Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου , 2024, 2:49:00
Αρχική ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιατζίτ

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιατζίτ

Στο Διδυμότειχο ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του ιστορικού Τεμένους του Βαγιατζίτ στο Διδυμότειχο. Το έργο είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού παλιότερα, με προϋπολογισμό 4.300.000 ευρώ. Σε πρώτη φάση ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του τεράστιου μεταλλικού στεγάστρου, το οποίο θα είναι προσωρινό μέχρι την ανακατασκευή της στέγης του Τεμένους. Θα κοστίσει 1.000.000 ευρώ.

Το Μεγάλο Σουλτανικό Τέμενος, είναι ένα εμβληματικό μνημείο των Βαλκανίων. Είναι μια μονολιθική κατασκευή από τέσσερις παχείς τοίχους από άψογα λαξευμένους τοπικούς λίθους. Τέσσερεις ισοπαχείς πεσσοί φέρουν την σύνθετη ξύλινη στέγη , καλυπτόμενη μέχρι πρόσφατα από βαριά μολύβδινα φύλλα, από την οποίο αναρτάται ξύλινος ψευδοθόλος. Ένας υψηλότατος μιναρές με δύο εξώστες βρίσκεται στην βορειοανατολική γωνία. της Ευρώπης».

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της στέγης (εμβαδού ενός στρέμματος) είναι ότι δεν αποτελείται από τρούλους, όπως συνηθίζεται στα οθωμανικά τεμένη. Είναι τριγωνική, ξύλινη και επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική των Σελτζούκων. Το τέμενος καλύπτει έκταση σχεδόν ενός στρέμματος και αποτελείται από μια τετραγωνική αίθουσα προσευχής κι έναν ενιαίο μιναρέ. Οι μελετητές του μνημείου ισχυρίζονται ότι «η ιδιόρρυθμη στέγη του ίσως προήλθε από την αλλαγή του αρχικού σχεδίου, λόγω του θανάτου του σουλτάνου. Γιατί τα στοιχεία της κάτοψης και τα πάχη των τοίχων συνηγορούν στο ότι υπήρχε η πρόθεση να γίνει κάλυψη με δύο κεντρικούς θόλους στον άξονα της εισόδου και άλλους δύο σκαφοειδείς εκατέρωθεν. Παρατηρήθηκε επίσης ότι υπάρχουν αναμονές στην πρόσοψη για ένα προστώο που θα καλυπτόταν από τρεις χαμηλότερους θόλους. Αντ’ αυτών κατασκευάστηκε ένα σχεδόν τετράγωνο κτίσμα κάλυψης, με μια εξαιρετικά ογκώδη πυραμιδοειδή ξύλινη στέγη, η οποία ήταν καλυμμένη με μολύβι και με τρουλωτή ψευδοροφή στο εσωτερικό της».

Το μνημείο ανεγέρθηκε από τον Σουλτάνο Βαγιατζίτ Α’ τον Κεραυνό (1389-1402), παρότι ολοκληρώθηκε μόλις το 1421 , επι Μωάμεθ Α’. Στο εσωτερικό εκτείνεται πάνω από το ιερό, σπανιότατη παράσταση «ουράνιας πόλης», το «μιχράμπ», ενώ στις τοιχοποιίες αναγράφονται με παχιά καλλιγραφικά γράμματα επικλήσεις ιερών ονομάτων, προσευχές και αποσπάσματα από το Κοράνι.

Πόλος έλξης τουριστών
Το έργο μετά την αποπεράτωσή του, θα αποτελέσει, σύμφωνα με την άποψη του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατσουρίδη, πόλο έλξης τουριστών από την Τουρκία , τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. «Είναι το σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο στην Ευρώπη μετά από αυτά της Κωνσταντινούπολης», είπε  ο εισηγητής της μελέτης αναστήλωσης του τζαμιού Δ. Μποζιόπουλος, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Τόνισε τη σημασία του Μεγάλου Τεμένους Βαγιαζήτ, που σώζει πάνω από την κεντρική είσοδό του την κτητορική επιγραφή και σε μια πλάγια είσοδο μια άλλη, που μας πληροφορεί ότι ο καδής Διδυμοτείχου ανέλαβε την οικοδόμησή του Seyyid Ali και οι αρχιτέκτονες που το σχεδίασαν ήταν οι: Dogan bin Abdullah και Ivan bin Bayezid (ο ίδιος έχει κατασκευάσει το γνωστό και σημαντικό Πράσινο τζαμί στην Προύσα).

Newsroom Alexpoli.gr / ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Γνώμη