Υπουργείο Περιβάλλοντος: «Αξιολογούμε αίτημα των χρυσωρυχείων για έρευνες στη Θράκη»

Στην παραδοχή ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης αιτήματος – που είχε απορρίψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!- για έρευνες της «Μεταλλευτικής Θράκης» στην περιοχή μας, προχώρησε ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε αναφορά που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου.

Ο κ. Χαρίτου κατέθεσε ως αναφορά στη Βουλή την ομόφωνη απόφαση του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών με την οποία εκφράζεται η αντίθεσή του στην εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού στην περιοχή του Δήμου και ζητούσα από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της.

Η απάντηση Σκρέκα

«Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Χαρίτου ∆ηµήτριο, σας γνωστοποιούµε ότι:

– Στην νέα επενδυτική συµφωνία µεταξύ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και του Ελληνικού ∆ηµοσίου, η οποία κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων, δεν υπάρχει καµία αναφορά στην αξιοποίηση µεταλλείων σε άλλες περιοχές της χώρας εκτός των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

– Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Χώρας είναι συνταγµατική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας προς όφελος της εθνικής και τοπικής οικονοµίας µε απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας και ασφάλειας των εργαζοµένων και περιοίκων.

– Tα µεταλλευτικά δικαιώµατα στον ∆ηµόσιο Μεταλλευτικό Χώρο Ε5 ή Κώνο Σαπών ν. Ροδόπης είναι εκµισθωµένα στην εταιρεία «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε» σύµφωνα µε συναφθείσα σύµβαση από το 1993 µε το Ελληνικό ∆ηµόσιο. Η σύµβαση αυτή βρίσκεται ακόµη στο στάδιο έρευνας και δεν έχει περάσει στο στάδιο εκμετάλλευσης διότι για το έργο αυτό δεν εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

– Στη ∆/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου, έχει διαβιβαστεί από τη ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασµού Αν. Μακεδονίας–Θράκης της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, φάκελος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ερευνητικό πρόγραµµα στο κεντρικό τοµέα του ∆.Μ.Χ Ε5 Ροδόπης της εταιρείας ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.». Για το εν λόγω αίτηµα, το οποίο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο αξιολόγησής του, εκκρεμεί η διερεύνηση της αρµοδιότητας της Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ επί της συνέχισης της διαδικασίας αξιολόγησης του φακέλου, βάσει των διατάξεων της ισχύουσας περιβαλλοντικής νοµοθεσίας και της απόφασης του Συµβουλίου της Επικρατείας υπ’ αρ. 1524/2020 που αφορά στο συγκεκριµένο θέµα».

«Καμία δέσμευση»

Σχολιάζοντας την απάντησή αυτή, ο βουλευτής σημειώνει πως «ο υπουργός αρνήθηκε να αναλάβει δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού, παρότι του έγινε γνωστή για άλλη μία φορά η εκφρασμένη αντίθετη θέση της τοπικής κοινωνίας. Αντιθέτως στην απάντησή του μας ενημερώνει ότι ο φάκελος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ερευνητικό πρόγραμμα στο κεντρικό τομέα του Δ.Μ.Χ Ε5 Ροδόπης της εταιρείας ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.» που είχε απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πλέον ως αίτημα στο αρχικό στάδιο αξιολόγησης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου!

Θέλω να επαναλάβω για άλλη μία φορά στον υπουργό ότι πρέπει να σταματήσει να αγνοεί την καθολικά εκφρασμένη αντίθετη θέληση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση για να σταματήσουν οι πολίτες της Θράκης να είναι όμηροι των συμφερόντων της εξόρυξης χρυσού».