Τρίτο Πανεπιστήμιο της χώρας το ΔΠΘ που πριν ένα χρόνο δεν είχε χρηματοδότηση ούτε για τα βασικά

Τις δημόσιες ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε ο Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης για το γεγονός ότι με νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το Δημοκρίτειο θα αποκτήσει νέα τμήματα, ενώ θα απορροφήσει και τα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος γεγονός που θα το καταστήσει ως το τρίτο μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας


«Είναι μία προσπάθεια μηνών, μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού πριν από μερικούς μήνες στην Κομοτηνή και την πρωτοβουλία που πήρε κι ανακοίνωσε για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με στόχο να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα» σημείωσε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης. Έκτοτε έγιναν αρκετά βήματα, γι’ αυτό ο πρύτανης ευχαρίστησε δημόσια τον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «γνωρίζει τα θέματα του Πανεπιστημίου μας καλύτερα από πολλούς άλλους στη Θράκη. Ξέρει ακριβώς ποιο είναι το πλάνο της Διοίκησης. Υιοθέτησε όλη την προσπάθεια, συμμετείχε και συντόνισε αυτή».

Τι έλεγε ο Μάρης πέρσι

«Η πρωτοβουλία, στα λόγια, ακούγεται θετική. Το τι θα γίνει στην πράξη, είναι άγνωστο. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς την υποχρηματοδότηση του ΔΠΘ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το εγχείρημα θα πρέπει να συνοδευτεί όχι απλώς από αύξηση, αλλά από πολλαπλασιασμό της χρηματοδότησης. Ειδάλλως, θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα και αδιέξοδα. Πάντως πριν περίπου ένα χρόνο, τον Μάιο του ’22 , ο κύριος Μάρης δήλωνε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm πως το ΔΠΘ χρειαζόταν οικονομική στήριξη άμεσα, προκειμένου ν’ ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις του, απόρροια του ενεργειακού κόστους που έχει βάλει «φωτιά» στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, η κρατική χρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιο, όπως τόνιζε ο ίδιος, την τελευταία δεκαετία είχε ψαλιδιστεί απομένοντας περίπου στο 1/3 από την αντίστοιχη του 2012!
«Εκεί που υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση από τον κρατικό. προϋπολογισμό, που στο ΔΠΘ έχει συρρικνωθεί στο πρωτοφανές ποσό των 4.630.000 ευρώ. Το 2012 η χρηματοδότηση ξεπερνούσε τα 12.000.000 ευρώ.

Άρα καταλαβαίνετε πως οι συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να λειτουργήσουμε τα τελευταία 10 χρόνια είναι πάρα πολύ δύσκολες», σημείωνε τότε ο κυριος Μάρης λέγοντας πως για παράδειγμα το κρατικό κονδύλιο για πετρέλαιο θέρμανσης 2022… έχει ήδη εξαντληθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους στο ΔΠΘ. «Πρέπει να δούμε πως θα κινηθούμε, γιατί η ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι πολλή δύσκολη. Είμαι πραγματικά πάρα πολύ προβληματισμένος δεν το κρύβω», δήλωνε πριν ένα χρόνο  ως Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ… Ελπιζουμε σε ένα χρόνο ότι δεν θα κάνει τις ίδιες δηλώσεις».

Διαβάστε ακόμη  Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση, την αναδιαρύθμιση, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης