Έτοιμότητα για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Έβρου

Καθ’ όλα έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, ως προς τον τομέα αποκατάστασης ρηγμάτων σε αναχώματα του νομού, που προκάλεσαν οι πλημμύρες το 2014 και το 2015, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης σε 153 ρήγματα, δηλώνει η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Έβρου, διά στόματος του αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρη Πέτροβιτς.

Στην ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των αναχωμάτων, αλλά και στην καθυστέρηση χρηματοδότησης έργων από πλευράς υπουργείου Υποδομών, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πέτροβιτς, στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Έβρου. Θέμα της συνεδρίασης ήταν η κατά το δυνατό καλύτερη προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και συνεργαζομένων υπηρεσιών στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων, ενόψει του χειμώνα.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον τομέα των πλημμηρικών φαινομένων, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως εκκρεμεί η καταβολή, από πλευράς υπουργείου Υποδομών, του καθ’ ύλην αρμόδιου για τα έργα στον ποταμό Έβρο, του ποσού των 4 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποπληρωμή των εταιρειών που έχουν αναλάβει την επισκευή και συντήρηση των αναχωμάτων. Συνέπεια αυτής της καθυστέρησης είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, μία εκ των εταιρειών να ζητήσει διακοπή των εργασιών.

Διαβάστε ακόμη  Απευθείας οδική σύνδεση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό

Θετική ήταν και η αξιολόγηση του συντονισμού στον τομέα των χιονοπτώσεων, με την υποσημείωση, ωστόσο, της έλλειψης προσωπικού, λόγω συνταξιοδοτήσεων και αδυναμίας νέων προσλήψεων, καθώς και του γηρασμένου στόλου των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες, τα οποία καλούνται να εξυπηρετήσουν και τις ανάγκες των δήμων του Έβρου.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, «στον τομέα αυτόν, τυχόν προβλήματα από χιονοπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με μισθώσεις ιδιωτικών μηχανημάτων», διευθέτηση που, επίσης, αντιμετωπίζει κάποια ζητήματα «εξαιτίας του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων (Ν.4412) που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και ο οποίος δεν επιτρέπει στις περιφέρειες, προς το παρόν, καθώς χρήζει πολλών διευκρινίσεων, να προχωρήσουν στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υποδομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Βενετίδης, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μαμαρίκας, εκπρόσωποι των γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, του στρατού, των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της ΔΕΗ, της Διεύθυνσης Δασών, εθελοντικών οργανώσεων και υπηρεσιών της ΠΕ Έβρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