Βαγγέλης Λαμπάκης «Πιστεύω στον θεό τόσο όσο  να μην ενοχλούνται οι άλλοι»

Στην τελική ευθεία των Εθνικών και Αυτοδιοικητικών εκλογών το Evros Online εγκαινιάζει μία νέα στήλη συνεντεύξεων με πολιτικά πρόσωπα τα οποία συνομιλούν με νέους ανθρώπους. Στην πρώτη αυτή συνέντευξη ο Ευάγγελος Λαμπάκης συνομιλεί με τον Θανάση Μανανά. Ο κ. Λαμπάκης απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα των πολιτών και δίνει απαντήσεις που αποσαφηνίζουν το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί εντός της αίθουσας των δημοτικών συμβουλίων. Αναφέρεται στις σημαντικές αλλαγές αναφορικά με την στελέχωση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στην οποία είναι επικεφαλής. Στα έργα που έχουν μείνει ανολοκλήρωτα. Ενώ παράλληλα εκθέτει τους προβληματισμούς του για το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής σε μια υποθετική επανεκκίνηση της επένδυσης του χρυσού, για τις εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και τονίζει πως οι Έλληνες έχουμε εμπειρία ετών στη διαχείριση εθνικών ζητημάτων. Μιλά για την σχέση του με την τύχη και τον θεό. Επισημαίνει τέλος πως η παράταξη του εργάζεται σκληρά πάνω στα ζητήματα του αφορούν τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, με υπομονή και δύναμη.

Πως αποτιμάτε τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής και του εκπροσώπου της από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων τους έως σήμερα;;

Σχεδόν τρία (3) χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από την νεα δημοτική Αρχή με δήμαρχο τον Γιάννη Ζαμπούκη, δυστυχώς δεν υπάρχουν πεπραγμένα, παρά μόνο αρνήσεις και οπισθοδρόμηση .

ΑΙΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ:

1. Η απόλυτη απειρία

2. Η απόλυτη αγνωσία

3. Η άρνηση συνεργασίας με έμπειρους αυτοδιοικητικούς

4. Η αδυναμία αντίληψης του χώρου από την πλευρά του Δημάρχου

5. Η πεισματική συστηματική περιφρόνηση των υπηρεσιακών παραγόντων και η   υποβάθμιση όλων των δομών του Δήμου και των Ν.Π.Δ.Δ

Αυτό που οι δημότες αντιλαμβάνονται μέσω του οπτικοακουστικού υλικού που δημοσιοποιείται από τα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, είναι ότι η Δημοτική Αρχή και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης καθώς και οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δεν μπορούν να λάβουν συντονισμένες αποφάσεις για απλά θέματα όπως η περιοδική πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού της πόλης μας. Μάλιστα πολλές φορές δεν απουσιάζουν φράσεις και λέξεις απρεπείς. Γιατί θεωρείτε πως αυτό συμβαίνει;;

Πράγματι πρόκειται για το  χειρότερο δημοτικό Συμβούλιο των τελευταίων 50 ετών.

Με ακρίβεια προσδιορίζω την ευθύνη σχεδόν αποκλειστικά στον Δήμαρχο που από την έναρξη της διοίκησης του δήλωσε κατηγορηματικά «Με τον Βαγγέλη Λαμπάκη και την παράταξη του καμία απολύτως συνεργασία».

Αποτέλεσμα ήταν η αδυναμία συνεννόησης και καλού κλίματος, που σε συνδυασμό με την προσπάθεια του Δημάρχου να αποδομήσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κατάφερε να απορροφήσει (2) εξ αυτών και ν’ αποψιλώσει σχεδόν όλες τις υπόλοιπες.

Όμως η αδυναμία του ν’ αντιληφθεί την αυτοδιοίκηση τον οδήγησε σε διαγραφές και διάσπαση με την παρουσία πλέον 8 ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, αποκλειστικό κατασκεύασμα κι αυτό του Δημάρχου ( του Δημάρχου της πρωτεύουσας του νομού Έβρου υπόψιν).

Αυτές λοιπόν είναι οι αιτίες.

Όσο για τις απρεπείς φράσεις κατά την διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων, είναι απόρροια όλων των γεγονότων που δημιούργησε ο ίδιος ο δήμαρχος, αλλά και του εκνευρισμού και της έλλειψης πολιτικής γνώσης που δυστυχώς δεν διαθέτει.

Αναφορικά με τα έργα που έχουν ξεκινήσει επί των ημερών σας και εν πολλοίς δεν έχουμε δει ως πολίτες να ολοκληρώνονται, θεωρείτε  πως έχουν γίνει λάθη και αν ναι ποιοι θεωρείτε ότι ευθύνονται;;

Παραδώσαμε την διοίκηση του Δήμου στις 31-08-2019.

