Πρώτα ο IGB και μετά θα δούμε αν μπούμε στον LNG Αλεξανδρούπολης λέει η ΔΕΠΑ

Ως άμεσα συναρτημένα μεταξύ τους θεωρεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος τα project του αγωγού IGB και του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η επιτυχής δηλαδή έκβαση του market test για τον IGB και συνεπώς η πρόοδος του αγωγού θα καθορίσει εν πολλοίς και την εμπορική δυναμική του έργου στην Αλεξανδρούπολη και συνεπώς και το τι θα κάνει σχετικά η ΔΕΠΑ.

Ο κ. Κιτσάκος εμφανίστηκε πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους πολύ «προσγειωμένος» σχετικά με τα μεγάλα ΔΙΕΘΝΉ project, για τα οποία, όπως υπογράμμισε, η ΔΕΠΑ διατηρεί το ενδιαφέρον και παραμένει ενεργή. «Έχουμε δει και ακούσει πολλά τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα ότι κρατάω μεσαίο καλάθι, ούτε μικρό αλλά ούτε μεγάλο» είπε χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά για τον IGB η υπογραφή τον περασμένο μήνα της συμφωνίας για την τελική επενδυτική απόφαση, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από το δεύτερο market test καθώς στην πρώτη προσπάθεια έμεινε αδιάθετη μια ποσότητα της τάξης του 1 δις κυβικών μέτρων. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου κομματιού που αφορά στο Βουλγαρικό έδαφος. «Εμείς και οι συνεταίροι μας στην Poseidon είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε ότι αφορά το κομμάτι επί ελληνικού εδάφους, μπορούμε μάλιστα να συζητήσουμε, εάν το θέλουν οι Βούλγαροι, να συμμετάσχουμε και για το κομμάτι επί Βουλγαρικού εδάφους» είπε ο κ. Κιτσάκος.

Υπενθυμίζεται ότι για τον αγωγό IGB που έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης , έχουν εξασφαλιστεί και περί τα 45 εκ. ευρώ κοινοτικές επιδοτήσεις που αναλογούν στο 25% του συνολικού κόστους. Το δεύτερο market testέχει «ημερομηνία λήξης» στις 29 Φεβρουαρίου.

Σε πιο πρώιμο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκεται το έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ένα έργο του ομίλου Κοπελούζου για το οποίο υπάρχουν συζητήσεις για είσοδο και της ΔΕΠΑ. «Παρακολουθούμε στενά το project της Αλεξανδρούπολης, ούτως ή άλλως το αντίστοιχο έργο της Καβάλας δεν το συζητούμε πλέον, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε και πάντως η απόφαση δεν θα ληφθεί άμεσα» είπε ο κ. Κιτσάκος.

Διαβάστε ακόμη  Ελλάδα vs Βουλγαρία: Πού συμφέρει να ψωνίσουμε για το Πάσχα;

Ο ίδιος εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένος και σε σχέση με την προσφερόμενη τιμή του αερίου από την αμερικανική Cheniere η οποία, ως γνωστόν, επίσης ενδιαφέρεται να συμμετάσχει προκειμένου να διαθέσει αμερικανικό αέριο στην Ελλάδα και –κυρίως – στην ευρύτερη περιοχή μέσω του IGB. Σήμερα η τιμή με την οποία προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από την Gazprom είναι 4,6 δολάρια/ mmbtu, από την Botas1,2 δολάρια υψηλότερα και της Sonatrac (Αλγερία) στα 6,5 δολάρια όταν η Cheniere προσφέρει τιμή στα 6,5 με 6,7 δολάρια, ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει το έργο να βγάζει νόημα με δεδομένο ότι εμφανίζει και ένα κόστος της τάξης των 350 εκ. ευρώ. Κοιτάμε το έργο και το αξιολογούμε, πιθανόν να υπάρξει και κάποιο μνημόνιο για την παγίωση του ενδιαφέροντος, πρόσθεσε ο κ. Κιτσάκος. Πάντως σε περίπτωση που το market test του IGB δεν πετύχει τότε θα δοθεί ένα αρνητικό σήμα και για το πλωτό τερματικό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Ταυτόχρονα ο κ. Κιτσάκος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την προοπτική υλοποίησης του ρωσικού αγωγού σε όποια μορφή είτε ως νότιο ρεύμα (South Stream) είτε ως Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός (SEP ή Turkish Stream). Εφόσον προχωρήσει το έργο τότε για το ελληνικό κομμάτι, η ΔΕΠΑ φιλοδοξεί να συμμετέχει μέσω του ήδη έτοιμου και αδειοδοτημένου αγωγού ITGI στον οποίο επίσης μετέχει και ηEdison θυγατρική της γαλλικής EdF.

Newsroom Alexpoli.gr / Πηγή: Energypress.gr