1 χρόνος με χρέωση πλαστικής σακούλας: Προσαρμόστηκαν οι Εβρίτες;

Ήταν 1η Ιανουαρίου του 2018, όταν, η μέχρι πρότινος δωρεάν -και γι’ αυτό δεδομένη- πλαστική σακούλα, έγινε κάτι σαν είδος πολυτελείας και η χρήση της, για όσους επέμειναν να τη χρησιμοποιούν, συνοδεύονταν κάθε φορά από ‘πρόστιμο’ της τάξεως των 4 λεπτών του ευρώ!

Τα στοιχήματα στην αρχή της χρονιάς, για το κατά πόσο θα εφαρμόζονταν το συγκεκριμένο μέτρο, στη χώρα που, ως γνωστόν, πολλοί νόμοι ψηφίζονται, αλλά ποτέ δεν τηρούνται (βλέπε αντικαπνιστικό), έδιναν και έπαιρναν… Θα πει «όχι» ο Έλληνας και συγκεκριμένα ο Εβρίτης στην πλαστική σακούλα; Θα απαρνηθεί τις παλιές του συνήθειες για να σώσει τόσο την τσέπη του, όσο και τον καημένο τον πλανήτη; Ένα χρόνο μετά, ήρθε η ώρα να κάνουμε… ταμείο!

Όπως λένε διάφοροι επαγγελματίες και όπως παρατηρήσαμε κι εμείς, ως καταναλωτές, όλους αυτούς τους μήνες, η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής γύρισε την πλάτη στην πλαστική σακούλα.

Η αίσθηση είναι ότι αυτό έγινε περισσότερο για οικονομικούς, παρά για … οικολογικούς λόγους, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και το αποτέλεσμα είναι ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, η χρήση της μειώθηκε σε ποσοστό 65%, ενώ για τα σούπερ μάρκετ, η μείωση, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, φτάνει το 80%!

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Με πολλά μποφόρ και λίγες τοπικές βροχές η Μεγάλη Τρίτη – Η πρόγνωση μέχρι το Μεγάλο Σάββατο

Και το ποσοστό αυτό σίγουρα θα αυξηθεί το 2019, αφού η τιμή της λεπτής πλαστικής σακούλας, από 1η Ιανουαρίου, θα ξεκινά από τα 0,09 ευρώ.
Είναι λοιπόν γεγονός πως οι καταναλωτές του Έβρου προσαρμόστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στο συγκεκριμένο μέτρο.

Σε σούπερ μάρκετ και φούρνους, πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι καταναλωτές, πηγαίνουν πλέον εξοπλισμένοι με υφασμάτινες τσάντες. Τα εμπορικά καταστήματα της Αλεξανδρούπολης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν αντικαταστήσει τις πλαστικές σακούλες με χάρτινες.
Τέλος, να αναφέρουμε πως το λεγόμενο «πράσινο τέλος», είχε ως αποτέλεσμα μία δραματική μείωση στην Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιήθηκαν 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερες σακούλες, σε σχέση με το 2017.

Ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, κανένας Ευρωπαίος να μην χρησιμοποιεί περισσότερες από 90 λεπτές πλαστικές σακούλες τον χρόνο.