Ενδιαφέρον ΗΠΑ για μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης;

Δημοσιεύματα σε ξένες ιστοσελίδες, επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και για στρατιωτική αξιοποίηση του, μονιμότερα!

Σύμφωνα όσα γράφονται, η σύσφιξη σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ οδήγησε σε πρόσφατη συζήτηση για υπογραφή αναβαθμισμένης στρατιωτικής συμφωνίας για αμυντική συνεργασία, σε αντικατάσταση προηγούμενης του 1990 (γνωστή και ως συμφωνία των Βάσεων). Μέρος των απόρρητων επαφών για νέα συμφωνία, φέρνει στο φως το Voice. Μεταξύ των σημείων “κλειδιών” στη νέα συμφωνία θα είναι η γρηγορότερη διάθεση κονδυλίων από τις ΗΠΑ και η παράταση της συμφωνίας των βάσεων για 8-10 έτη και η προσθήκη τριών νέων σημείων μαζί με τις υπάρχουσες βάσεις. Μεταξύ των σημείων αυτών και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η νέα συμφωνία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα υπογραφεί το φθινόπωρο, πιθανώς τον Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμη  Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης έναντι 1,3 εκατομμυρίων ευρώ το κτίριο της ΤτΕ

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο μάλιστα για δύσκολες προσθήκες στη συμφωνία, που αφορούν κυρίως στην εντονότερη στρατιωτική παρουσία σε ελληνικό έδαφος, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας. Για το λόγο αυτό γίνονται συνεχείς επαφές απόρρητες αλλά και επίσημες.

Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα της νέας επικαιροποιημένης συμφωνίας που περιλαμβάνει και την Αλεξανδρούπολη, τέθηκε στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Δένδιας τον περασμένο Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσφιξη σχέσεων με την αμερικανική πλευρά ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση οπότε και άρχισε να γνωστοποιείται το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη. Μέχρι σήμερα υπήρξε στρατιωτική χρήση του λιμανιού ανά διαστήματα με συμφωνίες περιορισμένου χρόνου. Η συνεργασία αυτή φαίνεται πως πλέον οδηγείται σε κάτι πιο μόνιμο, αν η νέα συμφωνία περιλαμβάνει και την Αλεξανδρούπολη.