Αχαρτογράφητος Έβρος: Οι βάθρες στους Άνω Καρυώτες Σαμοθράκης

Ο οικισμός Καρυώτες της Σαμοθράκης βρίσκεται στη βόρεια ακτή του αρχαίου νησιού των Καβείρων. Απέχει από το λιμάνι της Καμαριώτισσας 11 χιλιόμετρα και οι επισκέπτες συναντούν τα λιγοστά σπιτάκια του ανάμεσα από την Παλαιόπολη και τα Θέρμα.

Ο οικισμός

Ο οικισμός αποτελείται από δύο γειτονιές, τους Κάτω Καρυώτες, που είναι χτισμένοι κοντά στον επαρχιακό δρόμο, και τους Άνω Καρυώτες, που βρίσκονται στην πλαγιά του όρους Σάος, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου. Και οι δύο γειτονιές είναι κατάμεστες με δέντρα – από πλατάνια και βελανιδιές μέχρι αγριοαχλαδιές, κερασιές, καστανιές και συκιές.

Διαβάστε ακόμη  Συνάντηση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX, H. Leijtens

Αν οι Κάτω Καρυώτες είναι πιο ενταγμένοι στο αστικό μέρος του νησιού, οι Άνω Καρυώτες απολαμβάνουν μια πιο άγρια ομορφιά, όντας κοντά στα σωθικά του βουνού και ατενίζοντας το καταγάλανο πέλαγος από ψηλά.

Αν και η Γριά Βάθρα και οι βάθρες του Φονιά είναι πιο διάσημες και περπατημένες, οι Άνω Καρυώτες ωστόσο κρύβουν και αυτοί μυστικούς καταρράκτες: λευκές κορδέλες ορμητικού νερού που σχίζουν τις μαύρες συμπληγάδες του βουνού.

Απολαύστε κάποιες φωτογραφίες από τη δυσεύρετη ομορφιά τους, πνιγμένη στην σκιερή αίγλη ενός κυανού βουνού: