Β.Λαμπάκης για Σαμοθράκη: Ξεφτάει το μεράκι στην Ελλάδα μέρα με την μέρα

Γραπτή δήλωση για την καταστροφή στη Σαμοθράκη έκανε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπάκης εκφράζει την στήριξη του στον Δήμαρχο του νησιού κ. Βίτσα και ζητά να υπάρξει ομάδα που θα ανακοινώνει κάθε εβδομάδα το έργο που παρήγαγε ενώ ζητά να προχωρήσουν όσα πρέπει με γρήγορους ρυθμούς γιατί όπως αναφέρει ” ξεφτάει το μεράκι στην Ελλάδα μέρα με την μέρα”.

Αναλυτικά η δήλωση του Βαγγέλη Λαμπάκη

Προκαλώ και προσκαλώ όλους, με αγωνία και αγάπη για το νησί μας να αποφασίσουμε ότι δε θα είναι αποσπασματική η παρέμβαση, ότι θα γίνει μία ολοκληρωμένη μελέτη για την εκ θεμελίων ή όπου δεν είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση των υποδομών.
Για να συμβεί αυτό χρειάζεται άμεση συγκρότηση ομάδας επαϊόντων που θα προέρχονται από το Υπουργείο Υποδομών, την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον μητροπολιτικό δήμο Αλεξανδρούπολης.
Αυτή η ομάδα κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνει το έργο που παρήγαγε,
α) για να μη μειωθεί η δράση της και β) για να ολοκληρώσει γρήγορα μέσα στο χρόνο που διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εκμεταλλευόμενη τη διαδικασία fast track.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και εγώ προσωπικά ήδη ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ αναλάβαμε υποχρεώσεις υπέρ του δήμου Σαμοθράκης και συγκεκριμένα:
1) Προγραμματική σύμβαση για “ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ”
2) Προγραμματική σύμβαση για ” ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ”
3) Προγραμματική σύμβαση για ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ : “ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΡΕΜΑΤΟΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ’ ΕΚΤΑΣΗ ΔΙΩΡΟΦΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ”

Συμφωνήθηκαν οι κάτωθι προγραμματικές:
1) α) Αλλαγή Ρυμοτομικού σχεδίου και αλλαγή χρήσης του Γυμνασίου σε Δημαρχείο
β) Μελέτη αλλαγής χρήσης από μελέτη στατικής ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου
2) Προς απόφαση Προγραμματική σύμβαση: Μελέτης Αποκατάστασης ζημιών στο οδικό δίκτυο της Νήσου Σαμοθράκης που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες και τον σεισμό κατά τα έτη 2014 – 2015. Κωδικός: 2014 ΣΕ 57100004 της ΣΑΕ 571 του Π.Γ.Δ
Την 28-09-2017 μετέβην στην Σαμοθράκη έχοντας μαζί μου τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, μηχανικούς κι ένα φορτηγό με υλικά από την ΔΕΥΑΑ αξίας περίπου 10.000 ευρώ για άμεσες παρεμβάσεις στα δίκτυα του νησιού.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε με τον δήμαρχο και τους λοιπούς αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Σαμοθράκης δεσμεύτηκα πέραν των προειρημένων να ολοκληρώσω με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης τη μελέτη ενός νέου δημαρχείου δίπλα στο κατεστραμμένο και την ολοκλήρωση της μελέτης του κέντρου υγείας που ήδη είχαμε αρχίσει, αναλαμβάνοντας με γρήγορες διαδικασίες και τη δημοπράτησή τους. Έστειλα υδραυλικό στη Σαμοθράκη για άμεσες αποκαταστάσεις και όλα αυτά από αγάπη για το νησί και αυτοδιοικητική συνείδηση, χωρίς νομική υποχρέωση.

Διαβάστε ακόμη  Τριπλάσιες αφίξεις στα νησιά με τη βίζα «εξπρές» – Ακόμη το σκέφτονται στην κυβέρνηση για τη Σαμοθράκη

Με αληθινά λόγια όσο και σκληρά, τοποθετούμαι στο θέμα της ανάγκης ανασυγκρότησης της Σαμοθράκης εκ θεμελίων:
α) Απεδείχθη περίτρανα ότι η Σαμοθράκη δεν είχε υποδομές με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα. Η ανυπαρξία των υποδομών προκύπτει από την αποδεικνυόμενη συνεχώς εγκατάλειψή της.
β) Ευθύνονται όλοι εκείνοι που έκτιζαν χωρίς οικοδομικές άδειες μέσα στα ρέματα χωρίς καν να υπολογίζουν την ύπαρξή των ρεμάτων με βαριά αμέλεια.
γ) Ευθύνονται κρατικές υπηρεσίες που έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους να γίνονται τα πιο πάνω τερατουργήματα και έμειναν αδρανείς.
δ) Ευθύνονται όλοι εκείνοι που έταζαν αεροδρόμια εδώ και χρόνια, ενώ είναι κλειστό το λιμάνι των Θέρμων και αδύναμο για μεγαλύτερη δραστηριότητα από την υφιστάμενη το λιμάνι της Καμαριώτισσας.
ε) Ευθύνονται όλοι αυτοί που είχαν καταδικάσει τη Σαμοθράκη τόσα χρόνια με μία γραμμή όλο κι όλο, αρνούμενοι πεισματικά σε όλες τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης από το 2011 μέχρι σήμερα.
στ)Τέλος, ας λειτουργήσει το κράτος, περιορίζοντας την υπερβόσκηση, για να σωθεί το νησί και όχι ως συνήθως μικροσυμφέροντα ομάδων.

Δε ζητώ ευχαριστίες με όλα αυτά, αλλά θέλω να ζητήσω από αυτούς που έχουν και νομική υποχρέωση να επιδείξουν την απαραίτητη για την ανασυγκρότηση του νησιού συμπεριφορά, για να βοηθήσουμε αληθινά το νησί. Επίσης, δεν υπαινίσσομαι ότι δε λειτούργησαν κράτος και περιφέρεια αυτές τις πέντε ημέρες, αλλά το αντίθετο δούλεψαν επαρκώς, απλά ζητάω να γίνουν από δω και πέρα τα παραπάνω, γνωρίζοντας πως ξεφτάει το μεράκι στην Ελλάδα μέρα με την μέρα. Αν συμβούν αυτά μαζί με τις υποδομές θα έλθει και η ανάπτυξη στο νησί, πάντα συνδυασμένα με την Αλεξανδρούπολη.

Τέλος γνωρίζοντας επί 7 χρόνια ως δήμαρχος, τι τραβάει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, εν προκειμένω ο συγκεκριμένος χωρίς χρήματα (και πριν την καταστροφή) χωρίς δομές και δημαρχείο, είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι με στωική υπομονή, προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τον δήμο του ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ με ορθολογισμό, με αγωνία και διαρκή παρουσία, έχοντας όλα εκείνα τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας δήμαρχος. Είναι ένας από τους λόγους που βρίσκομαι δίπλα στο Θανάση Βίτσα.

 

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