Τις αυξημένες ανάγκες για τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις του Έβρου θα αναλάβουν μέχρι το τέλος του έτους, δουλεύοντας και τα απογεύματα, 9 υπάλληλοι του Τμήματος Εμπορίου, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Οι έλεγχοι αφορούν: καταστήματα μαζικής εστίασης, κάθε τύπου εμπορικά καταστήματα (τροφίμων, ενδυμάτων, υποδημάτων κ.α), βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς και διανομής υγρών καυσίμων (πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης), επιχειρήσεις διακίνησης στερεών καυσίμων, το παραεμπόριο, αλλά και την αντιμετώπιση των καταγγελιών των πολιτών.

Όπως επισημαίνει η υπηρεσία, οι υπάλληλοι του τμήματος Εμπορίου-Τουρισμού επιβάλλεται να απασχοληθούν εκτός τακτικού ωραρίου, αφού :

  1. Για την ασφάλεια των καταναλωτών οι αυτεπάγγελτοι έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικά και εκτός τακτικού ωραρίου καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχει μεγαλύτερη παραβατικότητα κατά τις νυχτερινές ώρες και γενικότερα τις ώρες πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του δημοσίου τομέα.
  2. Το ωράριο λειτουργίας αρκετών καταστημάτων που ελέγχονται από την υπηρεσία είναι κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες (ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, ταχυφαγεία, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, πρατήρια υγρών καυσίμων).
  3. Η υπηρεσία ενεργεί κατόπιν καταγγελιών των καταναλωτών οι οποίες αφορούν κυρίως τις ώρες πέραν του τακτικού ωραρίου.
  4. Οι δειγματοληψίες αλκοολούχων ποτών από τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης πραγματοποιούνται κατά τις νυχτερινές ώρες λόγω της φύσης του αντικειμένου τους και της μεγάλης κατανάλωσης που παρατηρείται εκείνες τις ώρες.
  5. Η υπηρεσία συμμετέχει σε μικτά κλιμάκια ελέγχου κατόπιν συνεννόησης ή και κλήσης από τα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, τα οποία αφορούν κυρίως νυχτερινούς ελέγχους σε καταστήματα που λειτουργούν πέραν του τακτικού ωραρίου.
  6. Η υπηρεσία έχει και την αρμοδιότητα ελέγχου της κατοχής και χρήσης των τερματικών μηχανημάτων POS και την υποχρέωση αποδοχής καρτών στις εμπορικές συναλλαγές όλο το 24ωρο.
    Παράλληλα, όπως αναφέρεται, τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο εντατικοποιούνται οι αγορανομικοί έλεγχοι σε καταστήματα μαζικής εστίασης και σε καταστήματα τροφίμων και ποτών, λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης, ενώ Ιούλιο και Αύγουστο υπάρχουν και οι ανάγκες περαιτέρω ελέγχων, λόγω εκπτώσεων. Επιπλέον, τον Οκτώβριο εντατικοποιούνται οι έλεγχοι βυτιοφόρων λόγω της έναρξης διανομής πετρελαίου θέρμανσης, τον Νοέμβριο λόγω της περιόδου των ενδιάμεσων εκπτώσεων και τον Δεκέμβριο λόγω της περιόδου των Χριστουγέννων.
    Επισημαίνεται ακόμη πως οι ώρες απογευματινής εργασίας ανά υπάλληλο δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 20 μηνιαίως και συνολικά τις 120 ώρες ως το τέλος του έτους.
Διαβάστε ακόμη  Στον «πάτο» της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ η Περιφέρειας μας