Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης έναντι 1,3 εκατομμυρίων ευρώ το κτίριο της ΤτΕ

Με ψήφους 21 ΥΠΕΡ, 5 ΚΑΤΑ και 2 ΛΕΥΚΑ, καλύφθηκε άνετα και το ποσοστό των 2/3 που απαιτείται να συναινεί για μια τέτοια απόφαση και μάλιστα παρ’ ότι απουσίαζαν και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας

Μολονότι υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να προχωρήσει στην αγορά του κτιρίου. Έτσι ο επόμενος στόχος της Δημοτικής Αρχής Ζαμπούκη, είναι η ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ανακαίνιση του.

Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, επί της παραλιακής λεωφόρου της πόλης, σύντομα θα ανήκει στον Δήμο Αλεξανδρούπολης έναντι του ποσού των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Απριλίου, αποφασίστηκε το κτίριο να αγοραστεί από το Δήμο μας, έτσι ώστε να μετατραπεί σε έναν χώρο πολιτισμού, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας. Το κτίριο, στο οποίο στεγάζονταν η Τράπεζα της Ελλάδος, έπαψε να λειτουργεί ως τραπεζικό υποκατάστημα πριν από περίπου 2 χρόνια και από τότε έως και σήμερα έχει παραμείνει κλειστό. Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν αρκετοί ιδιώτες, ανάμεσα τους και μία μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών, βιβλίων και δώρων, τελικώς το 2023 προς τα τέλη της χρονιάς, αποφασίστηκε από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας να κάνει δεκτή την πρόταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το κτίριο θα αγοραστεί από την Δήμο Αλεξανδρούπολης έναντι του ποσού των 1.340.000 ευρώ, τα οποία και θα καταβληθούν σε δύο ισόποσες δόσεις, μία κατά την υπογραφή του συμβολαίου και άλλη μία προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ασύμφορη η ενοικίαση του κτιρίου της ΤτΕ

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της μακροχρόνιας μίσθωσης, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τους όρους της αγοράς, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς όφελος του Δήμου, αφού η ενοικίαση του κτιρίου υπολογίσθηκε περί τις 44.000 ευρώ το μήνα, για τον ελάχιστο χρόνο μίσθωσης, οι οποίες σε τέτοιες περιπτώσεις ορίζονται στη 12ετία. Έτσι ο Δήμος θα έπρεπε να καταβάλλει ένα ποσό άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ όπως επισημάνθηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα προέλθει από τον δανεισμό του Δήμου, αλλά από ίδιους πόρους.

Ενστάσεις της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΧΗ» Σταύρος Σταυράκογλου υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το καλοκαίρι του 2022, θα έπρεπε η δημοτική αρχή να έχει φέρει ήδη το θέμα προς συζήτηση, πριν ακόμη προχωρήσουν σε αυτόν τον βαθμό οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας. Ο κος Σταυράκογλου σημείωσε ακόμη ότι με δεδομένο το γεγονός ότι οι ανάγκες των δημοτών αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και ότι οι δομές του Δήμου πλήττονται από την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους καθώς και από την έλλειψη προσωπικού και μέσων, προκύπτει ότι τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του Δήμου δεν είναι σε ευνοούμενη κατάσταση κατά την παρούσα χρονική στιγμή. Όπως τόνισε ο κος. Σταυράκογλου, «μία τέτοια αγορά θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με δική μου πρόβλεψη, τα επόμενα 2-3 χρόνια να μην έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων, παρά μόνο την ικανοποίηση μισθοδοσιών». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κο. Σταυράκογλου, δεν υπάρχει κάποια βεβαίωση από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου ότι τα οικονομικά δεδομένα παρέχουν την δυνατότητα μίας τέτοιας αγοράς. «Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν τα οικονομικά δεδομένα εκείνα που να πιστοποιούν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι όλα θα πάνε καλά… Επιπλέον, η συντήρηση και τα λειτουργικά του έξοδα θα είναι πολύ μεγάλα και φοβάμαι ότι θα μετακυλισθούν στους δημότες που ήδη πληρώνουν αυξημένα δημοτικά τέλη. Όσο για τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες θεωρώ ότι καλύπτονται από τις αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι, το δημοτικό θέατρο κτλ».

Ο κος. Ζαμπούκης ως Δημοτική Αρχή τόνισε ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη της οικονομικής υπηρεσίας για την αγορά και τον τρόπο πληρωμής, ενώ υπογράμμισε ότι ο στόχος του Δήμου είναι το έργο της ανακαίνισης του κτιρίου της ΤτΕ να ενταχτεί σε νέο πρόγραμμα leader, με το ποσό της χρηματοδότησης να ανέρχεται έως τις 400.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική Πολιτών» Νίκος Γκότσης αναφέρθηκε στα χρήματα που χρωστά ο Δήμος στους πολίτες και την τοπική αγορά, τα οποία ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια. Χαρακτήρισε ως δέλεαρ και ταυτόχρονα ως παγίδα την αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου από τον Δήμο, ενώ τόνισε πως ιδιώτης που ενδιαφέρθηκε για την αγορά του «έφυγε τρέχοντας γιατί τα οικονομικά δεδομένα είναι τεράστια». Επισημαίνοντας ότι η προτεραιότητα του Δήμου δεν θα έπρεπε να είναι η απόκτηση ενός δεύτερου Νομαρχείου, αλλά να ενδιαφερθούμε ενδεχομένως στην μελλοντική αγορά του δικαστικού μεγάρου, όταν αυτό στεγαστεί σε νέο κτίριο. Ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για την περάτωση άλλων έργων, που θα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα, όπως η δημιουργία ψαραγοράς, πάρκινγκ κλπ….

