Βγήκε και το τελευταίο κομμάτι της βυθοκόρου «Όλγα» από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης!

Παρελθόν αποτελεί από την Τρίτη 29/10 το ναυάγιο της βυθοκόρου «Όλγα», το οποίο εδώ και χρόνια προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Όπως είναι γνωστό, εξαιτίας του ναυαγίου, ο μισός προβλήτας του λιμανιού, από το 2010 μέχρι σήμερα, δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κανέναν λόγο. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος ώστε το λιμάνι μας να φιλοξενήσει μεγάλα φορτηγά πλοία και να επιτελέσει στο ακέραιο το σκοπό και την αποστολή του.

Το έργο της ανέλκυσης, κόστους 2,3 εκατ. ευρώ αναλήφθηκε εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ. Το αμερικανικό ναυτικό επέβλεπε την επιχείρηση ανέλκυσης με δύο αξιωματικούς στην Αλεξανδρούπολη, ενώ εξ αποστάσεως παρακολουθούσαν 20-30 άτομα προσωπικού. Ο βασικός λόγος για τον οποίο πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο έργο αφορά την προσπάθεια των ΗΠΑ θα διαφοροποιήσουν τις διαδρομές που ακολουθούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να μεταφέρονται από την Ανατολική Ευρώπη προς την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη χερσαία διαδρομή συντομεύει τον δρόμο προς τη Βαλτική και παρακάμπτει τα Στενά, κάτι που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ.

Την θετική αυτή εξέλιξη γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο facebook ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, γράφοντας: «Υπέροχα νέα σήμερα! Με την συνδρομή του Αμερικανικού Ναυτικού U.S. Navy, της Donjon Marine Co., Inc., της Five Oceans Salvage, της Chatzigavriil Salvage & Towage και των φοβερών δυτών του @Kostas Nizamis, ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του ναυαγίου της βυθοκόρου “ΌΛΓΑ” από τη λιμενολεκάνη του προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Η ολοκλήρωση της ανέλκυσης συνέπεσε με την πρώτη επίσκεψη του Αρχηγού του Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Αντιναύαρχου Θεόδωρου Κλιάρη στο λιμάνι και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης».