Ένα εξιλαστήριο θύμα σε ομηρία, που χρησιμοποιείται ως μέσο αντιπαράθεσης από αντιμαχόμενες πλευρές, είναι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αλεξανδρούπολης, το οποίο, αν και κοντεύει να τελειώσει ο Σεπτέμβριος δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμη για τη νέα σχολική χρονιά.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Αλεξανδρούπολης  είναι ένα δημόσιο σχολείο ενηλίκων στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης. Απευθύνεται  σε πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Με το θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου (ν.2525/1997), δίνοντας έμφαση στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Το Σχολείο αυτό είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Παρέχει εκπαίδευση, αλλά επιπρόσθετα υπηρετεί την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό γίγνεσθαι, δηλαδή την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του, Μιχάλης Αναγνωστόπουλος, από την στιγμή της δημιουργίας του στην Αλεξανδρούπολη, το (2003, υπήρξε ένα αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι του εκπαιδευτικού  συστήματος της  πόλη μας που  εκτός από την παροχή γνώσεων έχει σαν στόχο του, να αποτελέσει ένα χώρο ανάπτυξης κριτικής στάσης απέναντι στην κοινωνική ανισότητα. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην εκπαίδευση εφήβων με αυτή των ενηλίκων είναι ότι «εδώ, η εκπαίδευση είναι εκούσια. Ο καθένας έρχεται με τη θέλησή του και αυτό είναι κάτι που παίζει τεράστιο ρόλο στο ενδιαφέρον με το οποίο αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευόμενοι το σχολείο. Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει από το ΣΔΕ, περισσότεροι από 700 ενήλικοι συμπολίτες μας, πολλοί δε από αυτούς συνέχισαν σε ΕΠΑΛ ή σε Γενικό Λύκειο και κάποιοι προχώρησαν και σε Πανεπιστημιακές Σχολές.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, λοιπόν, από το 2003 συστεγάζεται με το 4ο Γυμνάσιο. Η συστέγαση αυτή υπήρξε αρμονική και δεν δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα.

«Τον τελευταίο όμως  καιρό (από τις αρχές Σεπτεμβρίου) και από τη στιγμή που στο χώρο αυτό στεγάστηκε το 6ο Γυμνάσιο Πειραματικό, λάβαμε εντολή μετακόμισης  λόγω του ότι ο νόμος των Πειραματικών Σχολείων,  προβλέπει  τη λειτουργία ομίλων και τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας μετά το πέρας του ωραρίου, δηλαδή τις απογευματινές ώρες. Η μετακόμισή μας όμως και η αναζήτηση στέγης, αποδείχθηκε πράγμα  πολύ δύσκολο καθόσον,  πρέπει ένα εναλλακτικό σχολείο μη τυπικής εκπαίδευσης (με ό,τι αυτό σημαίνει) να τύχει και της αποδοχής του συλλόγου των εκπαιδευτικών στο χώρο του οποίου πρόκειται να μεταστεγαστεί και να λειτουργήσει το απόγευμα (17.00-21.00)», σημειώνει ο διευθυντής, και συνεχίζει: «Στην προσπάθειά μας και αναζητώντας να υποστηριχθούμε από εκπαιδευτικούς  στη ΔΕΠ (Δημοτική Επιτροπή Παιδείας) πληροφορηθήκαμε ότι καταψήφισαν την πρόταση της επιτροπής, προφανώς για να εξυπηρετήσουν την αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα σε παλιά και νέα σχολεία, σε Πειραματικά και μη, σε επώνυμα και ανώνυμα. Έτσι λοιπόν εξιλαστήριο θύμα βρέθηκε το ΣΔΕ το οποίο είναι σήμερα σε ομηρία και χρησιμοποιείται ως μέσο αντιπαράθεσης στην ιδεολογική πάλη των γιγάντων, ή για να το πω καλύτερα …παλεύουν οι ελέφαντες και την πληρώνουν τα ποντίκια …….   Και έχει σαν  αποτέλεσμα  (το ΣΔΕ)  να μη μπορεί να ξεκινήσει τη σχολική  του χρονιά περιμένοντας να διευθετηθεί το ζήτημα περί της αριστείας ή μη των  αντιμαχόμενων σχολείων, χάνοντας έτσι την ουσία που είναι η δυνατότητα παροχής ευκαιρίας σε ενήλικους συμπολίτες μας  για την ολοκλήρωση της εννεαετούς εκπαίδευσής τους  με σκοπό την επανένωσή τους με την  αγορά εργασίας για μία καλύτερη τύχη. Ξέρουμε πως τα σχολεία  αποτελούν τον καθρέφτη της κοινωνίας μας και ότι αποτελούν μια μικρογραφία αυτής. Αυτή λοιπόν θα είναι η κοινωνία μας και η κοινωνία του αύριο; Οι προνομιούχοι εντός άνετων και λειτουργικών σχολικών χώρων  και όσοι περισσεύουν θα παλεύουν με αντιξοότητες για να απολαύσουν το αγαθό της κατά τα άλλα δημόσιας και δωρεάν παιδείας που προσφέρει ίσες ευκαιρίες;»

Διαβάστε ακόμη  ΜΙΚΡΑ ΕΠΙΤΟΥΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΑ : Μια δεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι πάντοτε μια δεξιά κυβέρνηση!!

Είναι αναγκαίο να βρεθεί άμεσα μία λύση για την στέγαση του Σχολείου, που προσφέρει τα μέγιστα στην εκπαίδευση και ενσωμάτωση του ενήλικων συμπολιτών μας. Να σημειωθεί πως το θέμα επανέρχεται προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, την Τετάρτη 22/9, με τίτλο: «Μετεγκατάσταση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο παράρτημα του 3ου Γυμνασίου (πρώην ΠΕΚ)».