Δίκη Τοπαλούδη: «Καταπέλτης» ο ιατροδικαστής – «Βασανίστηκε απάνθρωπα, την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα» 

«Μας είπε πως την κρατούσε ο ένας και ο άλλος τη χτυπούσε. Από τα ευρήματα φαινόταν ότι η κοπέλα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα» – Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες στη δίκη Τοπαλούδη.

Καταθέσεις – σοκ στη δίκη Τοπαλούδη, από τον ιατροδικαστή Παναγιώτη Κοτρέτσο, που διενέργησε νεκροψία-νεκροτομή και από τον λιμενικό Παναγιώτη Ζώβα, μέλος του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, που εξιχνίασε τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας.

Άλλαξε στάση ο Αλβανός κατηγορούμενος, που εμφανίστηκε σήμερα, για πρώτη φορά στη δίκη και δήλωσε: «Θέλω να βοηθήσω το δικαστήριο».

Για «πρωτοφανή αγριότητα», «μακελειό», «ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά», «βασανιστήρια» και «θηριωδία» μίλησαν στις καταθέσεις τους οι δύο πρώτοι μάρτυρες, στη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνα για τη δολοφονία και το βιασμό της 21χρονης Ελένης.

Πώς εντόπισαν τους κατηγορούμενους

Η κατάθεση του ιατροδικαστή Παναγιώτη Κοτρέτσου, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία -νεκροτομή, αλλά και τα όσα ανέφερε στο ακροατήριο ο λιμενικός Θωμάς Ζώβας, περιγράφοντας όσα υπέστη η άτυχη κοπέλα, λίγο πριν η σορός της εντοπιστεί στον βραχώδη όρμο «Φώκια» της Ρόδου, όπου την πέταξαν ζωντανή οι δύο κατηγορούμενοι, προκάλεσαν σοκ στο δικαστήριο.

Στη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Ζώβας, ο οποίος έκανε τις έρευνες για τη σύλληψη των δραστών και την ταυτοποίηση του θύματος, περιέγραψε ότι, οδηγήθηκε στην εξιχνίαση της υπόθεσης, από το τατουάζ στο πόδι της Ελένης και στη συνέχεια εξετάζοντας το υλικό της κάμερες, έξω από το σπίτι της, όπου είχε καταγραφεί η συνάντηση με τους δυο κατηγορούμενους.

Όπως είπε, ο 24χρονος (σήμερα) Αλβανός κατηγορούμενος, περίμενε την κοπέλα έξω από το σπίτι της και μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο είχε φτάσει εκεί, καθόταν ο 26χρονος (σήμερα) Ροδίτης.

Μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο κ. Ζώβας, που εξετάστηκε μετά τον ιατροδικαστή είπε:

«Πήγαμε στο τόπο του εγκλήματος (στον όρμο όπου βρέθηκε η σορός της κοπέλας). Μόνο κάποιος που ήξερε καλά την περιοχή θα μπορούσε να τη γνωρίζει. Είναι μια περιοχή φοβερά δύσβατη. Από τις κάμερες φαινόταν να περνούν εκείνη τη μέρα μόνο δυο αυτοκίνητα. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο φαινόταν και στο βίντεο κάτω από το σπίτι της Ελένης, και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση.

Αρχικά εντοπίσαμε τον 24χρονο, στην αρχή συνεργάστηκε πολύ λίγο. Πήγαμε μαζί στο σπίτι του 26χρονου Ροδίτη, εκείνος όμως δεν ήταν εκεί. Μας είπαν ότι είναι στο ξυλουργείο του πατέρα του. Πήγα στο ξυλουργείο. Ήταν εκεί μόνο ο πατέρας, ο οποίος δεν συνεργαζόταν καθόλου και έτσι τον προσήγαγα.

Η μητέρα του στην αρχή μας μιλούσε αλλά μετά διέκοψε την επικοινωνία. Στην πορεία πιέστηκε ο πατέρας και έτσι φτάσαμε στον 26χρονο. Πάντως δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμοι».

«Τη χτύπησαν γιατί τους είπε ότι θα πάει στην αστυνομία»

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι, ο κατηγορούμενος Αλβανικής καταγωγής μίλησε, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το τι έγινε εκείνη τη νύχτα. «Μας είπε ότι εκείνος ήρθε πρώτα σε συνουσία με το θύμα και μετά πήγε ο 26χρονος, με την Ελένη να αρνείται. Μετά όπως μας είπε της επιτέθηκαν. Μας είπε ότι τη χτύπησαν και οι δυο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην αστυνομία.

Μας είπε ακόμη, πως την κρατούσε ο ένας και ο άλλος τη χτυπούσε. Από τα ευρήματα φαινόταν ότι η κοπέλα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα. Ο 24χρονος είπε ότι τα χτυπήματα με το σίδερο το έκανε ο άλλος. Ανέφερε ότι μετά αποφάσισαν να την τελειώσουν. Πήραν και το μαχαίρι και τη μαχαίρωσαν αλλά στράβωσε γιατί ήταν χοντρόπετση, έτσι ακριβώς μου είπε.