Είχαμε ολοκληρώσει μελέτες, χρηματοδοτήσεις και δομές που  μόνο με τους υπαλλήλους του Δήμου ή και μια μικρή προσπάθεια θα μπορούσε ο Δήμος μας να συνεχίσει να βρίσκεται στην 1η πεντάδα των Δήμων πανελληνίως.

Όπου όμως υπήρχε η σφραγίδα της παράταξης μας και του ονόματος Βαγγέλη Λαμπάκη, ο σημερινός Δήμαρχος προσπάθησε να τα  εξαφανίσει και τα δύο.

1. Κατέστρεψε το αθλητικό μπαλόνι όπου 3 αθλητικοί σύλλογοι θα γυμναζόταν ταυτόχρονα στα 2 στρέμματα επιφάνειας του. Πέραν τούτου εκκρεμεί αγωγή αποζημίωσης 350.000,00€ εις βάρος του Δήμου από τον ανάδοχο.

2. Παραδώσαμε ολοκληρωμένη μελέτη για την ιχθυαγορά που δεν την άγγιξε.

3. Παραδώσαμε μελέτη σχεδόν ολοκληρωμένη για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου προϋπολογισμού 8.000.000,00€ για διεθνείς αγώνες με το 50% της χρηματοδότησης εξασφαλισμένη. Τροποποίησε την μελέτη (έκοψε κ’ έραψε) με αποτέλεσμα να βγει ένα προπονητήριο, όπως περίπου το υφιστάμενο χωρίς δυνατότητα διεθνών αγώνων.

4. Παραδώσαμε μελέτη ολοκληρωμένη εισόδου-εξόδου Δικέλλων όπου επίσης δεν άγγιξε.

5. Παραδώσαμε ολοκαίνουρια την δημοτική πινακοθήκη επί της οδού Τζαβέλλα και την κλείδωσε!!!

6. Εγκατέλειψε την συνέχεια της κατασκευής των αποθηκών της ΓΑΙΑΟΣΕ έναντι του παλιού λιμανιού μας, που είχαμε εντάξει στην ανάπλαση της παραλίας.

7. Καθυστερεί χαρακτηριστικά την κατασκευή του σφαγείου Φερών ενώ του παραδώσαμε ολοκληρωμένη μελέτη και οικονομική διάσταση πλήρη.

8. Καθυστερεί χαρακτηριστικά την κατασκευή του αγωγού Γεωθερμίας στην Τραϊανούπολη ενώ  είχαμε πλήρως εξασφαλισμένα μελέτη, και χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

Διαβάστε ακόμη  Εβρος: Δείτε όλα τα εκλογικά τμήματα για τις εκλογές της 25 ης Ιουνίου

9. Γύρισε την πλάτη στην γεωθερμία του ΤΑΡ για 3 ολόκληρα χρόνια ισχυριζόμενος ότι η κατάκτηση από το 2013 για την χρήση του απορριπτόμενου νερού για την θέρμανση Φερών και (6) οικισμών, ως και άλλων χρήσεων δεν είναι επικερδής (νανοειδής σκέψη θα έλεγα, όταν φυσικό αέριο- ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο διπλασιάστηκαν ή τριπλασιάστηκαν).

Σταματάω εδώ, αφού δεν χρησιμεύει περαιτέρω εξιστόρηση των πολλών ακόμη απωλειών.

Είχατε υλοποιήσει το Ινστιτούτο Θρακικών μελετών και λειτουργούσε μέχρι το 2019.

Εγκαινιάσθηκε το 2017 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κο Παυλόπουλο και στεγάστηκε στο Μύλο του Μασούρα.

Αφορούσε την ενδυνάμωση της ιστορίας της Θράκης, πολιτιστικά και πολιτισμικά. Και όταν δυναμώνεις σ’ αυτά τα πεδία, κινείς επιπλέον το ενδιαφέρον ως περιοχή. Ισχύς δια της ιστορίας, της γνώσης και του πολιτισμού. Προπάντων όμως αποτελούσε την ασπίδα απέναντι στα βέλη που εξαπολύουν οι παραχαράκτες της ιστορίας της Θράκης προσπαθώντας να κλονίσουν αυτόν τον μέγιστης εθνικής σημασίας χώρο.

Έτσι ενώσαμε τις δυνάμεις μας, Δήμος – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και οι Δ/νσεις Αρχαιολογίας Έβρου & Ροδόπης και ήδη μετρούσαμε υλοποίηση ημερίδων και συμμετοχή του Θρακικού Ινστιτούτο μας σε διεθνή FORA.

Με τον τρόπο αυτό επήλθε η πολυπόθητη συνεργασία Δήμου-Πανεπιστημίου και Αρχαιολογίας.

