Ξυπνούν και πάλι οι μνήμες από το «Μαύρο Πάσχα των Θρακών»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η 6η Απριλίου, υπενθυμίζει στους απανταχού Θρακιώτες το λεγόμενο ως «Μαύρο Πάσχα των Θρακών», οπότε και σημειώθηκε η κορύφωση των διωγμών σε βάρος του Ελληνικού στοιχείου της Θράκης, το 1914. Την θλιβερή αυτή ημέρα, τιμά και φέτος με σειρά εκδηλώσεων μνήμης και τιμής η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.

Λεπτομέρειες για τη Γενοκτονία αυτή του Θρακικού Ελληνισμού μάς δίνουν οι εκθέσεις προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο των κατά τόπους Μητροπολιτών, καθώς και το βιβλίο με τίτλο: “Μαύρη βίβλος” που εξέδωσε το Πατριαρχείο το 1919, σύμφωνα με τον ερευνητή Κώστα Πινέλη.

Μεγάλη Εβδομάδα και ανήμερα Κυριακή του Πάσχα τον Απρίλιο 1914, οι Θρακιώτες εγκατέλειπαν την Ανατολική Θράκη, τις πανάρχαιες πατρογονικές τους εστίες, με κάρα, τρένα και καράβια, καταφεύγοντας οι περισσότεροι σε περιοχές της ελεύθερης Ελλάδας.

Τις απαρχές βέβαια των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού τις βρίσκουμε στο χώρο της Βόρειας Θράκης (Ανατ. Ρωμυλίας) το 1906. Κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα προγραμματίζεται από τους Βούλγαρους ο ξεριζωμός των Βορειοθρακών (Ανατολικορωμυλιωτών). Ακολουθούν το 1906 σφαγές, καταστροφές 73 Εκκλησιών, 80 Ελληνικών Σχολείων, ολοσχερής καταστροφή της Αγχιάλου και εμπρησμοί στην Ελληνικότατη Ανατ. Ρωμυλία, στην οποίαν μέχρι τότε ευημερούσαν 300.000 Θράκες. Οι διώξεις εξανάγκασαν πολλούς Έλληνες να καταφύγουν στην τουρκοκρατούμενη Ανατολική και Δυτική Θράκη και οι περισσότεροι στην ελεύθερη Ελλάδα.

Η απόφαση για την καθιέρωση σε πανελλήνια κλίμακα της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού εγκρίθηκε με σχετικό ψήφισμα στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών (Διδυμότειχο – Ιούνιος 2006). 

Η Θρακική γενοκτονία

H Θρακική Γενοκτονία είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, αν και αποσιωπημένη και ελάχιστα μνημονευμένη από την Ελληνική ιστοριογραφία, όπως αναφέρει ο ιστορικός Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, Καθηγητής του Α.Π.Θ. Ο ίδιος καθηγητής σημειώνει με έμφαση ότι “… η αφετηρία των διωγμών και της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και αργότερα του Πόντου υπήρξε ο χώρος της Ανατολικής Θράκης. Εκεί δοκίμασαν και εφάρμοσαν για πρώτη φορά το μοντέλο των μετατοπίσεων (και διωγμών) των Ελληνικών πληθυσμών και των εθνικών εκκαθαρίσεων, εκεί επέβαλαν τη γενοκτονική τους συμπεριφορά και εκεί αξιοποίησαν τα θλιβερά αποτελέσματα των πειραμάτων τους, ώστε να τα επεκτείνουν σχεδόν αμέσως (και με μεγαλύτερη επιτυχία) στη Δυτική Μικρασία και αργότερα σε κραυγαλέο βαθμό (και μεγαλύτερη αγριότητα) στον Πόντο”.

Διαβάστε ακόμη  Σουφλί: Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Η προσφορά αίματος και η Γενοκτονία των Θρακών κράτησε αιώνες. Χαρακτηριστικές φάσεις Γενοκτονίας είναι το Παιδομάζωμα επί 3 αιώνες, από το 1327 μέχρι το 1638, και η περίοδος 1906-1922. Επί 13 αιώνες τα ιερά χώματα της Θράκης κομματιάστηκαν και ποτίστηκαν με ποταμούς δακρύων και αίματος. Επιδρομές Βουλγάρων, Σλάβων, Ούννων, Αβάρων, Γότθων, Οστρογότθων, Σταυροφόρων, Καταλανών, Τούρκων, Ρώσων και άλλων.

Η Θράκη ήταν το σταυροδρόμι των λαών Ασίας και Ευρώπης, πέρασμα όλων των επιδρομέων, ασπίδα και προμαχώνας της Κωνσταντινούπολης, με ελκυστικό πλούτο.

Οι Θρακιώτες σφαγιάστηκαν, ατιμάστηκαν, εξισλαμίστηκαν, εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν τη γλώσσα τους, έχασαν τα παιδιά τους κατά το παιδομάζωμα, ληστεύθηκαν, ξεριζώθηκαν απ’ τις πανάρχαιες πατρογονικές τους εστίες και ανταλλάχθηκαν απάνθρωπα  το 1922-1923.

13 φορές καταλήφθηκε η Αδριανούπολη (6 από Βούλγαρους, 1 από Φράγκους, 4 από Τούρκους και 2 από Ρώσους) και 14 φορές η Φιλιππούπολη. Κάθε κατάληψη και μία Γενοκτονία, σφαγές και απαγωγές χιλιάδων ψυχών άμαχου πληθυσμού.

Υπολογίζεται ότι από τη Θράκη και μόνο στρατολογήθηκαν περίπου 250.000 έως 300.000 παιδιά στο παιδομάζωμα.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 6 Απριλίου (20:00), στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολη

  • Επετειακή εκδήλωση μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης για τα πάθη των Ελλήνων της Θράκης σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Ιστορικής Μνήμης και Μουσικής Παράδοσης «Φωνές της Θράκης», που περιλαμβάνει τις ενότητες:
  • Ομιλία του Αντιστράτηγου Ε.Α. και Επίτιμου Διοικητή Δ΄ Σώματος Στρατού κ. Αθανάσιου Γαλάνη, με θέμα «Η Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού».
  • Τραγούδια από την Έγχορδη Μικτή Χορωδία «Φωνές της Θράκης».

Κυριακή 7 Απριλίου
Αλεξανδρούπολη (Μνημείο «Δόμνας Βισβίζη»), Διδυμότειχο (Ηρώον), Ορεστιάδα (Ηρώον), Σουφλί (Ηρώον)

  • 10:15 π.μ. Προσέλευση εκπροσώπων Αρχών, Φορέων, Συλλόγων, Σχολείων και κόσμου στα Ηρώα.
  • 10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.
  • ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ από τις Αρχές, τους Φορείς και τους Συλλόγους κατά τόπο.
  • «Ενός λεπτού σιγή».
  • Εθνικός Ύμνος από τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
  • Χαιρετισμοί από τις Αρχές.
  • Πέρας τελετής.

Η Ημέρα Μνήμης πραγματοποιείται υπό την επίσημη Υποστήριξη των:

  • Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
  • Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας
  • Π.Α.Μ.Θ. | Περιφερειακή Ενότητα Έβρου
  • Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου

Οι σύλλογοι που επιθυμούν να τιμήσουν τις εκδηλώσεις πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του συλλόγου στις εκδηλώσεις, και στην περίπτωση παραδοσιακού συλλόγου, τα μέλη να φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές.
  • Η ανωτέρω αντιπροσωπεία να φέρει το λάβαρο του συλλόγου.
  • Εκπρόσωπος του συλλόγου να καταθέσει στεφάνι.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6945849355.