Υπουργικό show στα σύνορα του Έβρου με τις μεταναστευτικές ροές στα ύψη

Περιοδεία στον Έβρο πραγματοποιούν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε μία προσπάθεια προετοιμασίας της περιοχής μας για ενδεχόμενες πιέσεις στα σύνορα, κυρίως λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Παράλληλος στόχος της επίσκεψης είναι να σταλεί άλλο ένα μήνυμα αποφασιστικότητας αποτροπής των μεταναστευτικών ροών με τις γνωστές μεγαλοστομίες περί απόρθητου και απροσπέλαστου Έβρου. Δυστυχώς για τα κυβερνητικά στελέχη, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, αφού οι εικόνες με ανθρώπους να περνούν μαζικά και παράνομα τα σύνορα τόσο από Τουρκία, όσο και από Βουλγαρία, είναι καθημερινές. Αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των συλλήψεων, δίχως όμως να είναι δυνατός ο πλήρης έλεγχος των ροών, τόσο λόγω ελλείψεων εξοπλισμού και μέσων όσο και λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, αφού παρά τις δεσμεύσεις Χρυσοχοϊδη, και όπως καταγγέλλουν οι συνοριοφύλακες, λίγα πράγματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των τοπικών δυνάμεων.

Χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά στο Gr Times:  «Οι ροές αυξήθηκαν πολύ το τελευταίο διάστημα και κυρίως τον τελευταίο μήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μία ημέρα εντοπίζουμε μέχρι και 15 περιπτώσεις διακίνησης. Η γείτονα χώρα δεν έχει σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, απλώς το κάνει σε επίπεδο ομάδων ατόμων και όχι σε μαζικό, όπως το 2015».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι η άποψη και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτη Χαρέλα, ο οποίος κάνει λόγο για μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Έβρος, σε καθημερινή βάση.

«Οι διακινήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην περιοχή. Πλέον, οι διακινητές και οι μετανάστες, δεν χρειάζονται βάρκες, αφού διέρχονται το ποτάμι με τα πόδια. Ιδιαίτερα το τελευταίο μήνα, το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο», αναφέρει. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση που ανοίξει νέος προσφυγικός διάδρομος, λόγω του Αφγανιστάν, τα κυκλώματα των διακινητών θα επιχειρήσουν να περάσουν στην χώρα μας και άλλες εθνικότητες, εκτός από Αφγανούς», πρόσθεσε.