Βασίλης Μαυρίδης / Ζητάει γραπτές κατοχυρωμένες εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι δεν αυξηθεί ούτε κατά έναν μετανάστη η χωρητικότητα σε ΚΥΤ- ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου (Ηχητικό)

Στο Ράδιο Χρόνος μίλησε ο Δήμαρχος Ορεστίαδας Βασίλης Μαυρίδης για τα έργα επέκτασης που ξεκίνησαν στο ΚΥΤ/ ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου.  Σε κάθε τόνο ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, ζητάει   γραπτές κατοχυρωμένες εγγυήσεις από την κυβέρνηση και καλεί ότι δεν θα αυξηθεί ούτε κατά μία θέση η χωρητικότητα και καλεί  σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. 

Αναλυτικά 

Δεν πρέπει να αυξηθεί ούτε κατά έναν μετανάστη η χωρητικότητα σε ΚΥΤ- ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου Έβρου, δηλώνει με έμφαση ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ζητώντας παράλληλα γραπτές κατοχυρωμένες εγγυήσεις από την κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό τα έργα στο Φυλάκιο ξεκίνησαν την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, με εντάσεις καθώς υπήρχε διαμαρτυρία κατοίκων, ενώ την επόμενη μέρα συνελήφθη ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης. Ο κος Τυρμπάκης βρισκόταν στο χώρο των εργασιών και κατηγορείται για απείθεια και παράνομη βία με τη δίκη του να έχει προγραμματιστεί για τις 18 Φεβρουαρίου. Επίσης την Κυριακή 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους έξω από το χώρο ων εργασιών επέκτασης των δομών. Με την υπογραφή τριών υπουργών της κυβέρνησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαου Ταγαρά, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη την 1η Απριλίου 2021 χορηγήθηκε άδεια χωροθέτησης και κατασκευής για την αναβάθμιση της υφιστάμενης δομής της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016, σε γεωτεμάχιο που ευρίσκεται στην κοινότητα «Φυλάκιο» της δημοτικής ενότητας Κυπρίνου του Δήμου Ορεστιάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Αντιδρά ο δήμαρχος
Απαλλαγμένες από κάθε διαδικασία αδειοδότησης, περιβαλλοντικές ή άλλες εγκρίσεις, είναι οι εργασίες που αφορούν στην αύξηση της χωρητικότητας και την επέκταση των εγκαταστάσεων στο ΚΥΤ-ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης που μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm για όλες τις εξελίξεις επί του θέματος. Γι’ αυτό άλλωστε οι εργασίες συνεχίζουν και εκτελούνται κανονικά, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη  Μπλόκο σε αιολικά στον Έβρο μετά τον σάλο για άδειες σε δυο πάρκα

Σχετικά με την έκδοση οικοδομικής άδειας μικρής κλίμακας, ο δήμαρχος εξήγησε «αυτό γίνεται αυτόματα από τον ιδιώτη μηχανικό και δεν παρεμβαίνει καθόλου η Πολεοδομία, η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά. Εμείς παρόλα αυτά από την Πολεοδομία που ελέγχει μετά την έκδοση της άδειας εντοπίστηκαν κάποιες παρατυπίες και έχουν προβεί στην ανάκληση της άδειας. Αυτό όμως δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό. Μπορούν να συνεχίσουν νόμιμα, αφού δε χρειάζονται καμία αδειοδότηση».

Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις επί του θέματος ο δήμαρχος είπε: «η τοπική κοινωνία αντιδρά γιατί υπάρχει ασάφεια σε όσα έχουν εξαγγελθεί και στις δηλώσεις δύο υπουργών. Από τη μία έχουμε τη δέσμευση που έγινε την 1η Μαρτίου ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση της δυναμικότητας του ΚΥΤ και θα παραμείνει στα 330 άτομα. Σήμερα (σ.σ. Δευτέρα 17 Ιανουαρίου) ο κος Θεοδωρικάκος έκανε δηλώσεις στην Κομοτηνή ότι δεν θα αυξηθεί η δυναμικότητα του ΠΡΟΚΕΚΑ που ανήκει στο Υπουργείο του και θα παραμείνει στα 374 άτομα και επισήμανε και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτήν την απόφαση. Θυμίζω ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν για 5.000 άτομα μελέτη 29 Δεκεμβρίου 2020 έλεγε για 1.500 άτομα, 750 στο ΚΥΤ και 750 στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Όλα αυτά πήγαν πίσω».

Ο δήμαρχος μέσω της συχνότητας του ράδιο Χρόνος επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να αυξηθεί ούτε κατά έναν μετανάστη η χωρητικότητα σε ΚΥΤ – ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Φυλακίου Έβρου και ζητάει παράλληλα γραπτές κατοχυρωμένες εγγυήσεις για το θέμα από την κυβέρνηση. Άλλωστε όπως λέει «το μεταναστευτικό δε θα σταματήσει σε μία μέρα, αλλά θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και έχει υποχρέωση το κράτος να το διαχειριστεί».

Μάλιστα για το θέμα αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Ακούστε παρακάτω τη συνέντευξη του Δημάρχου :

Πηγή xronos.gr