“Υιοθεσία” πάρκων προωθεί ο δήμος Κομοτηνής

Τη δυνατότητα να θέσουν υπό τη φροντίδα και την προστασία τους πάρκα της γειτονιάς τους δίνει στους πολίτες και φορείς της Κομοτηνής ο τοπικός Δήμος.

Το σχέδιο του Δήμου εισαγάγει τον θεσμό των Κοινωνικών Πάρκων, ο οποίος υπάρχει ήδη σε αρκετούς Δήμους σε όλη την επικράτεια.

Μέσω του σχεδίου πάρκα μπορεί να “υιοθετηθούν” από ομάδες πολιτών, επιτροπές περίοικων, συλλόγους, κινήματα πολιτών, επιτροπές γειτονιάς, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σχολικές επιτροπές και γενικά από κάθε άλλο συλλογικό φορέα, δημοτικοί χώροι καθ’ υπόδειξη των ιδίων ή του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διαμόρφωση, φύτευση, συντήρηση, επιμέλεια του συγκεκριμένου χώρου.
Η “υιοθέτηση” αυτή, όπως αναφέρει ο Παρατηρητής της Θράκης, δεν αναιρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του οποιοδήποτε χώρου και αφορά αποκλειστικά και μόνο τη φροντίδα του πρασίνου, ενώ το Τμήμα Πρασίνου θα παρέχει την τεχνογνωσία του και κάθε άλλη συνδρομή, όποτε και εφόσον του ζητηθεί και παράλληλα θα εποπτεύει την επιμελή χρήση του χώρου.

Διαβάστε ακόμη  Μαντζουράνης «τρολάρει» Γεραπετρίτη για την υπόκλιση

Βέβαια μετά την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου, το Τμήμα Πρασίνου απαλλάσσεται από την υποχρέωση φροντίδας και συντήρησης, η οποία είναι υποχρέωση αποκλειστικά των ανωτέρω συλλογικών φορέων.

Οι “υιοθεσίες” αυτές έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την καθιέρωση της συλλογικής περιβαλλοντικής ευθύνης, την ενίσχυση του αισθήματος σεβασμού του κοινοχρήστου χώρου, τη διαπαιδαγώγηση και την εν γένει αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών σε σχέση με τον δημόσιο χώρο.