Β. Λαμπάκης στην Καθημερινή: Σε 10 χρόνια η Αλεξανδρούπολη θα είναι μεγαλούπολη

Με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή», ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας εξηγεί πώς η Αλεξανδρούπολη έγινε κόμβος για τους σχεδιασμούς παγκόσμιων κολοσσών, ενώ αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος αποκαλύπτει τόσο το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, όσο και πώς η πόλη από εκεί που ήταν «ξεχασμένη» αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και αναμένει δημογραφική έκρηξη του πληθυσμού της.

«Μέσα σε μία δεκαετία θα έχουμε γίνει μεγαλούπολη», είναι η χαρακτηριστική δήλωση του δήμαρχου Βαγγέλη Λαμπάκη στην «Καθημερινή».
Όπως γράφει ο Σταύρος Τζίμας, μνηστήρες από κάθε γωνιά του πλανήτη συρρέουν τον τελευταίο καιρό στο γραφείο του Βαγγέλη Λαμπάκη.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ ταξίδεψε εκεί και δήλωσε ενθουσιασμένος.
Ο Κινέζος ομόλογός του Ζου Ξιαολί έφυγε, επίσης, εντυπωσιασμένος.

Οι Ρώσοι έχουν πιάσει μόνιμο στασίδι μοιράζοντας ήδη δώρα , ακόμα και… ναούς για να τη γοητεύσουν. Και οικονομικά ισχυροί του κόσμου την ανακάλυψαν και σπεύδουν.
Η Αλεξανδρούπολη, με τις 70.000 ψυχές, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς γεωπολιτικού ενδιαφέροντος που την τοποθετεί στην καρδιά ενεργειακών, μεταφορικών και εμπορικών σχεδιασμών παγκόσμιων κολοσσών για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και στους στρατιωτικούς χάρτες στη διελκυστίνδα Δύσης και Ρωσίας.
«Μέσα σε μία δεκαετία θα έχουμε γίνει μεγαλούπολη, θα γίνει δημογραφικό μπαμ», λέει στην «Κ» o κ. Λαμπάκης. «Όλος ο πλανήτης έχει περάσει από το γραφείο μου», προσθέτει, δηλώνοντας πως η πόλη προετοιμάζεται πυρετωδώς για να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη φυσική προίκα της, το λιμάνι και τη γεωγραφική της θέση.
«Μ’ έχουν επισκεφθεί ο Κινέζος πρέσβης, ο Γερμανός υφυπουργός Γιόακιμ Φούχτελ, ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Πούτιν έστειλε ρωσικό αντιπροσωπεία, ήρθαν στελέχη μεγάλων ξένων επιχειρηματικών ομίλων, το λιμάνι μας αδελφοποιήθηκε με το λιμάνι της Καντόνα, υπογράφηκε μεταξύ τους και πρωτόκολλο συνεργασίας», συνοψίζει ο κ. Λαμπάκης.

Διαβάστε ακόμη  Νέα παράπονα για το Αλτιναλμάζη: «Τα χόρτα πιο ψηλά από τα παιδιά μας…»

Λίγα μόλις μίλια στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης εγκαθίσταται οσονούπω σταθμός LNG, όπου το φυσικό αέριο θα ξεφορτώνεται από δεξαμενόπλοια σε υγρή μορφή.
Όσο για το λιμάνι, «οι Ρώσοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον για το λιμάνι από το 2011 ακόμα, που εγώ είμαι δήμαρχος», επισημαίνει ο κ. Λαμπάκης.
«Έχουν αντιληφθεί τη γεωστρατηγική σημασία, καθώς η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε παγκόσμιο κόμβο αερίου και συνδυασμένων μεταφορών. Ωστόσο, μετά το φόρουμ για την ενέργεια, νομίζω ότι πλέον κατάλαβαν ότι έχει τελειώσει το θέμα. Από το βήμα έγινε ξεκάθαρο μέσω του πρέσβη ότι στο λιμάνι δεν θα μπουν άλλοι πλην των Αμερικανών».
Τα γεωπολιτικά παιχνίδια, βέβαια, δεν δείχνουν να απασχολούν την τοπική κοινωνία, ούτε τον δήμαρχο, που όπως λέει υπάρχουν υποδομές και θα γίνουν και άλλες, έτσι ώστε η Αλεξανδρούπολη να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της επερχόμενης αναπτυξιακής απογείωσης της.