Όμως, ο κος Ζαμπούκης.. κι αυτό, το υπέροχο γεγονός, μοναδικό στην Ελλάδα.. το ξέχασε ή μάλλον καλύτερα…το απέρριψε. Δυστυχώς δεν λειτουργεί. Δυστυχώς.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ως πολίτες κάποιες σημαντικές αλλαγές, αναφορικά με την στελέχωση της παράταξης σας. Έχετε προχωρήσει σε μία ανανέωση προσώπων. Φιλοδοξείτε πως αυτό θα συμβάλει στην εισαγωγή ενός τμήματος νεολαίας και γυναικών;; Αυτά τα δύο τμήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δύο αυτοτελή τμήματα εντός της παράταξης σας;;

Η ενίσχυση της παράταξης μας, με καινούργια στελέχη (νέους και γυναίκες) είναι δεδομένη. Υπόψιν, το τμήμα νέων με την ονομασία “Νέοι Πολίτες” λειτουργεί με δικό της συντονιστικό όργανο  – μη κομματικό – υπό την αιγίδα και την ασφάλεια της δικής μας παράταξης από κακόβουλα κομματικά στοιχεία που θα θελήσουν ίσως να εισέλθουν σε αυτήν. Είναι μία παρακαταθήκη για την πόλη μας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους νέους. Να μάθουν οι νέοι και να διδαχθούν την τοπική αυτοδιοίκηση έξω από κομματικά στεγανά και πολιτικά συμφέροντα. Επίσης, να τους ακούσουμε και να μάθουμε όλοι ανεξαιρέτως από αυτούς. Σε ότι αφορά το τμήμα γυναικών με την ονομασία “Γυναικών Πολιτεία,” είναι κάτι το διαφορετικό που θα ανακοινώσουμε σε σύντομο χρόνο το περιεχόμενο και τον τρόπο λειτουργίας του. Λιγάκι υπομονή. Υπό την έννοια αυτή, αποτελεί για μένα, όπως και για την παράταξη μας, κυρίαρχο γεγονός, προκειμένου να προσελκύσουμε άξιες κοινωνικές μονάδες απ’ όλους τους χώρους της κοινωνίας ώστε να ανεβάσουμε την αυτοδιοίκηση ψηλά και κατ’ επέκταση τις τρείς δημοτικές μας ενότητες. Εννοείται ότι τα κόμματα ( στους δύο αυτούς τομείς / Νέοι Πολίτες και Γυναικών Πολιτεία)  και οι αντίστοιχες οργανώσεις τους δεν έχουν καμία θέση στην παράταξη μας. Αντίθετα απόψεις από όποιες πολιτικό-κοινωνικές αντιλήψεις είναι ευπρόσδεκτες. Ο καθένας βέβαια μπορεί δικαιωματικά ν’ ανήκει σ’ όποιο δημοκρατικό κόμμα πιστεύει.

Θα θέλατε ως επιστέγασμα των δηλώσεων σας να προβείτε σε κάποιο σύντομο σχολιασμό για γεγονότα και καταστάσεις που σας προβληματίζουν πρώτα ως δημότη αυτής της πόλης και έπειτα ως ένα πρόσωπο με εμπειρία στην άσκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης μας;;

Με προβληματίζει το παγκόσμιο περιβάλλον ως άναρχη πολιτική σκέψη που ξεπηδάει από δω κι από κει. Από τη μια στιγμή στην άλλη, δημιουργούνται γεγονότα με πρωτόγνωρη ταχύτητα θα έλεγα. Πρωτοφανή. Μου αρέσει που η πατρίδα μου – η Ελλάδα είναι πολύ προσεκτική στις διατυπώσεις της. Έχουμε εμπειρία ετών άλλωστε σε επίπεδο εθνικών ζητημάτων. Έχουμε ισχύ, έχουμε θέληση. Έχουμε τρόπους, έχουμε υπομονή. Η υπομονή επιβάλλεται στη διεθνή πολιτική, όπως και οι ελιγμοί, οι τεχνικές μέσω της διπλωματίας. Θέλουν προσοχή όλα αυτά. Κυρίως γνώση. Πιστεύω πως την διαθέτουμε.

Συνεχίζω όμως  ν’ ανησυχώ βαθιά για την ενδεχόμενη επένδυση χρυσού, που θα καταστρέψει κάθε αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Τελευταία αφήνω τον Δήμο μας, ο οποίος έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά μιας νέας στιβαρής και έμπειρης δημοτικής Αρχής με την εφαρμογή ενός καινοτόμου προγράμματος που θ’ αγκαλιάζει όλες τις προκλήσεις και της δυνατότητες του τόπου μας, προπάντων θα διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα .

Ετοιμαζόμαστε και δουλεύουμε επάνω σ’ αυτά τα ζητήματα του αφορούν τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, με υπομονή και δύναμη. Εργαζόμαστε. Ποτέ δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε. Πιστέψτε με. Εργαζόμαστε όσο ποτέ.

Και αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις λίγο πιο προσωπικές.

Με την τύχη, πως τα πάτε;

Βρισκόμαστε. Τα λέμε. Κατά διαστήματα ή μάλλον, συχνά διαφωνούμε.

Πιστεύετε στον Θεό;

Τόσο, όσο να μην ενοχλούνται οι άλλοι.