Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο “Κάθετος ‘Άξονας Εγνατίας Οδού Αρδάνιο – Ορμένιο: Παράκαμψη Προβατώνα σε 16 μήνες έτοιμο το έργο

Υπεγράφη στην Αλεξανδρούπολη, μεταξύ της “Εγνατία Οδός ΑΕ” και της τεχνικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ η σύμβαση για το έργο “Κάθετος ‘Άξονας Εγνατίας Οδού Αρδάνιο-Ορμένιο: Εργασίες παράκαμψης Προβατώνα”.

Ιδιαίτερα σημαντική για την Εγνατία Οδό χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα της υπογραφής της σύμβασης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Κώστας Κουτσούκος, καθώς, όπως ανέφερε, επιλύεται ένα θέμα που εκκρεμούσε τουλάχιστον για μία δεκαετία. Περιγράφοντας το δρομολογούμενο έργο, προϋπολογισμού περίπου έξι εκατ. ευρώ και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 16 μήνες, δήλωσε ότι αφορά τη δημιουργία ενός ανισόπεδου κόμβου εκτός του οικισμού του Προβατώνα, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων.

“Σήμερα η διέλευση γίνεται με ισόπεδο κόμβο, μέσα από τον οικισμό και με φανάρι και μπορούν οι περισσότεροι να αντιληφθούν τις βελτιώσεις της οδικής ασφάλειας που αυτό (σ.σ,. το έργο του ανισόπεδου κόμβου) παρέχει, καθώς και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου, διότι παρακάμπτεται ένας οικισμός και μπορούν οι μεταφορές να γίνονται με μία συνεχή ροή” σημείωσε.

Ειδική μνεία έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και στη συμβολή του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, στον υπουργό Κώστα Καραμανλή και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης από το ΕΣΠΑ, από όπου προέρχεται η χρηματοδότηση, παράγοντες που, όπως είπε, συνετέλεσαν στο να λυθεί ένα πρόβλημα ετών. “Με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και τον υπουργό Κώστα Καραμανλή έχουμε ως Εγνατία Οδός εδώ και τρία χρόνια μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Το πρόβλημα της παράκαμψης του Προβατώνα ήταν ένα θέμα το οποίο απασχολούσε πάρα πολύ το υπουργείο και με τις κατευθύνσεις τις οποίες μας έδωσε, με συνεργασίες στα δύσκολα, σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις, θέματα με τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη, καταφέραμε σήμερα ως Εγνατία Οδός να είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουμε όλο το “προβληματικό” κομμάτι έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο άξονας της παράκαμψης”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη σημαντικότητα της συμβολής του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, του υπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και του προέδρου της Εγνατίας Οδού Γιώργου Κωνσταντόπουλου και του διευθύνοντα συμβούλου Κώστα Κουτσούκου που “δημιούργησαν αυτό το πλέγμα των θετικών ενεργειών που έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα”, αναφέρθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης. “Ήταν ένα στοίχημα εξ αρχής για τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, για εμάς… είναι σημαντικό ότι ολοκληρώνεται μετά από πάρα πολλά χρόνια ο κάθετος άξονας και είναι ένα έργο το οποίο ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή του ΕΣΠΑ, της περιφέρειας. Ήταν μία δέσμευση του περιφερειάρχη και εμού προσωπικά, ούτως ώστε ο νομός να αποτελεί σ’ αυτό τον τομέα, ένα πρότυπο στον τομέα της ταχύτητας διέλευσης, γιατί πλέον αυτός ο άξονας χρησιμοποιείται και για εμπορικούς σκοπούς. Η διαδρομή Ορμένιο-Αρδάνιο και βέβαια η σύνδεση από το Αρδάνιο με την Εγνατία Οδό θα διευκολύνει κατά πολύ τις εμπορικές μεταφορές αλλά και την κίνηση των κατοίκων. Επί της ουσίας είναι ένα βήμα μπροστά”, κατέληξε ο κ. Πέτροβιτς.

Διαβάστε ακόμη  Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου με έξι θέματα στην ημερήσια διάταξη του

Τα Στοιχεία του έργου

Το αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει: 1. Την ολοκλήρωση της κατασκευής της οδικής παράκαμψης του οικισμού Προβατώνα, μήκους 3,93 χλμ, στην οποία έχουν εκτελεστεί από προηγούμενη εργολαβία: α) χωματουργικές εργασίες (από Χ.Θ. 10+700 έως 13+900), β) εργασίες αποχέτευσης – αποστράγγισης, ήτοι τα μικρά τεχνικά των κιβωτοειδών και σωληνωτών οχετών, καθώς και τα μεγάλα τεχνικά της Κ/Δ Προβατώνα (Χ.Θ. 10+980) και της Άνω Διάβαση Κ4 Προβατώνα (Χ.Θ. 12+205,27). 2. Την κατασκευή ενός (1) Ανισόπεδου Κόμβου με κατάργηση του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου: · Α/Κ Προβατώνα (Χ.Θ. 12+205) 3. Την ολοκλήρωση της κατασκευής του παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν του άξονα και τις αποκαταστάσεις του δικτύου τοπικών οδών (κάθετες οδοί). Στις εργασίες κατασκευής του έργου εκτός από τις εργασίες οδοποιίας περιλαμβάνονται:

Τεχνικά έργα μεγάλα (1 άνω διάβαση)

Εργασίες αποχέτευσης ομβρίων και αποστράγγισης

Εργασίες σήμανσης- ασφάλειας.

Εργασίες ηλεκτροφωτισμού των ανισόπεδων κόμβων

Εργασίες εγκατάστασης φυτών και επένδυσης πρανών με φυτική γη και υδροσποράς τους.

Εργασίες Ο.Κ.Ω.

Με τη συγκεκριμένη εργολαβία ολοκληρώνονται τα έργα στον οδικό άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο συνολικού μήκους 124χλμ. Ο κάθετος άξονας αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού Άξονα ΙΧ, έχει μήκος 124χλμ. περίπου και προβλέπεται να συνδέει την Εγνατία οδό από τη θέση του Α/Κ Αρδανίου (35 χλμ. ανατολικά της Αλεξανδρούπολης), με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στη θέση του μεθοριακού σταθμού του Ορμενίου. Η νέα χάραξη της αρτηρίας στη θέση του οικισμού Προβατώνα αποτελεί παραλλαγή της υφιστάμενης, η οποία διέρχεται μέσα από τον οικισμό. Η νέα χάραξη παρακάμπτει τον οικισμό από τα ανατολικά και η επικοινωνία μεταξύ αυτής και του οικισμού γίνεται από τον αντίστοιχο Ανισόπεδο Κόμβο.

Πηγή: businessnews.gr