Ζαμπούκης: Από το «άγνωστο» LNG «που πάρθηκε σε μία νύχτα» στους αυριανούς  πανηγυρισμούς 

Χαιρετισμό στη μεγάλη εκδήλωση της Gastrade, για την παρουσίαση του έργου του LNG, θα απευθύνει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. Όπως εύκολα μπορεί να προβλέψει κανείς, θα ακουστούν διάφορα κλισέ, όπως ότι «η χωροθέτηση του νέου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη ενισχύει τον γεωπολιτικό χαρακτήρα της περιοχής μας καθιστώντας την #Αλεξανδρούπολη ενεργειακό κόμβο» κλπ

Με αυτή την ευκαιρία, όμως, κι επειδή δεν διαθέτουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου κι ας θα ήταν πολύ βολικό αυτό για κάποιους, ας θυμηθούμε τι έλεγε ο κ. Ζαμπούκης προεκλογικά για το έργο αυτό, το οποίο, μάλιστα, δεν είχε καν ενταχθεί στο πρόγραμμα της παράταξης του Δημάρχου, αφού, όπως είχε παραδεχθεί, ήταν ένα project άγνωστο! 

Ας δούμε τι είχε απαντήσει ο κ. Ζαμπούκης στο debate των υποψήφιων Δημάρχων της Δέλτα τηλεόρασης, πριν τις εκλογές του 2019:

«Μόνο εγώ, ίσως και ο κ. Λαζόπουλος, δεν μπορούμε ούτε να λογοδοτήσουμε, ούτε να απολογηθούμε, ούτε να τεκμηριώσουμε την απόφαση της δημοτικής αρχής που πάρθηκε μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, για να μην πω σε μία νύχτα, με την οποία πέρασε η επένδυση αυτή. Δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμά μας, καθώς είναι ένα έργο άγνωστο σε εμάς, αλλά και στην πλειοψηφία των δημοτών της Αλεξανδρούπολης. Δεν γνωρίζουμε ούτε τις θαλάσσιες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν είτε ως προς το υποθαλάσσιο περιβάλλον, είτε ως προς την ασφάλεια των δημοτών. Οπότε, είναι μία επένδυση που θα δοκιμαστεί στο μέλλον και θα δούμε στην πράξη και που απεύχομαι να έχει αρνητικά αποτελέσματα».

Διαβάστε ακόμη  Πλειστηριασμοί: "Φρένο" σε κατασχέσεις για τραπεζικά χρέη μικρότερης αξίας των ακινήτων

Καταρχάς, προκαλεί θυμηδία το γεγονός ότι ένας υποψήφιος Δήμαρχος δήλωνε παντελή άγνοια για ένα έργο που θα αλλάξει τελείως το προφίλ της περιοχής μας, αντί να επιδιώξει με κάθε τρόπο να πληροφορηθεί για όλες τις πτυχές του. Εξάλλου, η Gastrade ήταν πάντα ανοιχτή στην παροχή ενημέρωσης για το συγκεκριμένο project στα τοπικά ΜΜΕ, πόσω μάλλον σε υποψήφιους Δημάρχους! Πάντως, στο site της παράταξής του και στο πρόγραμμά της, αναμασώνται τα εξής σχετικά με τον LNG: « Να μελετάμε και να παρακολουθούμε  τους όρους της επένδυσης και κυρίως τους περιβαντολλογικούς. Η επένδυση του LNG, θεωρούμε ότι συμβάλει στην προβολή της γεωστρατηγικής θέσης του Δήμου μας. Όμως υπάρχει η εκτίμηση ότι ασφαλέστερη περιβαντολλογικά θα ήταν η διαδικασία «κλειστού» κυκλώματος με επεξεργασία σε εγκατάσταση στην ακτή και όχι στην θάλασσα. Η επιλογή αυτή έχει την επιπλέον δυνατότητα λειτουργίας ατμοηλεκτρικού σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία, στα πλαίσια των αντισταθμιστικών που θα πρέπει πάντα να ζητά η Δημοτική αρχή, με την διαδικασία του εικονικού συμψηφισμού παραγόμενης με καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα κάλυπτε ανάγκες κυρίως σχολικών κτιρίων».

Για αυτά τα αντισταθμιστικά που αναφέρει, 3 χρόνια μετά δεν έχουμε ακούσει, επισήμως, ούτε λέξη από τον κ. Ζαμπούκη. Ίσως, βέβαια, να πρόκειται για ακόμη ένα θέμα για το οποίο, όπως έχει δηλώσει, «δεν του αρέσει να μιλάει, προτού υπάρξει αποτέλεσμα». Και η ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου και η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, προτού υποβληθεί οποιοδήποτε αίτημα για αντισταθμιστικά; Ούτε για αστείο…