Τζάμπα πανηγύρια της ΝΔ για τη δήθεν χρηματοδότηση του φράχτη από την ΕΕ

Το ΕΛΚ – μαζί με τα ακροδεξιά κόμματα και ορισμένους ευρωβουλευτές από τους Φιλελεύθερους– κατέθεσε τροπολογία, για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όπως είναι ο φράχτης του Έβρου, η οποία υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια: υπέρ ψήφισαν 322 ευρωβουλευτές, 290 την καταψήφισαν, ενώ 20 απείχαν της ψηφοφορίας. Υπερψήφισαν ΕΛΚ, ακροδεξιά, υπερσυντηρητικοί (ECR) και ένα κομμάτι του Renew (Φιλελεύθεροι)

Ωστόσο, όπως αναφέρει το libre.gr, στη συνέχεια δεν πέρασε το σχετικό ψήφισμα-κείμενο, με βάση το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο θα πίεζε την Κομισιόν, ώστε να το συμπεριλάβει στα θέματα της ατζέντας της. Σημειώνεται ότι έτσι κι αλλιώς μια τροπολογία δεν έχει καμία δεσμευτική αξία για την Επιτροπή, ωστόσο το πόρισμα από το οποίο συνοδεύεται, το εξετάζει η Κομισιόν και μπορεί να το υιοθετήσει, δρομολογώντας τις ανάλογες εξελίξεις.

Έτσι, η τροπολογία πέρασε μεν, όμως εξαιτίας αυτής απορρίφθηκε το ψήφισμα με 210 υπέρ, 321 κατά και 105 αποχές. Το κείμενο υπερψηφίστηκε μόνο από το ΕΛΚ και το μεγαλύτερο κομμάτι των Φιλελευθέρων. Όλες οι άλλες ομάδες καταψήφισαν το κείμενο.

Η απόρριψη του κειμένου σημαίνει ότι ούτε η τροπολογία ισχύει. Πρόκειται ενδεχομένως για ένα πρωτοφανές γεγονός: να υπερψηφιστεί η τροπολογία, αλλά να καταψηφιστεί το κείμενο. Επομένως, το πολιτικό μήνυμα που σηματοδοτεί το παραπάνω γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου απορρίπτει τελικά μια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τους φράχτες.  

Διαβάστε ακόμη  Συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με την FRAPORT για την βελτίωση της  αεροπορικής σύνδεσης της Καβάλας με την Αθήνα και το Εξωτερικό

Το ΕΛΚ (συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ) ταυτίστηκε με την ακροδεξιά (ID) και τους υπερσυντηρητικούς (ECR) και σε ένα ακόμη θέμα: στην καταψήφιση της συμπερίληψης της αλληλεγγύης, της επιμερισμένης ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών και της προώθησης ασφαλών και νόμιμων οδών ως αναγκαίων πτυχών της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Η τροπολογία 31 υπερψηφίστηκε με 323 υπέρ, 263 κατά και 47 αποχές. Στηρίχθηκε από Σοσιαλιστές, Renew, Πράσινους και Αριστερά.

Σημειώνεται ότι η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βιάστηκε να πανηγυρίσει για την τροπολογία (και να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ), αναφέροντας σε ανάρτησή της ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έδωσε  μία ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία» του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη «για τη μη χρηματοδότηση» του φράκτη στον Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΚ «που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών».

Πανηγυρικές δηλώσεις και αναρτήσεις έκαναν και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, πρόωρα και άνευ λόγου, όπως αποδεικνύεται…