Σίγουρα, όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε και ξανάλεγε ότι όλοι οι φορείς της χώρας, ενωμένοι, θα συμβάλουν στο να ξεπεράσουμε τόσο την υγειονομική, όσο και την οικονομική κρίση, λόγω της πανδημίας, δεν εννοούσε ότι θα ενωθούν εναντίον της κυβέρνησης. Όμως, μετά το φιάσκο με το «άνοιξε-κλείσε» των συνόρων στη Θράκη, οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και εκδηλώνονται ακόμη από φορείς, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανήκουν στη ‘γαλάζια’ παράταξη, είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένες.

Σύμφωνα λοιπόν από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που έγιναν την περασμένη Δευτέρα, από σήμερα, 1 Ιουλίου, θα άνοιγαν τα σύνορα με την Τουρκία και επομένως τα τελωνεία Καστανεών και Κήπων. Η αναφορά ειδικά στις Καστανιές προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν διάφορες μη πειστικές ‘διαρροές’ περί λάθους που θα διορθωνόταν. Τελικώς, το ‘λάθος’, αντί να διορθωθεί, έγινε ακόμη μεγαλύτερο. Χθες, με νέα ανακοίνωση του κ. Πέτσα, μάθαμε πως από τα τελωνεία όλης της Θράκης θα περνάνε μόνο ξένοι πολίτες που είτε έχουν άδεια διαμονής στη χώρα, είτε έχουν κάποιο πολύ σοβαρό λόγο για να μπουν στη χώρα μας. Δηλαδή, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι τουρίστες, που μέχρι χθες έμπαιναν στην Ελλάδα είτε από το τελωνείο του Ορμενίου είτε από το τελωνείο της Νυμφαίας, πλέον δεν μπορούν να το κάνουν, εκτός αν υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία. Το μόνο «ανοιχτό» σημείο διέλευσης για τους Βαλκάνιους τουρίστες είναι ο Προμαχώνας στις Σέρρες, που βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 3 ωρών από τον Έβρο… Όπερσημαίνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό, ο Βαλκάνιος που θα βρεθεί μία ανάσα από Χαλκιδική και Θάσο, να προτιμήσει εκείνες τις περιοχές για τις διακοπές του και όχι Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη… Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι Έλληνες πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες για τα ψώνια τους, χωρίς πρόβλημα και χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο επιστρέφοντας… 

To βαρύ κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη από την κίνηση αυτή αποτυπώνεται σε επιστολές διαμαρτυρίας που έχουν ήδη στείλει προσωπικά προς τον Πρωθυπουργό, φορείς όπως το Επιμελητήριο Έβρου και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, με τις οποίες εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς η τοπική οικονομία οδηγείται σε απόλυτο μαρασμό και μάλιστα με ευθύνη της κυβέρνησης. 

Η επιστολή του Επιμελητηρίου Έβρου 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου κύριου Στέλιου Πέτσα, σχετικά με την διέλευση των επισκεπτών από την Βουλγαρία αναφέρεται ότι « Η είσοδος των ταξιδιωτών και οχημάτων τους στην Ελλάδα θα είναι δυνατή μόνο διαμέσου του συνοριακού σταθμού Κουλάτα-Προμαχώνα» 

Η εν λόγω απόφαση από πλευράς Κυβέρνησης, μας προκαλεί ερωτήματα καθώς η απόφαση αυτή της διακοπής της διέλευσης από τους συνοριακούς σταθμούς Νυμφαίας(Ροδόπης) και Ορμενίου (Έβρος) είναι ακατανόητη. 

Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες αυτές πύλες εισόδου παραμείνουν κλειστές τότε δημιουργείται ένας άτυπος αθέμιτος ανταγωνισμός εντός της χώρας και της περιοχής της Θράκης. Οι συγκεκριμένες πύλες εισόδου εξυπηρετούν τις Βαλκανικές χώρες που την συγκεκριμένη περίοδο λόγω της μάστιγας της υγειονομικής κρίσης COVID 19 που έπληξε και πλήττει την χώρα, κρίνεται απαραίτητη η όποια προσέλκυση επισκεπτών καθώς το οικονομικό αντίκτυπο που έπληξε την Θράκη είναι μεγάλο. 

Επισημαίνεται ορθά, κατά την δήλωση σας ότι θα επιτρέπεται η διέλευση εισόδου μόνο για ουσιώδεις λόγους, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού προσέρχεται εξυπηρετώντας στην συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής. 

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Πρόσληψη πυροσβεστών καταμεσής της αντιπυρικής περιόδου

Ζητούμε, να αναθεωρηθεί άμεσα η απόφαση αυτή και να επιτραπεί η διέλευση των επισκεπτών από τους συνοριακούς σταθμούς Νυμφαίας(Ροδόπης) και Ορμενίου (Έβρος) προς όφελος όλων των πολιτών μας και της τοπικής οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι θα λαμβάνονται πλήρως τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα τα οποία έχουν οριστεί από πλευράς της Κυβέρνησης, διασφαλίζοντας την υγεία των επισκεπτών, των εργαζομένων αλλά και γενικότερα όλων των πολιτών της περιοχής μας».

Από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης

«Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κύριου Πέτσα, αναφορικά με τους επισκέπτες από Βουλγαρία αναφέρεται ότι «….στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους». Θα θέλαμε να καταθέσουμε την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου των ξενοδόχων της Θράκης καθώς είναι εύκολα κατανοητό ότι η διακοπή της διέλευσης από του συνοριακούς σταθμούς της Νυμφαίας (Ροδόπης) και Ορμενίου (Έβρος) θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα στο ρεύμα τουριστών προς την περιοχή μας, τοποθετώντας την ουσιαστικά σε κατάσταση τουριστικής απομόνωσης.

Οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι οι παραπάνω συνοριακοί σταθμοί είναι κομβικής σημασίας και βασικές πύλες εισόδου από τις Βαλκανικές χώρες γενικότερα αφού εξυπηρετούν το συντριπτικό ποσοστό των Βαλκάνιων τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας. Σε περίπτωση που οι παραπάνω πύλες εισόδου μείνουν κλειστές τότε είναι δεδομένο ότι θα καταρρεύσει κάθε προσπάθεια προσέλκυσης οδικών τουριστών το φετινό καλοκαίρι και ανάκτησης έστω και κάποιου μικρού ποσοστού οδικών αφίξεων στην περιοχή μας, βάζοντας ουσιαστικά μία ταφόπλακα στην τουριστική κίνηση μιας ευαίσθητης περιοχής όπως η Θράκη. Δεδομένου ότι δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κάποια απόφαση για κλείσιμο των δύο συνοριακών σταθμών, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η παρέμβασή σας το ταχύτερο δυνατόν διότι έχει ήδη προκαλέσει κύμα ακυρώσεων λόγων της αρνητικής δημοσιότητας που έχει προκληθεί στην γειτονική χώρα. Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά και αναμένουμε τις ενέργειες σας».

Επιστολή και από Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Αθανάσιος Τσώνης ζητά με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό διευκρινήσεις για το θέμα διέλευσης των τουριστών από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν επιτρέπεται εφεξής η είσοδος τουριστών από τους σταθμούς Ορμενίου, Εξοχής και Νυμφαίας, παρά μόνο από τη συνοριακή πύλη του Προμαχώνα. Ο ΑντιπεριφερειάρχηςΤουρισμού εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την εν λόγω εξέλιξη καθώς αποδυναμώνει όλες τις προσπάθειες των επαγγελματιών και φορέων του τουρισμού για προσέλκυση τουριστών από τις γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού. Όπως επισημαίνει στην επιστολή «Η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα (Νυμφαίας, Ορμένιου, Εξοχής ) για τους τουρίστες μας φαίνεται ακατάληπτη. Ειδικά την ώρα, που όλοι οι επαγγελματίες περίμεναν τον Ιούλιο για να αυξηθεί η υπάρχουσα ροή Ρουμάνων, Βουλγάρων και άλλων εθνικοτήτων. Η απόφαση αυτή μας αιφνιδιάζει και ζητάμε περαιτέρω διευκρινήσεις. Η υγεία των συμπολιτών μας είναι και παραμένει προτεραιότητα αλλά εν προκειμένω δεν βλέπουμε τον λόγο που τίθεται σε κίνδυνο, από τη στιγμή που μπορούν να γίνονται τεστ ανίχνευσης σε όλα τα συνοριακά περάσματα».