Κάθε χρόνο η Ελλάδα υπολογίζεται ότι εισάγει έως 15.000 τόνους ζεολίθου, ενός πετρώματος με τεράστια χρησιμότητα και μεγάλη οικονομική αξία που υπάρχει άφθονο στο ελληνικό υπέδαφος. Πρόκειται για πλούτο, που η χώρα δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει, καθώς όλες οι, μέχρι σήμερα προσπάθειες, έχουν στεφθεί με αποτυχία. Παρόλα αυτά, κατά τη φετινή χρονιά, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ξεκινήσει την παραγωγή ζεολίθου συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες ή, τουλάχιστον, αυτό επιδιώκει η εταιρεία Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά με έδρα την Άσσηρο Θεσσαλονίκης.
Στόχος η παραγωγή έως το τέλος του 2016
Πριν από μερικές ημέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε το «πράσινο φως” στην Όλυμπος για την πραγματοποίηση έρευνας ζεόλιθου σε έκταση 97,3 στρεμμάτων στην περιοχή «Μαύρη Πέτρα” Πετρωτών της Ορεστιάδας Έβρου. Εκεί, στη θέση «Κόκκαλο” η εταιρεία διαθέτει υπό μίσθωση μία ακόμη έκταση, περίπου 100 στρεμμάτων, από την οποία αναμένεται, έως το τέλος της χρονιάς, να ξεκινήσει η παραγωγή ζεολίθου.
«Η διαδικασία της εκμετάλλευσης της έκτασης στη θέση Κόκκαλο έχει προχωρήσει, σε επίπεδο γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυνατή η παραγωγή ζεολίθου μέχρι το τέλος της χρονιάς” σημειώνει στο Capital.gr ο μεταλλειολόγος μηχανικός και ιδρυτής της Όλυμπος Γιώργος Γεωργιάδης.
Αρχικά, η επεξεργασία και παραγωγή ζεόλιθου θα πραγματοποιηθεί στην μονάδα της Όλυμπος στην Άσσηρο, ενώ σε δεύτερη φάση θα εξεταστεί, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η υλοποίηση μονάδας στα Πετρωτά.
«Όλα θα εξαρτηθούν από τη διάνοιξη του ορυχείου και το πώς θα υποδεχθεί η αγορά το προϊόν. Στόχος μας είναι να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, οι οποίες καλύπτονται σήμερα μέσω εισαγωγών, κυρίως από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, και δευτερευόντως από τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Κίνα” εξηγεί ο κ.Γεωργιάδης.
Γιατί είναι πολύτιμος ο ζεόλιθος
Ο ζεόλιθος, η πέτρα που «βράζει”, είναι πολύτιμος, καθώς εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ιδιότητάς του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα από την κτηνοτροφία, για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τη διαχείριση απόβλητων μεταλλείων, την επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής. Χρησιμοποιείται ακόμη από τη βιομηχανία καυσίμων για τη δημιουργία βενζίνης από ορυκτέλαια, τη βιομηχανία απορρυπαντικών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων.
Να σημειωθεί ότι η τουρκική Rota Mining Company είναι μία από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, εταιρείες παραγωγής ζεόλιθου.
Οι περιπέτειες της Geovet
Η Geovet υπήρξε από τις πρώτες εταιρείες που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί τον ελληνικό ζεόλιθο, αλλά, χωρίς αποτέλεσμα. Αιτία υπήρξε η «διάσταση απόψεων” με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που αφορά την μίσθωση (από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης), χωρίς διαγωνισμό, στην εταιρεία, το 2011, λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου. Η τότε ηγεσία του υπουργείου θεωρούσε ότι πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, ακυρώνοντας τη διαδικασία και ως αποτέλεσμα η διένεξη εταιρείας και Δημοσίου οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, οι πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου και η αποχή διαρκείας των δικηγόρων απέτρεψαν την εκδίκαση της υπόθεσης. Η Geovet, εδώ και χρόνια, έχει εστιάσει τη δραστηριότητά της στις αγορές του εξωτερικού.