Πήγαμε στο σημείο, όπου βρέθηκε η κοπέλα με τον Αλβανό. Δεν ήξερε καλά τη διαδρομή και μετά από κόπο βρήκαμε το γκρεμό που την έριξαν. Μου είπε ότι την έριξαν μαζί με τον 26χρονο, και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι. Εκεί βρήκαμε ένα πλαστικό κομμένο κουβά που είχαν πετάξει τα ρούχα της κοπέλας αλλά κάποια αντικείμενα είχαν μείνει στα βράχια. Ψάξαμε και είδαμε πως κάτω από το σπίτι του 26χρονου έμενε η γιαγιά του».

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι άκουσε κάτι η γιαγιά;

Μάρτυρας: Όπως είδαμε, είχε γίνει μακελειό. Σίγουρα είχε γίνει φοβερή φασαρία. Και συμπλήρωσε:

«Σας μιλάω για δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο. Ο στηθόδεσμος δεν βγήκε από το σώμα της, γιατί δεν υπήρχε η συναίνεσή της κοπέλας. Τα ρούχα της ήταν σχισμένα Είναι φως φανάρι, τι το έγινε. Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σεξ και με τους δυο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε».

Υπεράσπιση: Προκύπτει από τη δικογραφία πως είχαν κανονίσει να φάνε σουβλάκι. Μπορούσε η Ελένη να πονηρευτεί κάτι άλλο;

Μάρτυρας: Πονηρεύτηκε όταν είδε τη διαδρομή να αλλάζει γι’ αυτό και έστειλε το μήνυμα στη φίλη της και της έγραψε «πάρε με τηλέφωνο». Όλο αυτό γενικότερα, δείχνει ότι η κοπέλα πήγαινε κάπου στο άγνωστο.

Στην αρχή της διαδικασίας κατέθεσε ο ο ιατροδικαστής κ. Κοτρέτσος, οποίος είπε:

«Η εγκληματική ενέργεια διαπιστώθηκε εξ’ αρχής. Τα ευρήματα «φώναζαν». Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό του θύματος, ήταν από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στο τράχηλο που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού. Οι εκχυμώσεις αυτές έγιναν με δυο χέρια».

Πρόεδρος: Πείτε μας τι βρήκατε πόντο -πόντο, όταν εξετάσατε τη σορό;

Μάρτυρας: Βρήκα μια χαρακιά, η οποία έδειχνε κίνηση της λεπίδας. Η χαρακιά είχε διακλάδωση στη μια της μεριά. Αυτό σημαίνει ότι το μαχαίρι έχει κινηθεί. Υποθέτω ότι η χαρακιά ήταν από θλων όργανο, από κάποιο είδους μαχαιριού, όχι από βράχο. Εκεί κατάλαβα ότι ήταν εγκληματική ενέργεια. Στη κεφαλή υπήρχαν πολλαπλά τραύματα, τα οποία δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν όλα έγιναν εν ζωή. Κάποια έγιναν εν ζωή, κάποια μεταθανάτια από τη πτώση στους βράχους. Ήταν πολλαπλά.

Διαβάστε ακόμη  Με τιμές και συγκίνηση υποδέχθηκε η Αλεξανδρούπολη την Ολυμπιακή Φλόγα

Χαρακτηριστικότερο ήταν το σκισμένο αριστερό αυτί. Στον εγκέφαλο υπήρχαν αιμορραγίες και αιματώματα, τα οποία έγινα εν ζωή. Τα αιματώματα αυτά, θα μπορούσαν να επιφέρουν το θάνατο τις επόμενες ημέρες και ώρες. Και η απόπειρα στραγγαλισμού αν συνεχίζονταν η πίεση θα μπορούσε να έχει επιφέρει θάνατο. Δεν υπήρχαν πάνω στη σορό, προσωπικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μας έχουν βοηθήσει στη ταυτοποίηση. Το τατουάζ ήταν ένα χαρακτηριστικό. Υπήρχαν σημάδια και στο υπόλοιπο σώμα, στον κορμό και ήταν μεταθανάτια.

Σύμφωνα με όσα κατάθεσε ο κ. Κοτρέτσος η αιτία του θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη ήταν ο πνιγμός.

«Τα τραύματα της κεφαλής θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν όμως, διότι μεσολάβησε ο πνιγμός. Επίσης αυτά τα τραύματα της κεφαλής τα εντοπίζουμε όταν υπάρχει μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης. Είναι πιθανό το άτομο να βρίσκονταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση», ανέφερε.

Πρόεδρος: Αν πήγαινε στο νοσοκομείο θα σωνόταν;

Μάρτυρας: Θα έμπαινε σε ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε αν θα ζούσε.

