Έρευνα: Ο δράκος του Έβρου. Ο “αόρατος” δολοφόνος που δε πιάστηκε ποτέ

Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των ζευγαριών στον Έβρο και τη Ροδόπη. Έχει χαρακτηριστεί ο πιο σκοτεινός βιαστής-δολοφόνος στην Ελλάδα. Ήταν τόσο προσεκτικός… που ποτέ δεν άφηνε πίσω του στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη του.

Ο δράκος του Έβρου ή αλλιώς της Θράκης όπως λέγεται, έδρασε κυρίως τη δεκαετία του 80, υπάρχουν όμως και εγκλήματα που του αποδόθηκαν μέσα στη δεκαετία του 90. Την εποχή εκείνη υπήρχε η φημολογία ότι ο δράκος είναι άτομο που ζει στο εξωτερικό και έρχεται στην Ελλάδα τα καλοκαίρια ή σε περιόδους εκλογών, καθώς τα περισσότερα εγκλήματα του προσδιορίζονται είτε σε ημέρες εκλογών, είτε καλοκαίρια. Κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε ποτέ.

 

5 Νοεμβρίου 1989… Εκλογές βαμμένες με αίμα

Ημέρα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Η κοινωνία διχασμένη και μοιρασμένη τότε ανάμεσα στα 2 μεγάλα κόμματα. Θα περίμενε κανείς ότι το θέμα συζήτησης που θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των Εβριτών, θα ήταν οι πρόωρες εκλογές και η πολιτική κρίση που διαφαίνονταν καθώς δεν προέκυψε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι όμως… αυτό δεν ήταν το μεγάλο θέμα στον Έβρο.

Ένα παντρεμένο ζευγάρι ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη για να επισκεφθεί συγγενείς σε χωριό έξω από την πόλη με την ευκαιρία των εκλογών. Το ζευγάρι δεν έφτασε ποτέ στο χωριό. Εντοπίστηκαν από περαστικούς σε ερημική περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο, νεκροί, καμένοι. Ο τρόμος είχε μεταδοθεί στην τοπική κοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό όπως θυμούνται οι μεγαλύτεροι, ότι υπήρχε τόσο μεγάλος φόβος που σε σκοτεινούς δρόμους, όταν βρίσκονταν σε αυτοκίνητα ζευγάρια και οδηγούσαν, αν έβλεπαν πίσω τους άλλο αυτοκίνητο με άντρα μέσα σε αυτό, τους έλουζε κρύος ιδρώτας…

 

Το μοτίβο που ο δράκος τηρούσε ευλαβικά

Ο σκιώδης δράκος, πλησίαζε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Παρακολουθούσε ζευγάρια σε αυτοκίνητα που αν έκαναν το λάθος να σταματήσουν σε ερημικά σημεία…υπέγραφαν συμβόλαιο με τον θάνατο.

Πλησίαζε τα αυτοκίνητα χωρίς να γίνει αντιληπτός. Με την απειλή όπλου τους ακινητοποιούσε. Πυροβολούσε πάντα πρώτα τον άνδρα στην καρδιά για να προκαλέσει άμεσο θάνατο. Στη συνέχεια βασάνιζε και πυροβολούσε την γυναίκα στην κοιλιακή χώρα, αφήνοντας την να αιμορραγεί.

Ο άρρωστος δολοφόνος δε σταματούσε συνήθως εκεί. Σε πολλές περιπτώσεις βίαζε τις νεκρές γυναίκες… Έχει χαρακτηριστεί νεκρόφιλος, πέρα από μανιακός δολοφόνος.

Αφού ολοκλήρωνε τις άρρωστες ορέξεις του, έβαζε φωτιά στα αυτοκίνητα και αποχωρούσε.

 

Ο γρίφος που δε λύθηκε ποτέ….

Ο «αόρατος» δολοφόνος είχε εκτελέσει 11 θύματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Με το ίδιο ακριβώς μοτίβο. Τα εγκλήματα του βύθιζαν τον Έβρο και την Ροδόπη κατά καιρούς σε τρόμο. Το κίνητρο των εγκλημάτων του δεν έγινε ποτέ εφικτό να εξηγηθεί. Σενάρια, φήμες, διαδώσεις… έδιναν και έπαιρναν για δεκαετίες στην περιοχή. Άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τα εγκλήματα είχαν στιγματιστεί από φήμες.

