50 χρόνια Πολυτεχνείο: Το νόημα της εξέγερσης και οι εκδηλώσεις

Mε τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία θα κορυφωθούν σήμερα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την μεγαλειώδη στιγμή του δημοκρατικού και φοιτητικού κινήματος που έθεσε σε κίνηση τις διαδικασίες για την πρώτη της δικτατορίας και την είσοδο της Ελλάδας στη Μεταπολίτευση

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από την εξέγερση του 1973 με το νόημα και τα μηνύματά της να παραμένουν ολοζώντανα, παρά τις προσπάθειες αναθεωρητισμού και παρά τη συστηματική συκοφαντία.

Φωτογραφίες: (Τατιάνα Μπόλαρη – Eurokinissi)

Φοιτητές, πολίτες και πολιτικοί τιμούν την εξέγερση

Από την Τετάρτη χιλιάδες κόσμου έχουν περάσει από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου για να τιμήσουν τους αγώνες και το κίνημα, αφήνοντας ένα λουλούδι, ένα σημείωμα μια ζωγραφιά. Το «παρών» δίνουν, όπως πάντα, κόμματα, πολιτικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς, συλλογικότητες, αλλά και πολιτικοί αρχηγοί. Σήμερα νωρίς το πρωί στεφάνι κατέθεσαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. 

Τον παλμό των ημερών δίνουν οι φοιτητές, ενώ οι εφιαλτικές εξελίξεις στη Γάζα βρίσκονται στο προσκήνιο με το κίνημα να δείχνει την αλληλεγγύη του. Παράλληλα, είναι πολύ νωπές οι μνήμες από τον θάνατο του νεαρού Χρήστου Μιχαλόπουλου από αστυνομικά πυρά, με τους φοιτητές να προχωρούν, χθες, σε συμβολική διαμαρτυρία για τον 17χρονο Ρομά.

Διαβάστε ακόμη  Ανακαίνιση των ΚΕΠ του Δήμου Αλεξανδρούπολης

«Ήρθα να αφήσω ένα λουλούδι στη μνήμη του παππού μου, ήταν εδώ όταν έγιναν τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 12χρονη Άννα, η οποία έφτασε με τα πόδια στο πανεπιστημιακό ίδρυμα από την Κυψέλη με τη μητέρα της. Φυσικά, η 12χρονη δεν ήταν το μοναδικό μικρό παιδί που βρέθηκε κατά τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Είναι σημαντικό εμείς οι παλαιότεροι να θυμόμαστε και οι νέοι να μαθαίνουν», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αντώνης, ο οποίος είχε τον αδελφό του και έναν ξάδελφό του στο Πολυτεχνείο την ημέρα της εισβολής. «Κανείς από εμάς δεν μπορεί να ξεχάσει τι πραγματικά συνέβη τότε, δεν έχουν αλλάξει και τόσο πολύ τα αιτήματα εκείνης της εποχής με αυτά που ζητά η σημερινή νεολαία», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος, αφού κοντοστάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα μπροστά στη γκρεμισμένη πόρτα του Πολυτεχνείου, άφησε ένα κόκκινο γαρύφαλλο και έφυγε με αργά βήματα. Κοιτάζοντας τους φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του ιδρύματος διέσχισε την οδό Πατησίων κατευθυνόμενος προς την Ομόνοια.

Άνοιξε η Πύλη, το μεσημέρι η πορεία

Η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου άνοιξε στις εννέα το πρωί, ενώ, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο θα κλείσει λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Την ώρα εκείνη θα ξεκινήσει η εκκένωση των χώρων του ιστορικού κτιρίου της οδού Πατησίων και στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. Μία ώρα αργότερα, στις τρεις, θα ξεκινήσει η πορεία.

Πηγή: efsyn.gr