«Υπουργείο Παιδείας και Δήμος Διδυμοτείχου πετούν μαθητές δημοτικού έξω από το σχολείο τους

Τη  μεταστέγαση των μαθητών του 3ου δημοτικού σχολείου Διδυμοτείχου στο κτίριο που σήμερα στεγάζει τη νοσηλευτική σχολή, προσπαθεί να πετύχει η δημοτική αρχή, μετά από πιέσεις του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να στεγαστεί στο σχολείο το νέο τμήμα ψυχολογίας και η νοσηλευτική. Ο προσωρινός χαρακτήρας αυτής της μεταστέγασης, σε ένα ακατάλληλο για μικρά παιδιά κτίριο, δεν έχει πείσει εκπαιδευτικούς, γονείς και αντιπολίτευση που αντιδρούν έντονα. Για το θέμα, η παράταξη Τοκαμάνη ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού σχολείου που τελικώς θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας. Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι τόσα χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας για το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις, επιχειρείται να λυθεί στο πόδι, με σπασμωδικές κινήσεις με θύματα μικρούς μαθητές, προκειμένου να μη χρεωθεί πολιτικό κόστος ο δήμος ή το υπουργείο. Μάλιστα, το θέμα τίθεται σχεδόν εκβιαστικά, αφού ζητείται από εκπαιδευτικούς και γονείς να βάλουν πλάτη για να  μη χαθούν, όπως λένε, οι πανεπιστημιακές σχολές!

Διαβάστε το ιστορικό της υπόθεσης και τις ενστάσεις της εκπαιδευτικής – και όχι μόνο- κοινότητας μέσα από την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε προς τους αρμόδιους ο διευθυντής του 3ου δημοτικού Σταύρος Παπαμιχαήλ:

«Κύριε Δήμαρχε, αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριοι  συνδιοικούντες την πόλη μας. Την Τρίτη 18.5.2021 είχαμε την τιμή να επισκεφτεί την πόλη μας ο υφυπουργός του Υ.ΠΑΙ.Θ κ. Συρίγος, μαζί με άλλους επισήμους και παράγοντες, για να εξεταστεί το θέμα της δημιουργίας πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη μας και να παρθούν, ίσως, αποφάσεις για το χώρο που θα μπορούσε να στεγαστεί μία ή περισσότερες σχολές στην ακριτική μας πόλη.

Από τις προηγούμενες ημέρες ακούγαμε διάφορες φήμες ότι στο μεγάλο πρόβλημα της στέγασης των πανεπιστημιακών σχολών που πρόκειται να ιδρυθούν στην πόλη μας, μια επιλογή και πρόταση της Δημοτικής αρχής είναι και το Σχολείο μας. Προσωπικά ούτε ήθελα να πιστέψω ότι κάποιοι διοικούντες αυτήν την πόλη, θα σκεφτούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Μία ώρα περίπου(10:38 π.μ.)πριν την έλευση του κ. υφυπουργού στην πόλη μας, δέχτηκα τηλεφωνική κλήση από τον κ Δήμαρχο να παρευρεθώ στο γραφείο του για να συζητήσουμε. Εκεί, λοιπόν, παρουσία  τοπικού  βουλευτή της  συμπολίτευσης του  νομού μας ,μου ανακοινώθηκε ότι το 3οΔημοτικό Σχολείο, δηλαδή το Σχολείο μας, θα το επισκεφτεί ο κ. υφυπουργός για να δει τις εγκαταστάσεις του και ότι η Δημοτική αρχή το προτείνει για την προσωρινή (;) εγκατάσταση της ήδη υπάρχουσας σχολής Νοσηλευτικής και μιας ακόμη που θα ιδρυθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ρητά και κατηγορηματικά δήλωσα τις αντιρρήσεις μου. Πριν από αυτό, μάλιστα, εξέφρασα το παράπονό μου ότι, ενώ συζητείται κάτι τόσο σοβαρό, μας ανακοινώνεται, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή.

Κύριε Δήμαρχε, προτείνετε να μεταστεγαστεί το Σχολείο μας στο παλιό 2οΔημοτικό Σχολείο, όπου τώρα φιλοξενείται η σχολή της Νοσηλευτικής, σε ένα κτίριο που κατά κοινή ομολογία, είναι ακατάλληλο να στεγάζει μια πανεπιστημιακή σχολή. Επιπρόσθετα, επειδή δεν επαρκούν οι αίθουσες, κάποια τμήματα προβλέπεται να στεγαστούν στο 4οΔημοτικό Σχολείο. Καλούνται, λοιπόν, μικροί μαθητές κάτω των δώδεκα ετών, να φοιτήσουν σε ένα κτίριο, το οποίο δεν είναι κατάλληλο για φοιτητές, αλλά είναι κατάλληλο για μαθητές Δημοτικού!!! Ευλόγως δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα, τα οποία απαιτούν απάντηση. Σε ένα κτίριο όπου δεν υπάρχει περιφραγμένος αύλειος χώρος, πού θα βγαίνουν διάλειμμα οι μικροί μαθητές; Εκεί όπου άνθρωποι και αυτοκίνητα γίνονται ένα κατά τις ώρες αιχμής; Εκεί που σε απόσταση αναπνοής έχουν στήσει τραπεζοκαθίσματα οι καφετέριες πάνω στο παράπλευρο οδόστρωμα, με την ανοχή της προηγούμενης Δημοτικής αρχής; Εκεί που διατίθενται μόνο έξι αίθουσες διδασκαλίας  και  ένα  γραφείο  διδασκόντων;  Εκεί  που  οι  απαρχαιωμένες τουαλέτες δεν επαρκούν για τον αριθμό των μαθητών μας; Σε ένα κτίριο το οποίο δεν έχει πρόσβαση ΑΜΕΑ που είναι απαραίτητη για ένα τουλάχιστον μαθητή μας;