Το μόνο στοιχείο που κατάφερε να έχει ποτέ η αστυνομία από τον πιο σκιώδη κατά συρροή δολοφόνο που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα, ήταν ένα όπλο. Ένα όπλο η ταυτοποίηση του οποίου οδήγησε σε ένα τσιγγάνο. Αρχικά οι αρχές νόμιζαν ότι έφτασαν στον ένοχο… όμως δεν ήταν έτσι. Αποδείχτηκε στη συνέχεια ότι η καραμπίνα που είχε σκοτώσει τα θύματα, είχε χρησιμοποιηθεί σε ληστεία στην Θεσσαλονίκη την περίοδο που ο βασικός ύποπτος για τα εγκλήματα, ο αθίγγανος δηλαδή,  ήταν φυλακή!!!

Διαβάστε ακόμη  Στην «υιοθεσία» και στη φροντίδα φυτών προχώρησαν επιχειρήσεις στο ιστορικό κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Ο επιζών

Μια ακόμα απίστευτη ατυχία για την αστυνομία ήταν η ύπαρξη θύματος, ενός άντρα, που επέζησε από επίθεση του αόρατου δράκου…αλλά είχε βασανιστεί τόσο που είχε πάθει αμνησία και δεν θυμόταν τίποτα…. Η αστυνομία δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει περιγραφή του δράστη από το θύμα…

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004

Δημοσιεύματα σε Ελληνικές εφημερίδες αναφέρουν ότι 15 χρόνια μετά τα χτυπήματα του σκιώδη δράκου, η Αστυνομία βρίσκεται κοντά στη σύλληψη του και μάλιστα το όνομα του δράστη θα ήταν έκπληξη. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν βέβαια ποτέ…

Νέες αστυνομικές έρευνες την περίοδο εκείνη, σκιαγραφούν το ψυχολογικό προφίλ του δράστη και επαναφέρουν το θέμα στο προσκήνιο. Τα δημοσιεύματα «φουντώνουν».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα δημοσιεύματος της εποχής:

Ο επονομαζόμενος δράκος πρέπει να είναι μια επιβαρυμένη ψυχολογικά προσωπικότητα, δεδομένου ότι μετά τους φόνους συνήθως βίαζε τα πτώματα και άφηνε σημάδια νεκροφιλίας που έδειχναν εκτός από το αδίστακτο του χαρακτήρα, αφού πυροβολούσε σχεδόν εξ επαφής τα θύματά του, και την διαταραγμένη σεξουαλικά ζωή του.

Η ανατριχίλα που ζωντάνεψε ξανά

Την προηγούμενη δεκαετία, δεκαετία 2000, εγκλήματα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, προκάλεσαν ανατριχίλα σε πολίτες και αρχές. Έμοιαζαν πολύ με αυτά του δράκου του Έβρου. Οι αρχές άρχισαν να ερευνούν το ενδεχόμενο, ο δράκος που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο με τα φρικτά εγκλήματα του, να έχει μετακομίσει εκτός Θράκης ή να ταξιδεύει σε άλλες περιοχές αναζητώντας θύματα. Και αυτές οι υποθέσεις…παρέμειναν υποθέσεις καθώς ποτέ δεν αποδείχτηκε αν ήταν ο ίδιος δολοφόνος ή αν κάποιος άλλος μανιακός, ζηλεύοντας τη φήμη του δράκου του Έβρου…τον αντέγραφε.

Ήταν τόσο προσεκτικός…που δυσκολεύτηκαν να γράψουν σενάριο

Ο Δράκος του Έβρου υπήρξε τόσο προσεκτικός στα άρρωστα εγκλήματα του, που ακόμα και σεναριογράφοι, δυσκολεύτηκαν να συγκεντρώσουν στοιχεία για να του κάνουν επεισόδιο στη σειρά «10η εντολή». Οι σεναριογράφοι αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν έναν πλαστό χαρακτήρα και να δημιουργήσουν μια εντελώς φανταστική-μη υπαρκτή προσωπικότητα, για να μπορέσουν έστω να πλησιάσουν την ιστορία αυτή. Το επεισόδιο αυτό της σειράς…χαρακτηρίστηκε ως το πιο ακαταλαβίστικο… το πιο μπερδεμένο και χωρίς συμπεράσματα…σε σχέση με τα υπόλοιπα…

 

Ο μανιακός που πέρασε στην ιστορία των εγκλημάτων
Σήμερα, δεκάδες χρόνια μετά, οι έρευνες έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της αστυνομίας. Όσοι είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή, θεωρούν ότι ο δολοφόνος έχει πεθάνει από γεράματα ή είναι ανενεργός λόγω γήρατος….

Ανδρέας Χονδρός – Alexpoli.gr