Η Αθήνα παζαρεύει ξανά ευρωπαϊκά κονδύλια για το τείχος στον Έβρο

Η ιστοσελίδα politico επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση είναι σε παζάρια με την Κομισιόν για ανέγερσης τείχους στα σύνορα με την Τουρκία μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Αυτό αναφέρεται στην τελευταία πρόταση που απέστειλε η Αθήνα με το βλέμμα στο μεταναστευτικό πλαίσιο για την περίοδο 2021 – 2027.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για το εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια για ακόμη ένα τείχος ήρθε στο προσκήνιο το περασμένο φθινόπωρο, όταν 12 κράτη, ανάμεσά τους και η χώρα μας, έστειλαν επιστολή προς την Κομισιόν ζητώντας χρήματα για τείχη και φράχτες.

Τότε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε απορρίψει κατηγορηματικά μια τέτοια πρόταση, ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε εκφράσει διαφορετική άποψη, δηλώνοντας ότι νομικά μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί.

Διαβάστε ακόμη  Μάτι:Οργή συγγενών για τις ποινές

Σύμφωνα με το Politico η επίτροπος για τη Μετανάστευση Ίλβα Γιόχανσον αναμένεται να συναντηθεί με τον Νότη Μηταράκη στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται και οι δύο για το παγκόσμιο φόρουμ μετανάστευσης. Την ίδια ώρα Έλληνες αξιωματούχοι θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για σχετικές συζητήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε, επιμένει ότι είναι νόμιμη η χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για να χτίσει το τείχος. Ήδη στον Έβρο υπάρχει ένα φράγμα 28 χιλιομέτρων με την Αθήνα να ζητά χρήματα για ακόμη 80 χιλιόμετρα, αίτημα που αναμένεται να φέρει σε αντιπαράθεση την φον ντερ Λάιεν με την Γιόχανσον.

Εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη για τις αναρίθμητες καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων, ενώ είναι πολύ πρόσφατο και το φιάσκο με την έκθεση της εθνικής αρχής διαφάνειας.
.

Πηγή efsyn