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη- Δ. Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα διαθέτει τους επιστήμονες, δημιουργεί τις υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση να παράξει τεχνητή νοημοσύνη»

Αναλογιστήκατε κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνδιοικούντες αυτή την πόλη, πώς θα γίνεται η πρόσβαση των γονέων με τα αυτοκίνητα για την αποβίβαση των παιδιών και την αποχώρησή τους το  μεσημέρι;  Πώς  οι  γονείς  των  μαθητών που  έχουν  αδέρφια  θα  αφήνουν και  θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους συγχρόνως από δύο Σχολεία; Γνωρίζετε, άραγε, ότι σύμφωνα με το ισχύον προεδρικό διάταγμα 79/2017 ο Διευθυντής του Σχολείου πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών κλειδώνοντας τις πόρτες του αύλειου χώρου και διασφαλίζοντας ότι κανένας δεν μπορεί να βρίσκεται στο προαύλιο, ούτε καν γονέας χωρίς την άδεια του Σχολείου; Για ποιο προαύλιο μιλάμε; Για αυτό που δεν υπάρχει περίφραξη; Όπου ο καθένας μπορεί να εισέρχεται μέσα χωρίς κανένα έλεγχο; Το Σχολείο μας κύριε Δήμαρχε, το οποίο είμαι περήφανος που μου εμπιστεύτηκε η πολιτεία να διοικώ, διαθέτει ένα άριστο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας, ένα άριστο  περιβάλλοντα  χώρο  με σύγχρονα γήπεδα, που μόλις  τον  περασμένο  Οκτώβριο εγκαινιάστηκαν από δωρεά της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Καλούμαστε τώρα μικροί μαθητές και διδάσκοντες να εγκατασταθούμε προσωρινά(;) σε ένα κτίριο που δε διαθέτει τίποτα από αυτά που τώρα διαθέτει το Σχολείο μας. Καλούνται οι μαθητές μας, λοιπόν, να «θυσιαστούν» (όπως δηλώσατε σε τοπικό κανάλι)και να στερηθούν την αίθουσα Πληροφορικής, το Γυμναστήριο, την αίθουσα Εκδηλώσεων, το Κυλικείο, την αίθουσα του Τμήματος Ένταξης, την αίθουσα της Παράλληλης Στήριξης, την αίθουσα  Μουσικής,  την αίθουσα του  Τμήματος  Υποδοχής,  τους  προτζέκτορες,  τους διαδραστικούς πίνακες, τους υαλοπίνακες και όλα τα ηλεκτρονικά μέσα που απολαμβάνουν σε μια σύγχρονη σχολική μονάδα, τα οποία σημειωτέον η πολιτεία οφείλει να τους τα παρέχει. Ισχυρίζεστε ότι όλο αυτό θα είναι για το καλό της πόλης, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη ποιο είναι το καλό των μαθητών μας.  Στον  εξοπλισμό  του  Σχολείου  μας, κύριε  Δήμαρχε, εκτός  από  την  πολιτεία  που  έχει χρηματοδοτήσει όλα τα  παραπάνω, έχουν  συνεισφέρει  με χρήματα  και  οι  γονείς  από το υστέρημά τους. Επένδυσαν, λοιπόν, στο μέλλον των παιδιών τους και τώρα βλέπουν ότι τα χρήματά τους κινδυνεύουν να χαθούν.

Κανένα Σχολείο, κύριε Δήμαρχε δεν καλείται να εγκαταλειφτεί από τους μαθητές του παρά μόνο σε έκτακτες συνθήκες όπως, σεισμού, πυρκαγιάς ή κακοτεχνιών και επικινδυνότητας. Αυτό που επιχειρείτε είναι πανελλαδική πρωτοτυπία και χωρίς να υπερβάλω ίσως και παγκόσμια! Αυτή σας η πρόταση-απόφαση θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στον ψυχισμό των μαθητών μας, που θα είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν. Κανένας πολίτης αυτής της πόλης δε λέει «όχι» στην ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών. Εσείς, όμως, με δική σας απόφαση, επιχειρείτε να το πραγματοποιήσετε αυτό στις πλάτες ανήλικων μαθητών και ενός οργανωμένου Σχολείου που, μέχρι στιγμής, λειτουργεί άψογα με κίνδυνο να διαλυθεί και να απαξιωθεί στα μάτια μαθητών, γονέων και ολόκληρης της πόλης. Με αυτό που επιχειρείτε, κύριε Δήμαρχε, βάζετε (ίσως άθελά σας),ένα ψευτοδίλημμα στην τοπική κοινωνία η οποία οδηγείται σε δρόμους διχασμού. Βάζετε στη μέση μιας διαμάχης εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, που στην πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι αυτής της πόλης