Ζαμπούκης – Καϊσας: οι μεγαλύτεροι θαυμαστές του Μητσοτάκη

Από ακομμάτιστος και ανεξάρτητος (με την καλοδεχούμενη στήριξη του ΚΙΝΑΛ ωστόσο…) ο Γιάννης Ζαμπούκης έχει εξελιχθεί στον θερμότερο υποστηρικτή της κυβερνητικής πολιτικής, σε διάφορα θέματα, τα οποία «παίζουν» πολλές φορές ακόμη και με τα όρια του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι υπερεξουσίες που φρόντισε να δώσει αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 το υπουργείο Εσωτερικών και ο τέως υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος στις οικονομικές επιτροπές των Δήμων, ευνοώντας τις μειοψηφούσες δημοτικές αρχές, όπως είναι και η δική μας, προκειμένου να περνάνε πολλές φορές πολύ σημαντικά θέματα, χωρίς να χρειάζεται να υπομείνουν τη «βάσανο» (!) των δημοτικών συμβουλίων. Στη συνέχεια, ακολούθησαν και άλλες νομοθετικές «πρωτοβουλίες», όπως πρόσφατα αυτή του νυν υπουργού Μάκη Βορίδη, που θέσει ένα σωρό εμπόδια και προϋποθέσεις για να θέσει ένα θέμα προς συζήτηση η αντιπολίτευση εκτός ημερήσιας διάταξης. Στην ουσία, με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχείρησε και εν πολλοίς κατάφερε να ακυρώσει μέρος της νομοθεσίας της προηγούμενης (εκλεγμένης από το λαό) κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία μάταια προσπάθησε να εισάγει το θεσμό των υγιών συνεργασιών μεταξύ των παρατάξεων και τη δημιουργία πολυφωνικών πλειοψηφιών.

Τα δύο αυτά νομοθετήματα υποστηρίζει με θέρμη και σε κάθε ευκαιρία και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τα άλλα, Γιώργος Καϊσας, ο οποίος, όπως φαίνεται, εντάσσεται στη λίστα των θαυμαστών του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με τον κ Ζαμπούκη.

Δεν είναι όμως μόνο ότι ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στηρίζει την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, φροντίζει να στρέψει τα βέλη του στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, κατά τον ίδιο και όπως φαίνεται, ευθύνεται για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορεί επουδενί να συνθέσει κι ότι έχει χάσει σχεδόν τους μισούς δημοτικούς του συμβούλους… 

Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην παράταξη Λαμπάκη, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

«… Όμως αν ο κ. Λαμπάκης δεν μπορούσε να προβλέψει την ήττα του, εμείς δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την θέση στην οποία βρεθήκαμε εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας, που με πρωτότυπο τρόπο μας υποχρέωνε να διοικήσουμε τον Δήμο μας, ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έγινε δηλαδή στους περισσότερους Δήμους ανά την Ελλάδα. Από τις πρώτες συνεδριάσεις άλλωστε του Δημοτικού μας Συμβουλίου διαπιστώθηκε η κακή πρόθεση της Αντιπολίτευσης να συνεργαστεί, αφού ακόμη αμφισβητούσε την … «ικανότητα εκλογής» μας! Οι ελπίδες μας ότι όλα θα ξεπεραστούν εφόσον όλοι ξεκινούσαμε από την ίδια βάση αγάπης για την πόλη και τους οικισμούς της, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Αντιθέτως, αποδεικνύεται καθημερινά ακόμη και σήμερα, ότι η αγάπη ορισμένων για την Δημαρχιακή καρέκλα, είναι απείρως μεγαλύτερη από την αγάπη τους για τον Δήμο και την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά. Έτσι λοιπόν επιδόθηκαν αμέσως σε έναν διαρκή αγώνα, να απορρίπτουν κάθε πρόταση που έφερνε η Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία τους, με έναν στόχο. ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ, ή έστω να περιοριστεί η πιθανότητα επιτυχίας κάθε αναπτυξιακής προοπτικής που έφερνε η Δημοτική Αρχή.

Διαβάστε ακόμη  Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος - Η αγκαλιά του μπασκετμπολίστα Παππά με τη Μάγδα Φύσσα

Διαπιστώνοντας η Κυβέρνηση ανάλογα προβλήματα και στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας, νομοθέτησε την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων των Οικονομικών Επιτροπών, δίνοντας δυνατότητες που επιχειρούσαν να ξεπεράσουν κάποια από τα προβλήματα που δημιούργησε η εκλογική νομοθεσία. Βεβαίως και αξιοποιήσαμε αυτές τις δυνατότητες, αφού δεν είχαμε άλλο τρόπο για την παραγωγή Δημοτικού Έργου, παρά το γεγονός ότι η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ και η ΣΥΝΘΕΣΗ παραμένουν βασικές αρχές και φιλοσοφία της παράταξής μας, για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου».

Με το ζόρι…σαν να λέμε. Απλά να υπενθυμίσουμε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, «αξιοποιώντας» αυτή τη «δυνατότητα» που έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, η δημοτική αρχή Ζαμπούκη, όπως κατήγγειλε στο πρόσφατο ΔΣ ο Νίκος Γκότσης, έδωσε απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 5 εκ ευρώ, δίχως διαγωνισμούς, δίχως εκπτώσεις, δίχως κέρδος για τους δημότες.