Αλεξανδρούπολη: Με αφορμή τα 2 χρόνια από το 1ο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα κινητοποιούνται τα σωματεία του Έβρου 

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες και στη νεολαία που έχουν «γονατίσει» από την ακρίβεια με ξεζουμισμένο εισόδημα, που μετράνε πάνω από 24 χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, σε κινητοποίηση μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12:00.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου : 

Με αφορμή την 26 Φλεβάρη-ημέρα που συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες και στη νεολαία που έχουν «γονατίσει» από την ακρίβεια με ξεζουμισμένο εισόδημα, που μετράνε πάνω από 24 χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, σε κινητοποίηση μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12:00.

Δε θεωρούμε φυσικό επακόλουθο της πανδημίας τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τον αποκλεισμό ασθενών που έχουν άλλα προβλήματα υγείας από τα νοσοκομεία. Ειδικά στον Έβρο, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και 3η κλινική Covid στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης καθώς οι δυο πρώτες είναι κατειλημμένες και από τις 4 Φεβρουαρίου να ανασταλούν για 15 ημέρες όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και να πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα.

Είναι εγκληματική η άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντιμετωπίζουν την υγεία μας σαν κόστος. Είναι πρόκληση αντί να επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας χωρίς αποζημίωση, να μας σπρώχνει στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα για να αυξάνουν την πελατεία τους και να αβγατίζουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας και της ζωής μας, να πληρώνουμε μάσκες και τεστ.

Δε δεχόμαστε να πηγαίνουμε στο super market και να υπολογίζουμε τι δεν θα πάρουμε. Να παθαίνουμε ηλεκτροσόκ όταν μας φτάνουν οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Να ξεπαγιάζουμε και να μην μπορούμε να βάλουμε στο σπίτι μας πετρέλαιο. Οι φουσκωμένοι κι αβάσταχτοι λογαριασμοί του ρεύματος δείχνουν ότι οι επενδύσεις για αγωγούς, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά γίνονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν ανεχόμαστε να μας δίνουν ψίχουλα και να μας κλέβουν τα λεφτά μέσα από τις τσέπες. Ο ονομαστικός μισθός να μένει καθηλωμένος για πάνω από μια δεκαετία, ο πραγματικός να χαντακώνεται και οι Υπουργοί να αποφασίζουν με τους άθλιους νόμους τον κατώτατο ανάλογα με το πώς διασφαλίζεται η κερδοφορία των ομίλων.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μερική απασχόληση, τα ωράρια λάστιχο, την ανεργία, την απληρωσιά. Πρόσφατα παραδείγματα εργαζόμενοι από διαφόρους χώρους δουλειάς όπως οι συμβασιούχοι του Δήμου, οι εργαζόμενοι της πρώην ”Θράκης”, οι φύλακες του ΟΣΕ, οι εργαζόμενοι στην Άρσις.

Διαβάστε ακόμη  Περιοδεία – παρωδία Σταϊκούρα στον Έβρο με αναμάσημα βαλτωμένων έργων

Την ίδια στιγμή με το νέο αναπτυξιακό νόμο και τα κονδύλια του “Ταμείου Ανάκαμψης” χαρίζουν δεκάδες δις ευρώ στις μεγάλες εταιρίες, καταδικάζοντας το λαό στην ακρίβεια και στη φτώχεια.

Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα. Είναι πρόκληση και δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή ελέγχου, από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία, της συλλογικής οργάνωσης και του αγώνα μας. Η οργανωμένη αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, στους νόμους που περιορίζουν τη συλλογική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, είναι η μόνη απάντηση.

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων.

Είναι επιτακτική ανάγκη παντού, στα σωμα-τεία, στους μαζικούς φορείς, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, στις γειτονιές να συζητηθεί και να ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο δράσης και συντονισμού του αγωνιστικού μας βηματισμού.

Το Σαββάτο 26 Φλεβάρη, στις 12:00 διαδηλώνουμε, διεκδικώντας:

 • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
 • Επίδομα ανεργίας 600€ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
 • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για
  τα φτωχά νοικοκυριά.
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
 • Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών
  και λαϊκών νοικοκυριών.
 • Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.
 • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
 • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Τα σωματεία:
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΘΡΑΚΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΕΒΡΟΥ