Ξανθός από Αλεξανδρούπολη: «Ενισχύουμε τη δημόσια υγεία, σώσαμε το ΕΣΥ από μπλακ-άουτ»

Να επιταχυνθεί το πολιτικό σχέδιο του υπουργείου υγείας, το οποίο προβλέπει τη σημαντική ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης με την κάλυψη διαχρονικών αναγκών, προσλήψεις και διασφάλισης της καθολικής φροντίδας όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις, ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του Έβρου και οι φορείς της υγείας που συμμετείχαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΑ.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε πως ο Έβρος θα πρέπει να στηριχθεί για λόγους κοινωνικής συνοχής, αλλά και για εθνικούς λόγους, ενώ εμφανίστηκε κατ’ αρχήν θετικός για την εξέταση του πάγιου αιτήματος του νοσοκομείου Διδυμοτείχου για διοικητική αποσύνδεση από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ο υπουργός σημείωσε πως το θέμα αυτό θα εξεταστεί συνολικά και για άλλα νοσοκομεία, όπου το καθεστώς διασύνδεσης, όπως είπε, φαίνεται να έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων που συνδέθηκαν με άλλα, μεγαλύτερα.

Παράλληλα, ο κ. Ξανθός άκουσε στην Αλεξανδρούπολη τα προβλήματα και τα αιτήματα των ιατρών, των νοσηλευτών, των φορέων και των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Μείζον θέμα αυτό της υποστελέχωσης και του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού. Ο υπουργός τόνισε πως έχουν ήδη γίνει και βρίσκονται σε εξέλιξη προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, ενώ για τον εξοπλισμό προανήγγειλε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επισήμανε πως το ΕΣΥ σταθεροποιείται, πως σώθηκε από το μπλακ-άουτ και πως δεν συνιστά σε καμία περίπτωση υγειονομική βόμβα.

Σημειώνεται πως κατά την άφιξή του στο ΠΓΝΑ, ο κ. Ξανθός έγινε δέκτης διαμαρτυριών από μερίδα γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι τον περίμεναν με πανό και συνθήματα υπέρ της δημόσιας υγείας και κατά των μνημονίων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο αμφιθέατρο, όταν αναφέρθηκε σε μία απόφαση που αναγκάστηκε να υπογράψει, μία εργαζόμενη αντέδρασε, κάνοντας αναφορά στο δημοψήφισμα και στο ΟΧΙ του λαού έγινε ΝΑΙ με τον κ. Ξανθό να απαντά πως έγιναν εκλογές και πως ο κόσμος αποφάσισε, δίχως ωστόσο να λείψουν οι … αντιμνημονιακές αναφορές του για την στενή δημοσιονομική εποπτεία, αλλά και για την απόφαση κατάργησης του 5ευρου, την οποία όπως είπε, «τρίψαμε στη μούρη της τρόικας».

Διαβάστε ακόμη  Αποκαλυπτήρια γλυπτού από τα καμένα δένδρα του Δάσους Δαδιάς, Λευκίμμης, Σουφλίου

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου (Ρεπορτάζ: ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ / Δήμητρα Παρασκευοπούλου)

Θα εξεταστεί σύντομα η δυνατότητα αποσύνδεσης μεταξύ νοσηλευτικών ιδρυμάτων που τέθηκαν υπό το καθεστώς κοινής διοίκησης πριν από λίγα χρόνια, μεταξύ αυτών και του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης , δήλωσε από το Διδυμότειχο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ενώ το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων του, φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Ο κ. Ξανθός κατά τη συνάντηση που είχε με εργαζομένους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε ότι η σχετική συζήτηση έχει «ανοίξει» και πως έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών, να αξιολογήσουν τις διασυνδέσεις των νοσοκομείων και παραδέχτηκε ότι δεν είναι απλή η διαδικασία καθώς πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση. «Με την ύπαρξη σοβαρής τεκμηρίωσης θα πάρουμε την πολιτική βούληση να επανεξετάσουμε το θέμα» είπε ο υπουργός Υγείας ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι απαιτείται και νομοθετική ρύθμιση για την αποσύνδεση και ότι θα γίνουν προσπάθειες και κινήσεις που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα γιατί όπως εξήγησε «υπάρχει αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο και πως όλα τα νομοθετήματα είναι υπό συνεννόηση και υπό έγκριση των δανειστών». Αναφορικά με τα ζητήματα στελέχωσης του νοσοκομείου, είπε πως γενικότερα οι προκηρύξεις που δρομολογούνται θα επιλύσουν αρκετά από αυτά και πως ήδη δόθηκαν οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς να υπηρετήσουν σε νοσοκομεία απομακρυσμένων περιοχών και μελλοντικά θα υπάρξουν και νέα. Όσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας, όπως ενημερώθηκε από τη διεύθυνση και τους εργαζομένους του Κέντρου Υγείας Σουφλίου το οποίο επισκέφθηκε, αλλά και με τους εκπροσώπους των Κ.Υ. Ορεστιάδας και Δικαίων και αφορούν μετακινήσεις- αποσπάσεις προσωπικού, αδυναμία παραλαβής φαρμακευτικών υλικών και αναλώσιμων καθαριότητας, σημείωσε ότι «φέτος υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις πρωτοβάθμιες μονάδες φροντίδας», καθώς έως τώρα, όπως είπε η βαρύτητα είχε δοθεί στα μεγάλα νοσοκομεία που είχαν να αντιμετωπίσουν και το μεγαλύτερο όγκο ασθενών και πως τώρα υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης του συστήματος δημόσιας υγείας.