Ζαμπούκη έργα: Καταστρέφοντας το ιστορικό κέντρο

Παρελθόν αποτελεί ο μεγαλοπρεπής σφένδαμος, στον πεζόδρομο της Σουλίου, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Κόπηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ελέω της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, μετά από μία «ιστορική» απόφαση της δημοτικής αρχής του Γιάννη Ζαμπούκη.

Είχε προηγηθεί, αίτημα δημότη (στην απόφαση αναφέρονται μόνο τα αρχικά του: Γ.Μ.) το οποίο αφού εξέτασε υπάλληλος του Δήμου, εισηγήθηκε να κοπεί το δέντρο γιατί δεν υπάρχει χώρος να αναπτυχθεί (κλάδεμα, you know? ή δεν έχετε ακουστά; ) έχει σηκώσει τις πλάκες του πεζοδρομίου και είναι δύσκολη η διέλευση του κόσμου, (σε αυτό θα συμφωνήσουμε, είναι γεγονός πως το παρακείμενο κατάστημα με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής έχει αφήσει έναν διαδρομίσκο για τη διέλευση του κόσμου, αλλά σίγουρα είναι πιο εύκολο να κοπεί το δέντρο και να ανοίξει ο χώρος – ίσως για κανά τραπέζι ακόμη, θα δείξει) και τελοσπάντων είναι επικίνδυνο. Τσακ, μπαμ, χραπ. Παρασκευή ελήφθη η απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (γελάμε για να μην κλάψουμε), Τρίτη πρωί το δέντρο είχε αποδημήσει εις Κύριον.

Βεβαίως, αυτό δεν ήταν το μοναδικό δέντρο που θυσιάστηκε για το έργο που έχει αναλάβει μετά από διαγωνισμό η εταιρεία του Άκη Παρασκευόπουλου, που τυγχάνει να είναι και πρόεδρος της ΔΕΕΠ Έβρου της Νέας Δημοκρατίας. Προηγήθηκαν κι άλλα και κάτι μας λέει ότι θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερα. Βεβαίως, η ανάπλαση προβλέπει φυτεύσεις νέων δέντρων, που για να μεγαλώσουν και να προσφέρουν οξυγόνο και σκιά θα περάσουν δυο – τρεις δεκαετίες. Προτείνουμε στον κύριο Ζαμπούκη, που του αρέσουν οι δενδροφυτεύσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές γίνονται παρουσία καμερών, να αναλάβει προσωπικά τις δενδροφυτεύσεις και στο ιστορικό κέντρο. Να πάρει μαζί του και μικρούς μαθητές, που είθισται να τους εκμεταλλεύονται κάποιοι σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα προεκλογικά, και να τοποθετήσει χθεσινά δεντράκια, εκεί που φύονταν δέντρα δεκαετιών, τα οποία, σε άλλες πόλεις και χώρες, διατηρούνται ως κόρη οφθαλμού, ως περιβαλλοντική περιουσία.

Διαβάστε ακόμη  Η κυβέρνηση με τροπολογία νομοθετεί ακαταδίωκτο για την επιτροπή των Τεμπών

Η αγανάκτηση των πολιτών για το νέο αυτό έγκλημα της δημοτικής αρχής έχει χτυπήσει κόκκινο και δεν θα υποχωρήσει ούτε με λογύδρια για βιώσιμες και πράσινες πόλεις ούτε με διαφήμιση μικροπαρεμβάσεων εδώ κι εκεί. Στα μεγάλα και στα σημαντικά, η δημοτική αρχή απέτυχε, επιλέγοντας την εύκολη λύση και καταστρέφοντας μέρα με τη μέρα το ελάχιστο πράσινο αυτής της πόλης.

Η απόφαση: