Β. Μαυρίδης: Οι πυροβολισμοί στο Φυλάκιο δεν έχουν καμία σχέση με το μεταναστευτικό

Πολλές συζητήσεις και αρκετές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο βόρειο Έβρο η είδηση ότι ένας πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Ορεστιάδας συνελήφθη να πυροβολεί στον αέρα έξω από το ΚΥΤ Φυλακίου. Μάλιστα, στο θέμα παρενέβη και η δημοτική παράταξη «Είναι στο χέρι μας», συνδέοντας την πράξη αυτή με αντι-μεταναστευτικά «αισθήματα» του δράστη.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ερωτηθείς για το θέμα, ζήτησε να αφεθεί η δικαιοσύνη, που έχει αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης, να κάνει τη δουλειά της. Μιλώντας στον Δέλτα FM και τους «Απέναντι», σημείωσε πως κακώς συνδέεται το μεταναστευτικό ζήτημα με τους πυροβολισμούς του αυτοδιοικητικού. «Δεν είμαι εκπρόσωπος της δικαιοσύνης για να κρίνω αλλά εκτιμώ ότι είναι άσχετο το περαστικό με το συσχετισμό που προσπαθούν κάποιοι να κάνουν… Ένα συμβάν, που ίσως είναι προσωπικού χαρακτήρα, που δεν έχει καμία σχέση με το μεταναστευτικό- προσφυγικό, όταν χρησιμοποιείται με αυτό τον τρόπο, νομίζω είναι επιζήμιο και για την περιοχή και για τη χώρα».

Η ανακοίνωση της παράταξης «Είναι στο χέρι μας»

Το αφήγημα που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό θέμα, με το σύνολο- σχεδόν- των ΜΜΕ της χώρας να συντάσσονται, αφήνει, δυστυχώς, χώρο για ακρότητες. Οι δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών για «λαθρομετανάστες» και «λαθροεισβολείς», οι προτάσεις για μεταφορά των προσφύγων- μεταναστών σε «ξερονήσια», η αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού με καταστολή, τα… «καλά» push backs (παράνομες επιστροφές) και τα άλλα, ακροδεξιάς προέλευσης «επιχειρήματα», αφήνουν το αποτύπωμά τους.

Διαβάστε ακόμη  Μία «ανάσα» πριν την τουριστική σεζόν: Ούτε Έβρος Pass, ούτε Δαδιά Pass…

Το περιστατικό που σημειώθηκε την Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019, έξω από το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ορεστιάδας, στο Φυλάκιο, με τους πυροβολισμούς στον αέρα από ένστολο (πρώην αντιδήμαρχο του δήμου Ορεστιάδας, μέχρι 31 Αυγούστου), ο οποίος φέρεται να βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνα και οριακά πορεύεται η κυβέρνηση και πόσο εύκολα ο λόγος της μπορεί να παρασύρει σε παράνομες ή εγκληματικές πράξεις και ενέργειες.

Καλούμε όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας να πάρουν θέση και να καταδικάσουν, όχι μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό (που αποκτά περισσότερη βαρύτητα όταν προέρχεται από πρώην αυτοδιοικητικό σε θέση ευθύνης) αλλά και τις ακραίες φωνές και πολύ περισσότερο πράξεις, σε σχέση με το προσφυγικό- μεταναστευτικό, πριν η κατάσταση ξεφύγει επικίνδυνα και είναι πλέον αργά.

Τότε κανείς δε θα μπορεί να λέει: Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ήξερα…

Στο δήμο που δημιουργήθηκε από ξεριζωμένους πρόσφυγες, που ένιωσαν καλά στο πετσί τους τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την απόρριψη, την απομόνωση, δεν χωράνε ρατσιστικές και ακραίες ξενοφοβικές αντιλήψεις.