Ο επικεφαλής της παράταξης «Εν έργω Μαζί» Δημήτρης Πέτροβιτς τόνισε πως η αγορά του κτιρίου ηταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής του, επομένως συμφωνεί με την αγορά, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό απόκτημα για τον Δήμο

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος υπογράμμισε ότι υπάρχουν άλλες ανάγκες δημοτών σημαντικότερες, τις οποίες η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να θέσει σε προτεραιότητα. Ενώ τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος διαχρονικά χρηματοδοτείται από την τσέπη των πολιτών και ότι θα έπρεπε η Κυβέρνηση να είχε δώσει λύση, παραχωρώντας δωρεάν το κτίριο στον Δήμο. Ενώ αναφέρθηκε και στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες του Δήμου μας, λέγοντας ότι θα ήταν προτιμότερο για τους δημότες, αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν, για μία γενναία μείωση των δημοτικών τελών.

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Προοπτικής Πολιτών» και γραμματέας του σώματος Γιάννης Βαταμίδης σημείωσε πως ναι μεν το κτίριο έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, δεν αποτελεί όμως σημείο αναφοράς πάνω στην αρχιτεκτονική. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει από την αρμόδια υπηρεσία έγγραφη διαβεβαίωση ότι μπορούμε ως δήμος να αντέξουμε το βάρος αυτής της αγοράς, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον καταστάσεις «όχι ευχάριστες». Σημείωσε πως είναι γνωστό πως ο Δήμος σταμάτησε -νομίμως- να πληρώνει δάνεια 8 εκ ευρώ, ενώ οι οφειλές προς την αγορά ξεπερνούν τα 3,8 εκ ευρώ. Τόνισε πως δεν υπάρχει προτεραιοποίηση των αναγκών του Δήμου, προτείνοντας αντί για το κτίριο της ΤτΕ να αγοραστεί το ακίνητο της ΚΥΔΕΠ ώστε να μετατραπεί σε μία κλειστή αγορά που τόση ανάγκη έχει ο δήμος. Επιπλέον, μία μεγάλη ανάγκη της Αλεξανδρούπολης είναι και τα νέα κοιμητήρια που πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα.

Ο δημοτικός σύμβουλος της «ΑΡΧΗΣ» Νίκος Γρηγοριάδης διερωτήθηκε αν οι σύμβουλοι έχουν δει από μέσα το κτίριο, τονίζοντας πως θα έπρεπε να υπάρχει μία αναλυτική μελέτη για το κόστος ανακαίνισης. Υπογράμμισε πως ο Δήμος έχει μεγαλύτερες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν και σημείωσε πως με τα σημερινά οικονομικά στοιχεία, η αγορά αυτή δεν πρέπει να γίνει.


Τελικώς, υπέρ ψήφισε όλη η παράταξη Ζαμπούκη, όπως και η παράταξη Πέτροβιτς, κατά οι παρατάξεις Δευτεραίου – Γκότση και λευκό η παράταξη Σταυράκογλου.

Ανακοίνωση από Προοπτική Πολιτών
‘’Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσαμε ΚΑTA της αγοράς από τον Δήμο, του ακινήτου της Τράπεζας της Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη για δημιουργία χώρου πολιτισμού και τεχνολογίας, με το ποσό των 1.340.000 ευρώ. Η απόφαση μας στηρίζεται σε μια σειρά σημαντικών δεδομένων, όπως πρωταρχικά η οικονομική κατάσταση του Δήμου, η οποία είναι επισφαλής ή και αρνητική, αφού θα κληθούμε να πληρώσουμε σύντομα δάνεια ύψους 8.000.000 ευρώ, τα όποια έχουμε σταματήσει να πληρώνουμε λόγω της πανδημίας, όπως και οφειλές στην αγορά ύψους 4.500.000 ευρώ. Όλα αυτά τα ποσά θα κληθούμε πολύ σύντομα να τα αποπληρώσουμε. Για την συγκεκριμένη δαπάνη αγοράς, δεν υπάρχει έγγραφη βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας ότι μπορεί να καλυφθεί, χωρίς κίνδυνο για τα οικονομικά του Δήμου. Πόσο μάλλον και για επιπλέον χρήματα, κάπου 700.000 ευρώ που θα χρειαστούν για όποιες παρεμβάσεις ανάπλασης του κτηρίου.
Με την παράδοση του έργου ανακατασκευής των Αποθηκών του ΟΣΕ, την Πινακοθήκη που παραμένει ακόμη κλειστή, την Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον Μύλο Μασούρα, το Δημοτικό Θέατρο, το Πνευματικό Κέντρο, το Νομαρχείο και τα δύο υπαίθρια θέατρα, Πάρκου Προσκόπων και Αλτιναλμάζη ο Δήμος διαθέτει επαρκείς και πολλούς χώρους κατάλληλους για Πολιτιστικές ή Τεχνολογικές η Επιστημονικές δράσεις.
Από όλα αυτά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αγορά του συγκεκριμένου κτηρίου δε μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον Δήμο. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, γινόμαστε θεατές πρόχειρων σχεδιασμών ενώ θα μπορούσε να υπάρξει μια αναπτυξιακή επένδυση (αποθήκες ΚΥΔΕΠ, για την κατασκευή σκεπαστής αγοράς, Κοινωνική Πολιτική, Ιχθυαγορά δημιουργία χώρων πάρκινγκ….) Γιατί ο Πολιτισμός που τόσο πολύ ασπάζεστε, σαν Δημοτική Αρχή, προάγεται αφού εξασφαλιστεί η υγιής καθημερινότητα του κάθε Δημότη ξεχωριστά.