ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΓΝΩΜΗ: Νέοι ύμνοι για την Αλεξανδρούπολη στον τουρκικό τύπο

Ως έναν «ιδανικό προορισμό», με προϊόντα και υπηρεσίες «σε εξαιρετικά προσιτές τιμές» παρουσιάζει την Αλεξανδρούπολη η 5η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα της Τουρκίας, Sabah. Σε εκτενές της δημοσίευμα, γίνεται αναφορά στην ιστορία της πόλης, στις ομορφιές της, στα καφέ, τα εστιατόρια, τα καταστήματα, τονίζοντας πως η πρωτεύουσα του Έβρου «προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις για διασκέδαση», αναγνωρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Τούρκους.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στην ιστορία της Αλεξανδρούπολης, η οποία ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από αλιείς και έγινε γνωστή ως Δεδέαγατς, δηλαδή «δέντρο του παππού» και βασιζόταν σε τοπική παράδοση σχετικά με ένα σοφό δερβίση, που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός δέντρου και, τελικά, τάφηκε δίπλα σε αυτό. Επισημαίνεται ακόμη η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου και του λιμανιού και η έντονη επαγγελματική δραστηριότητα εμπόρων και τεχνιτών.

Ο συντάκτης επισημαίνει ακόμη την εγγύτητα του προορισμού, ιδιαίτερα από την Κωνσταντινούπολη, και τον «γρήγορο έλεγχο των διαβατηρίων στα σύνορα».

«Στους κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης μπορεί κανείς να βρει τα πάντα», αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Στη Λεωφόρο Δημοκρατίας υπάρχουν πολλά καφέ και καταστήματα. Στην παραλιακή οδό, επίσης πολλά εστιατόρια και καφέ. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ο δρόμος αυτός είναι κλειστός τα βράδια για τα αυτοκίνητα και πολύς κόσμος κάνει βόλτα. Ξεκινήστε μια όμορφη μέρα σε μια από τις καφετέριες που βρίσκονται σε αυτή την όμορφη ακτογραμμή. Ολοι οι δρόμοι της περιοχής είναι γεμάτοι με ευχάριστες καφετέριες. Περπατώντας στους δρόμους αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε ένα ψαροχώρι, κάπου στο Αιγαίο. Κάποιοι βλέπουν έναν αγώνα σε μία μεγάλη οθόνη από τη μία πλευρά, από την άλλη πλευρά, κάποιοι άλλοι παίζουν τάβλι. Έτσι, αν και μιλούν διαφορετικές γλώσσες από μας, το μυαλό πηγαίνει εύκολα στην Τουρκία. Μετά από μια βόλτα στην παραλία, και μετά από τις απαραίτητες φωτογραφίες στο Φάρο, μπορείτε να περπατήσετε στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και να ψωνίσετε από τα καταστήματα. Οφείλω να υπενθυμίσω ότι στους Έλληνες αρέσει τόσο η διασκέδαση, όσο και η χαλάρωση. Έτσι, τα μεσημέρια δύσκολα θα βρείτε ανοικτά καταστήματα. Το καλοκαίρι τα μαγαζιά ανοίγουν και πάλι νωρίς το απόγευμα. Το χειμώνα είναι πιο ήσυχα τα πράγματα».

Διαβάστε ακόμη  Υψηλά τα μισθώματα που ζητά η Μητρόπολη για τις εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στο Πόρτο Λάγος, στην Ξάνθη με την παλιά της πόλη και τις γιορτές της κάθε Σεπτέμβρη, αλλά και στην Καβάλα, ως κοντινούς προορισμούς που μπορούν να συμπληρώσουν το ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη.

Για το φαγητό, ο συντάκτης τονίζει τις μεγάλες μερίδες που σερβίρονται στα τοπικά εστιατόρια και στα πεντανόστιμα θαλασσινά και τους μεζέδες. Ενδεικτικά, αναφέρονται μέρη για φαγητό στη Μάκρη, αλλά και διασκέδαση μέχρι το πρωί που προσφέρουν νυχτερινά μαγαζιά στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Το άρθρο κλείνει με τη φράση του συντάκτη: «Στην Αλεξανδρούπολη ξέρουν πώς να ψυχαγωγούν τους γείτονες».

Της Κικής Ηπειρώτου / Εφημερίδα  Η Γνωμη