Μείωση τελών της ΔΕΥΑΑ ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Ανακοίνωση σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση. Η παράταξη αναφέρεται στην απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης ότι τα τέλη για το 2016 δεν θα αυξηθούν και επισημαίνει ότι λόγω της κατάστασης τα τέλη θα έπρεπε κανονικά να μειωθούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Σε συνθήκες της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αλεξ/πολης διαμόρφωσε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ για το 2016. Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ και ο προϋπολογισμός της που ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία είναι κομμένοι και ραμμένοι με τους στόχους μιας εταιρείας όπως είναι η ΔΕΥΑΑ, να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως ανώνυμη εταιρεία.

Αποφασίστηκε να παραμείνουν τα τέλη όπως ήταν, όταν τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια μειώσεις στα εισοδήματά τους και υπάρχει συνεχές χαράτσωμα με τις συνεχόμενες φορολογήσεις.

Η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και η αντιμετώπιση της ΔΕΥΑ ως επιχείρηση έχει τη σφραγίδα των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων, είναι μέρος της προωθούμενης διάλυσης των υπηρεσιών των Δήμων, ώστε να παραδοθούν σαν φιλέτα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτή η πολιτική οδηγεί στο να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε ποιοτικό και φθηνό νερό, το μετατρέπουν από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα.

Αξίζει να αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την παραπάνω στόχευση:

Οι ΔΕΥΑ θεωρούνται εμπορικές επιχειρήσεις και φορολογούνται με 26%. Δηλαδή, η ΔΕΥΑΑ φέτος πρέπει να αποδώσει πάνω από 600.000 ευρώ (μαζί με την προκαταβολή 75%) ως φόρο εισοδήματος!!!

Διαβάστε ακόμη  Κυβερνητική «πρεμούρα» για την αύξηση των διοδίων της Εγνατίας Οδού

Η τιμολόγηση από τη ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα στις ΔΕΥΑ γίνεται με το οικιακό τιμολόγιο, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει σε εξευτελιστικές τιμές το ρεύμα στους βιομηχάνους. Τελικά η διαφορά μεταξύ βιομηχανικού και οικιακού τιμολογίου είναι εκατοντάδες ευρώ που αποδίδονται ως »δώρο» στη ΔΕΗ. Και ο λαός πληρώνει και ξαναπληρώνει για βασικά κοινωνικά αγαθά στα οποία χάνει και την πρόσβαση .

Το προσωπικό μειώνεται (30 άτομα τα τελευταία χρόνια για τη ΔΕΥΑΑ) και συγχρόνως απαγορεύονται οι προσλήψεις. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αλεξ/πολης καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν για:

* Μείωση των τελών ύδρευσης, αλλά και όλων των δημοτικών τελών κατά 40% στις λαϊκές οικογένειες με κατάργηση κάθε πάγιου.

* Κατάργηση κάθε δημοτικού τέλους σε άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, σε όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

* Μεγάλη αύξηση όλων των δημοτικών τελών στους επιχειρηματικούς ομίλους (ξενοδοχεία, τράπεζες, ψυγεία – διαλογητήρια φρούτων, σούπερ μάρκετ).

* Καμία διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.

* Αγωνιστική διεκδίκηση του δημοτικού συμβουλίου, σε συνεργασία με τους λαϊκούς φορείς της περιοχής, για χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να γίνουν έργα υποδομής για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

* Τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για να επιτευχθεί ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Newsroom Alexpoli.gr