Υπερψηφίστηκε με αλλαγές η τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Ναι από τη ΝΔ

Με πρόταση της ΝΔ που έγινε δεκτή την τελευταία στιγμή σχετικά με την τροπολογία για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”, προστέθηκε στις επιφυλάξεις και η φράση «διεθνείς συνθήκες» πέραν όσων προβλέπει η ΕΣΔΑ. Με τον τρόπο αυτό, η πολυσυζητημένη τροπολογία όχι απλώς υπερψηφίστηκε αλλά πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από το ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ.

Στην αρχική της διατύπωση πριν από μερικές εβδομάδες, η τροπολογία και πάλι προέβλεπε τη δυνατότητα όσων δικαιώνονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις τους (όπως στην περίπτωση της ΤΕΞ) να επανέρχονται στην ελληνική έννομη τάξη, χωρίς τη δέσμευση ότι θα υπάρξει άμεση συμμόρφωση της χώρας για τη χρήση του όρου.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Κινητοποίηση φοιτητών κατά του νόμου Πιερρακάκη

Στη δεύτερη διατύπωσή της, η οποία ικανοποίησε τους ΑΝΕΛ, προστέθηκε η πρόβλεψη ότι η προσθήκη αυτή στον Ποινικό Κώδικα ισχύει «με την επιφύλαξη και τους περιορισμούς που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ, περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων».

«Όχι» ψήφισε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά Ν. Κασιμάτη ενώ εκτός της Ένωσης Κεντρώων, καταψήφισαν την τροπολογία τόσο η Χ.Α. όσο και το ΚΚΕ.