Βαρέλι δίχως πάτο για την Τούρκικη λίρα…

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, τάχθηκε χθες υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, τα οποία χαρακτήρισε ως «τη μητέρα και τον πατέρα όλων των δεινών», οδηγώντας τη λίρα σε νέα υποχώρηση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως το επίπεδο των 4,3030 λιρών ανά δολάριο μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ενώ προχθές είχε κλείσει στις 4,2374 λίρες. Την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών ανά δολάριο, για να ανακάμψει δυνατά την επόμενη ημέρα. «Εάν ο λαός μου πει να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο στις εκλογές, δηλώνω ότι θα βγω νικητής στη μάχη κατά αυτής της κατάρας», είπε ο Ερντογάν στην ‘Αγκυρα, αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 24 Ιουνίου. «Επειδή η πεποίθησή μου είναι: τα επιτόκια είναι η μητέρα και ο πατέρας όλων των δεινών», σημείωσε σε ομιλία που έκανε σε επιχειρηματίες.

Έντονο προβληματισμό για την συνεχόμενη κατρακύλα του νομίσματος της Τουρκίας εκφράζουν και παράγοντες της αγοράς στην Αλεξανδρούπολη που ευελπιστούν το καλοκαίρι να αυξήσουν τα έσοδα τους από τους Τούρκους επισκέπτες. Με την αξία του νομίσματός τους πλέον να έχει μειωθεί τόσο πολύ, οι επισκέπτες δεν ξοδεύουν στην Αλεξανδρούπολη όσο τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που έχει γίνει ήδη εμφανές σε αρκετά καταστήματα της πόλης.

Διαβάστε ακόμη  7 μήνες μετά τις φωτιές, η απόφαση Κελέτση για ανασύσταση του Μελισσοκομικού Πάρκου Σουφλίου

Στο μεταξύ η προχθεσινή ανάκαμψη της λίρας καθοδηγήθηκε από την είδηση για έκτακτη σύσκεψη του Ερντογάν με το οικονομικό επιτελείο του για την αντιμετώπιση των μαζικών πωλήσεων της λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει φέτος πάνω από 10% έναντι του δολαρίου. Στη σύσκεψη αυτή, ο Ερντογάν και το οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να μειωθεί η πίεση στα επιτόκια και να προστατευθεί η λίρα.

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα το επιτόκιό της για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών στο 13,5% από 12,75%.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,85% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο του 5% της κεντρικής τράπεζας.