Βενετίδης: «Επικίνδυνη και καταστροφική η διοικητική διαίρεση του Έβρου»


Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΑΜΘ, με καταγωγή από το βόρειο Έβρο, εξηγεί τους λόγους για τους  οποίους το εγχείρημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην παρούσα φάση

«Προέχει η ενίσχυση του Έβρου σε όλους τους τομείς»

Της Κικής Ηπειρώτου

«Η προσπάθεια για τη διοικητική διαίρεση του Έβρου, με τη δημιουργία δύο νομών, είναι κάτι που επικοινωνιακά, ακούγεται ωραίο και πιασάρικο, όμως, με τις παρούσες συνθήκες, κυρίως λόγω της μεγάλης αποψίλωσης των υπηρεσιών, θεωρώ πως είναι κάτι επικίνδυνο και καταστροφικό», δήλωσε στη ΓΝΩΜΗ ο βορειοεβρίτης Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΑΜΘ Κώστας Βενετίδης, καταθέτοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τις συζητήσεις που γίνονται τελευταία στον τόπο καταγωγής του, αναφορικά με τη διεκδίκηση δημιουργίας ξεχωριστής Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου.

Όπως υπογραμμίζει, «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο όταν, όπως είπε o ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ,   βρούμε τρόπους να σταματήσουμε την απομόνωση της περιοχής. Για να προχωρήσει στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, να στελεχωθεί απόλυτα το νοσοκομείο Διδυμοτείχου  με γιατρούς και νοσηλευτές, να δημιουργηθεί άλλο ένα πανεπιστήμιο, να μη κλείσει το ΙΚΑ κτλ, και μετά να συζητήσουμε τη δημιουργία ενός ακόμη νομού μέσα στον νομό. Αν δεν γίνουν όσα σας είπα, νομίζω θα προκύψουν περισσότερα αρνητικά, παρά θετικά για την περιοχή. Επιπλέον, λόγω της διασυνοριακότητας και των γνωστών θεμάτων, νομίζω πως πραγματικά θα ήταν καλό να το ξανασκεφτούμε».

Αναφορικά με την επανασύσταση του του Επαρχείου Βορείου Έβρου, που είχε προταθεί όταν ήταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη του «Κλεισθένη», ο κ. Βενετίδης  σημειώνει: «Η επανασύστασή του από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα. Όπως και κάθε δομή και υπηρεσία, το  θέμα είναι να είναι εφικτή η στελέχωσή της. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει σε έναν ενιαίο νομό».

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη – Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση

Διαβάστε ακόμη :   120 μαθητές στην Αγριάνη περιμένουν το Internet!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ξεκαθαρίζει πως κατανοεί τους φορείς και τους πολίτες που νιώθουν άτυχοι επειδή η πρωτεύουσα του νομού μας έτυχε να βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του. Ωστόσο, επισημαίνει πως πρωταρχικός, κοινός στόχων θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση ενίσχυσης ολόκληρου του νομού και να μην κλείσει, από εδώ και πέρα, καμία  υπηρεσία και δομή, βάσει, όχι πληθυσμιακών, αλλά εθνικών κριτηρίων.

«Αυτό  θα πρέπει να διεκδικήσουμε: να σταματήσουμε αυτή την αιμορραγία. Στην ουσία, με τη δημιουργία ενός ξεχωριστού νομού, δεν θα αλλάξουν οι Δήμοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, θα μείνουν ως έχουν. Η ουσιαστική αλλαγή  θα αφορά στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπου θα πρέπει να δημιουργηθούν καινούριες διευθύνσεις και  υπηρεσίες. Τώρα, οι δομές αυτές, έχουν παρουσία στο βόρειο Έβρο, με τα αποκεντρωμένα τμήματά τους. Αν αυτά τα τμήματα δεν παλέψουμε για να ενισχυθούν, και δημιουργηθούν δύο ξεχωριστοί νομοί, δεν θα μπορούμε ούτε μία λάμπα να αλλάξουμε! Γι’ αυτό, επιμένω, πως πρώτα  πρέπει να ενισχύσουμε τον Έβρο, από τις Φέρες και βορειότερα, γιατί κι από εκεί ακόμη υπάρχει πρόβλημα, και μετά συζητάμε. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να κλείσει καμία άλλη υπηρεσία στο νομό μας. Η κοινή μας διεκδίκηση προς την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του Έβρου σε όλους τους τομείς, αποτελώντας την εξαίρεση σε πανελλαδικό επίπεδο, για γνωστούς και κατανοητούς λόγους».

Η ουσιαστική αλλαγή  θα αφορά στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπου θα πρέπει να δημιουργηθούν καινούριες διευθύνσεις και  υπηρεσίες. Τώρα, οι δομές αυτές, έχουν παρουσία στο βόρειο Έβρο, με τα αποκεντρωμένα τμήματά τους. Αν αυτά τα τμήματα δεν παλέψουμε για να ενισχυθούν, δεν θα μπορούμε ούτε μία λάμπα να αλλάξουμε!

Κ. ΒΕΝΕΤΙΔΗΣ – Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜΘ