Βαγγέλης Ρούφος: Συντήρηση και Επισκευή του Κτιριακού Συγκροτήματος του Νοσοκομείου

Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα τοπικού Μ.Μ.Ε.

“Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με την κατάσταση των πατωμάτων του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, η κατάσταση έχει ως εξής:

Είναι γεγονός ότι σε πολλά σημεία του Νοσοκομείου όπως διάδρομοι και νοσηλευτικές πτέρυγες, η κατάσταση των δαπέδων δεν είναι καλή. Σε ορισμένα σημεία κάποιων διαδρόμων θα μπορούσε αυτή να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα άσχημη.

Είναι επίσης γεγονός ότι από το 2002, οπότε και άρχισε να λειτουργεί το νοσοκομείο και μέχρι το 2020, δεν έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης σε κανένα κτιριακό στοιχείο του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένων και των δαπέδων.

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν το τμήμα του Τεχνητού Νεφρού, η Νοσηλευτική Πτέρυγα της Νεφρολογικής – Αιματολογικής Κλινικής και του Στεφανιογράφου – Μονάδας Εμφραγμάτων, όπου με ενέργειες των Διευθυντών των Κλινικών έγιναν επισκευές και αντικατάσταση των δαπέδων, είτε με δωρεές ιδιωτών είτε με πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Από το 2020 και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν οι γνωστές δυσκολίες λόγω Πανδημίας COVID-19, έγιναν σταδιακά επισκευές (αντικατάσταση δαπέδων, επισκευή και πλήρη ανακαίνιση WC, αντικατάσταση κουφωμάτων) στους παρακάτω χώρους:

1.    Γενικά Χειρουργεία

2.    Νοσηλευτική Χειρουργική Πτέρυγα 3ου ορόφου

3.    Νοσηλευτική Χειρουργική Πτέρυγα 1ου ορόφου

4.    Νοσηλευτική Χειρουργική Πτέρυγα ισογείου

5.    Νοσηλευτική Χειρουργική Πτέρυγα Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων

Διαβάστε ακόμη  Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι του Έβρου – Πουλάνε τα ζώα τους!

6.    Μικροβιολογικό Εργαστήριο

Σήμερα, απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς του COVID-19, η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Α. σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, επικεντρώθηκε στον προγραμματισμό των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την κτιριακή αναβάθμιση του ΠΓΝΑ και την αναζήτηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορούσαν να καλύψουν τις αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη εξασφαλίσει μέσω χρηματοδότησης από το  Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), την υλοποίηση των κάτωθι κτιριακών παρεμβάσεων προϋπολογισμού 12.181.448,00 ευρώ.

Α/ΑΤίτλος ΠρότασηςΕκτιμώμενος Προϋπολογισμός (σε € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
1Αντικατάσταση δαπέδων του Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης3.081.648,00
2Αντικατάσταση μόνωσης δωμάτων και Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων (Κ.Κ.Μ.) κτιρίων4.440.000,00
3Χρωματισμός εσωτερικών τοιχοποιιών με αντιμικροβιακή βαφή1.240.000,00
4Ανακατασκευή συστήματος κλιματισμού, εξαερισμού 3 Πτερύγων ΜΕΘ450.000,00
5Συντήρηση οξειδωμένων κλιμάκων πυρασφαλείας248.000,00
5Έλεγχος συμμόρφωσης των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων προς τα ισχύοντα πρότυπα και κανονισμούς, σε εφαρμογή της υπ΄αριθμ. Φ75/1816/88/27-02-2004 (ΦΕΚ 470/τα.Β/05-03-2004)148.800,00
6Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων (επίστρωση αντιολισθητικού υλικού σε εξωτερικά πεζοδρόμια, μελέτη και στήριξη του τοιχίου αντιστήριξης στο Τεχνητο Νεφρό, ασφαλτοποίηση οδών περιβάλλοντος χώρου)93.000,00
7Αναδιαρύθμιση και Ανακατασκευή χώρων ΤΕΠ 2.480.000,00
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ12.181.448,00

Σημειώνεται ότι από τις ανωτέρω κτιριακές παρεμβάσεις, πρώτη έχει δρομολογηθεί να ξεκινήσει η Ανακατασκευή του ΤΕΠ του Π.Γ.Ν.Α. προϋπολογισμού 2.480.000 €,  με τις εργασίες να έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν εντός τριμήνου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), οι απαιτούμενες εργασίες για το σύνολο των ανωτέρω κτιριακών παρεμβάσεων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Ευχαριστούμε την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα που, και από την πρώτη της κιόλας επίσκεψη στο Νοσοκομείο μας,  πρόταξε την αναγκαιότητα της αναβάθμισης του κτιριακού συγκροτήματος του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και υποστήριξε την υλοποίηση των απαιτούμενων κτιριακών παρεμβάσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Περιφέρειας μας”.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ ΡΟΥΦΟΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΓΝΑ