Υψηλή πληρότητα αλλά με καθοδική τάση το τετραήμερο της Κ.Δευτέρας στην ΠΑΜΘ

Το 90% άγγιξε η πληρότητα των ξενοδοχείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το τετραήμερο των καρναβαλικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της ΑΜΘ, Κώστα Αντωνιάδη. «Είχαμε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο πληρότητας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε από το Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας, το τετραήμερο που πέρασε είχαμε μία πληρότητα που άγγιζε το 90%. Επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και πάρα πολλούς Τούρκους, Βούλγαρους και Ρουμάνους» δηλώνει ο κ. Αντωνιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την ίδια στιγμή πάντως ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης μιλά για «Καθοδική τάση στις πληρότητες».

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, υπογραμμίζει πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μια γροθιά ως ΠΑΜΘ και ότι αν γίνεται μια εκδήλωση πετυχημένη όπως το καρναβάλι της Ξάνθης έχουνε όφελος και τα ξενοδοχεία της Καβάλας, της Δράμας, της Ροδόπης. Γι’ αυτό το λόγο η Περιφέρεια δημιούργησε το Φορέα Διαχείρισης Τουρισμού ώστε από κοινού να συνεργαστούμε προς όφελος της τουριστικής προβολής και ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας».

Στοιχεία διέλευσης τελωνείων Έβρου-Ροδόπης

Αξιοσημείωτα είναι και τα στοιχεία εισόδου ατόμων και οχημάτων από τα Τελωνεία Έβρου και Ροδόπης, που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Α.Μ.Θ, για το εν λόγω τετραήμερο. Ειδικότερα από τις 16 έως και τις 19 Φεβρουαρίου διήλθαν από το τελωνείο των Κήπων 14.854 άτομα, 6.529 εκ των οποίων υπήκοοι Τουρκίας και 946 υπήκοοι Βουλγαρίας, 2.466 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και 191 λεωφορεία. Στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα οι Τούρκοι επισκέπτες που διήλθαν από τους Κήπους ήταν 8.275.
Από το τελωνείο των Καστανέων εισήλθαν στη χώρα 6.790 άτομα, 2.543 εκ των οποίων υπήκοοι Τουρκίας και 443 Βουλγαρίας. Συνολικά 4.099 άτομα πέρασαν από το τελωνείο του Ορμενίου εκ των οποίων 2.672 υπήκοοι Βουλγαρίας και 334 υπήκοοι Τουρκίας.
Τέλος στο τελωνείο Νυμφαίας στη Ροδόπη κατεγράφησαν 12.587 διελεύσεις εκ των οποίων οι 9.353 υπήκοοι Βουλγαρίας, οι 186 υπήκοοι Τουρκίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο σύνολό τους μετακινήθηκαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ο αριθμός των οποίων άγγιξε τις 5.000.

Αύξηση των Ρουμάνων τουριστών

Ειδική μνεία κάνει ο κ. Αντωνιάδης στην αύξηση των Ρουμάνων τουριστών, την «τρίτη σε δύναμη χώρα σε επισκεψιμότητα στην Περιφέρεια, μετά τη Βουλγαρία και τη Γερμανία», αποδίδοντάς τη στις συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας στην αγορά της Ρουμανίας». Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών «Από την Πέμπτη η ΠΑΜΘ συμμετάσχει, μετά από απουσία δύο ετών, με δικό της περίπτερο, στο οποίο θα φιλοξενήσει όλους τους επαγγελματίες που επιθυμούν να προβάλουν τις επιχειρήσεις τους, σε μια μεγάλη τουριστική έκθεση στο Βουκουρέστι».

Προσέγγιση νέων τουριστικών αγορών

Σημειώνει πως η ΠΑΜΘ δεν μένει μόνο στις Βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, αλλά «με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες έρχεται πολύ πιο κοντά στις μεγάλες τουριστικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, οι Σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Ρωσία».
Συνδέσεις με το αεροδρόμιο της Καβάλας και αύξηση των προκρατήσεων το 2018

Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρεται στην αεροπορική σύνδεση του αεροδρομίου της Καβάλας με τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Μίνσκ, με τέσσερις πτήσεις εβδομαδιαίως από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο, καθώς και στην έναρξη από τον Μάιο της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης του αεροδρομίου της Καβάλας με τις Βρυξέλλες. «Υπάρχει η σύνδεση με πάρα πολλές γερμανικές πόλεις, με πολλές πόλεις από τις Σκανδιναβικές χώρες, και από τη Μ. Βρετανία, επομένως στοχεύουμε και στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο το 2018 οι προκρατήσεις από αυτές τις αγορές, όπως φαίνεται έχουν μια αύξηση της τάξης του 50%», δηλώνει ο κ. Αντωνιάδης.

Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης: Καθοδική η τάση στις πληρότητες

Στο μεταξύ για καθοδική τάση στις πληρότητες, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης και υπεύθυνος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για τον νομό Ξάνθης, Απόστολος Αγκόρτσας. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει πως το 2009 και 2010 υπήρχαν προκρατήσεις για τις Απόκριες από τον Αύγουστο, ενώ φέτος το «φουλάρισμα» των ξενοδοχείων έγινε την τελευταία εβδομάδα.

Δηλώνει πως «Το Σάββατο όλοι είχαμε ένα-δύο άδεια δωμάτια, ενώ όσον αφορά στην Κυριακή, είχαμε πολλά άδεια δωμάτια στον νομό Ξάνθης» διευκρινίζοντας πως η εικόνα που έχει είναι πρώιμη. «Δεν έχω μιλήσει ακόμη με όλους τους συναδέλφους. Δεν μπορώ να έχω απόλυτη εικόνα για τη διημέρευση, γιατί περαστικούς είχαμε πάρα πολλούς. ‘Αλλο όμως οι περαστικοί, άλλο η διανυκτέρευση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αποδίδει την καθοδική τάση στο κόστος μετάβασης στην περιοχή, αλλά και στο «δύσκολο θέμα της βίζας» στη γείτονα Τουρκία, τα οποία λειτουργούν «αποτρεπτικά για τον τουρισμό των ακριτικών περιοχών». «Η βενζίνη είναι περίπου 40% ακριβότερη απ’ ότι στην κοντινή μας Βουλγαρία κι εμείς μ’ αυτούς συγκρινόμαστε, όχι με την Ιταλία ή τη Γερμανία. Φυσικά διπλάσιος είναι και ο ΦΠΑ, ενώ το κόστος των διοδίων για κάποιον που θα έρθει στην Ξάνθη από την Αθήνα είναι 70 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Με τα μισά έξοδα πήγαινες Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία. Γιατί να έρθει λοιπόν κάποιος στην ακριτική Ξάνθη;» διερωτάται ο κ. Αγκόρτσας συμπληρώνοντας πως θα «πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με όλα αυτά που μας πλήττουν».

«Υπάρχει δίπλα μας η Κωνσταντινούπολη, μία πόλη των 17 εκατ. και τουλάχιστον το 5% εξ’ αυτών, δηλαδή 600-700 χιλιάδες θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Γιατί δεν έρχονται; Γιατί είναι πολύ αργές οι διαδικασίες στο ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, για να βγάλεις την απαραίτητη βίζα. Μόνο εγώ, ένα ξενοδοχείο 18 δωματίων είχα 40 ακυρώσεις από Τουρκία, μέσω booking, διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρόλαβαν από την προηγούμενη βδομάδα να πάρουν τη βίζα», προσθέτει.

Έλληνες η πλειονότητα των επισκεπτών στις φετινές εκδηλώσεις της Ξάνθης

Συντριπτικά μεγαλύτερος, εκτιμά ότι ήταν ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέφτηκαν τις εκδηλώσεις της Ξάνθης αγγίζοντας σχεδόν το 90%. « Αυτό είναι πάρα πολύ κακό. Είναι αποτυχία για τους οικονομικούς παράγοντες, όταν δεν μπορούμε να φέρουμε συνάλλαγμα στην Ελλάδα, αυτός είναι ο στόχος μας».
Ο κ. Αγκόρτσας εκφράζει την εκτίμηση ότι «Ασφαλώς και δεν επαρκεί ο αριθμός των κλινών στην ΠΑΜΘ, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία. Αυτό είναι το τραγικό ότι είναι οξύμωρο». Τέλος αναφορικά με τις εκτιμήσεις του αριθμού των επισκεπτών σημειώνει πως «όλη η Ξάνθη διαθέτει κάτι λιγότερο από 1.000 κλίνες. Όπως καταλαβαίνετε το 1000 μπροστά στους 20.000 επισκέπτες που ορισμένοι εκτιμούν ότι είχαμε είναι ασύνδετο. Ας υπολογίσουμε ότι πενταπλάσιοι των διανυκτερευόντων ήταν οι διημερεύοντες, που είναι λογικό, άρα είχαμε 5.000 κόσμο. Πράγμα το οποίο βέβαια είναι τραγικό».