Πρόεδρος: Το τραύμα στο αυτί, από τη προήλθε;

Μάρτυρας: Δε μπορώ να πω με βεβαιότητα. Ήταν ένα σοβαρό πλήγμα μάλλον από θλων όργανο. Η κοπέλα ήταν μεγαλόσωμη, ένα ψηλό κορίτσι περίπου 1.80 ύψους και τα εκτίμηση 70 και κιλά και πάνω.

Πρόεδρος: Θα μπορούσε ένα άτομο να τη σηκώσει;

Μάρτυρας: Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, ναι θα μπορούσε. Είναι δύσκολος ο χειρισμός του σώματος ενός ανθρώπου που χάνει τις αισθήσεις του. Δεν ήταν μόνο το να τη σηκώσει. Δεν είναι αδύνατο να το κάνει ένας άνθρωπος αλλά αν το έκανε ένας άνθρωπος θα μένανε σημάδια. Τέτοια σημάδια δεν υπήρχαν. Φαίνεται να μεταφέρθηκε στα χέρια. Δεν υπήρχε το παραμικρό στη σορό. Ούτε τρίψιμο σε κάποια επιφάνεια και μάλιστα το σώμα ήταν γυμνό.

Πρόεδρος: Θα μπορούσαν να ξέρουν ότι, ήταν ζωντανή όταν την έριχναν στη θάλασσα;

Μάρτυρας: Ξέρουμε με βεβαιότητα πως όταν την έριχναν στη θάλασσα ήταν ζωντανή. Τώρα, αν το ήξεραν ή δε το ήξεραν, δε μπορώ να πω. Αν είχαν ειδικές γνώσεις να μετράνε σφυγμούς, να δουν αναπνοή. Το να βεβαιώσεις θάνατο απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόεδρος: Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σεξ;

Μάρτυρας: Δε μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό. Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Όλα αυτά μάλλον έγιναν από δυο άτομα. Μια μπουνιά, ένας στραγγαλισμός μπορεί να γίνει και από έναν, αλλά εδώ έχουμε τη μεγάλη εικόνα. Αυτή τη πολλαπλότητα των τραυμάτων, που αυξάνει τη πιθανότητα να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας.

Πρόεδρος: Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο τι σας λέει;

Μάρτυρας: Χαρακτηριστικό των κακώσεων της κεφαλής είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Το ότι τα αίματα βρίσκονταν σε διαφόρους χώρους δείχνε ότι πρόκειται για κάτι με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτό που λέμε μια στιγμή, καθώς ότι υπήρχε μετακίνηση.

Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;

Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.

Νωρίς το πρωί, στην αρχή της δίκης ο 24χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε εμφανιστεί στη ακροατήριο, πήρε το λόγο και είπε:

«Ήρθα να σας πω την αλήθεια. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου», είπε και συμπλήρωσε: «Ήρθα με όλο το σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα, όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση αλλά ο συνήγορός που είχα διορίσει αρχικά δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία»

Πρόεδρος: Πάντως το να ομολογήσετε την αλήθεια είναι ένας τρόπος αποκατάστασης.

Κατηγορούμενος: Ναι θέλω να συνεργαστώ με το δικαστήριο σας.

Πρόεδρος: Θα το δούμε.

Oι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής τόνισαν ότι, ο λόγος που οι κατηγορούμενοι δολοφόνησαν τη νεαρή φοιτήτρια, ήταν για να συγκαλύψουν το βιασμό της. Αυτό συνέβη, όπως ειπώθηκε, όταν η κοπέλα αντέδρασε, και τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία. Τότε, οι κατηγορούμενοι φοβήθηκαν τυχόν σύλληψή τους.

«Δεν είχε η παθούσα κανονίσει να βρεθεί μαζί τους και ούτε υπήρχε συναίνεσή της να συνευρεθούν όλοι μαζί, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι. Το υλικό της δικογραφίας αποκαλύπτει μια θηριωδία. Το θύμα βασανίστηκε αδιάκοπα και επί αρκετή ώρα. Πρόκειται για ένα στυγνό έγκλημα το οποίο οι κατηγορούμενοι διέπραξαν με τρομακτική σκληρότητα. Ουδέποτε επέδειξαν μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η στάση τους μετά το τραγικό συμβάν το επιβεβαιώνει. Να καταδικαστούν», είπε ο Αλέξης Κούγιας, που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος.

Νωρίτερα, το δικαστήριο με απόφασή του είχε απορρίψει αίτημα της υπεράσπισης για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον Ροδίτη κατηγορούμενο.

Παράλληλα, το δικαστήριο, επιφυλάχθηκε να αποφανθεί, για κλήτευση ως μαρτύρων στο δικαστήριο συμφοιτητών και φίλων του θύματος και για την εξέταση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του 21χρονης φοιτήτριας (μέσω messenger) και τη διενέργεια έρευνας στον υπολογιστή της και το τηλέφωνό της, για να καταδειχθεί, όπως ειπώθηκε, το περιεχόμενο των συνομιλιών της.

Οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη δεν προσήλθαν, καθώς είχαν ζητήσει από την έδρα να καταθέσουν στις 28 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει οριστεί και η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Πηγή ieidiseis