιχεία αυτή η απαράδεκτη πραγματικότητα χτυπάει συναγερμό που οφείλουν όλοι να ακούσουν!

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν την μεγάλη ανισότητα και τις χαώδεις οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές δυνατότητες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Ουσιαστικά δείχνουν ότι υπάρχουν δύο χώρες! Αυτή των αστικών κέντρων όπου συγκεντρώνεται όχι μόνο ο μισός και πλέον πληθυσμός, αλλά παράγεται και το μισό και πλέον ΑΕΠ και συγκεντρώνονται όλες σχεδόν οι παραγωγικές δυνατότητες και εκείνη της περιφέρειας όπου, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, υπάρχει έντονη η εικόνα της εγκατάλειψης.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία συμμετέχουν κατά 61,6% στη Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της χώρας δηλαδή τον βασικό δείκτη των συνολικών οικονομικών επιδόσεων κάθε περιοχής όταν ο Μ.Ο. των υπολοίπων περιφερειών είναι στο 3,48%! Η ίδια και χειρότερη εικόνα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην απασχόληση – ανεργία, στο ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχια και κοινωνικό αποκλεισμό κ.λπ.!

Συμπέρασμα: Η Περιφέρεια χάνει το τρένο της ανάπτυξης και η ανισότητα συνεχώς διευρύνεται.

Η αναστροφή της εικόνας αυτής αποτελεί εθνική ανάγκη άμεσης προτεραιότητας. Και ο ημερήσιος περιφερειακός τύπος θα πρωτοστατήσει στον αγώνα αυτόν!

* Ο Γιώργος Μιχαλόπουλος είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων – ΣΗΠΕ