Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμου: Ταχίνι από τον Έβρο με ελληνικό DNA

Τα τοπικά προϊόντα του Έβρου, όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πλούτους της περιοχής μας. Όταν μάλιστα, η φήμη τους ξεπερνά τα όρια του νομού, τότε, το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας, είναι κάτι παραπάνω από λαμπρό και ευοίωνο!

Μία σημαντική επιτυχία και αναγνώριση έρχεται μέσα από τα βραβεία ποιότητας του Γαστρονόμου για το ταχίνι του Θανάση Πολυζωϊδη από τα Βρυσικά του Διδυμοτείχου! Ο ίδιος συνεχίζει μια τοπική παράδοση αιώνων: Καλλιεργεί βιολογικά στα ιδιόκτητα κτήματά του το ντόπιο σουσάμι ποικιλίας Έβρου, ένα σουσάμι φυσικώς σκούρο, με ιδιαίτερη νοστιμιά.

Ο πολύτιμος σπόρος πέρασε από γενιά σε γενιά και ο κ. Πολυζωϊδης αποφάσισε προσφάτως να τυποποιήσει το εξ αυτού παραγόμενο ταχίνι. Από τη συγκομιδή και τη διαλογή μέχρι τον καθαρισμό και την ξήρανση, όλες οι διαδικασίες γίνονται με το χέρι. Η επεξεργασία γίνεται με ειδικά μηχανήματα, σε χαμηλή θερμοκρασία, για να μην ταλαιπωρείται το προϊόν και να διατηρεί ακέραια τα ωφέλιμα συστατικά του.

Το ωμό άθερμο ταχίνι έχει σπάνια γεύση, σαγηνευτική και επίμονη. Μια ωραία επιχειρηματική κίνηση που συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής, μια χειρονομία πολιτισμού, το ελληνικό super food στα καλύτερά του!