Αλέξης Τσίπρας από τη Θράκη – Τι είπε για Περιφέρεια και Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ εξαπέλυσε από την Ξάνθη ο πρωθυπουργός. “Ο λαός θα κάνει πρόταση μομφής στον κ. Μητσοτάκη”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι εκμεταλλεύτηκε τον κ. Κυμπουρόπουλο εκθέτοντας όλους τους ΑμΕΑ.

Τα πεπραγμένα για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: “Οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται στο ευρωπαικό δίκαιο και συνεισφέρουν στην θωράκιση της κοινωνίας μας απέναντι σε επιρροές τρίτων δυνάμεων που έχουν τη δική του ατζέντα σε αυτήν την κρίσιμη, ακριτική περιοχή.

Πρώτον, καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της Σαρίας, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Δεύτερον, ενισχύουμε τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια στη λειτουργία των Μουφτιών. Διορίσαμε τοποτηρητές με την ευθύνη να νοικοκυρέψουν τους κρίσιμους αυτούς θεσμούς, και αυτήν τη βδομάδα, θα εκδοθεί ΠΔ που για πρώτη φορά θα ορίζει με σαφήνεια, σύγχρονους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας τους.

Τρίτον, επανεξετάζουμε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 1920/1991, που αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει.

Πλαίσιο που πρέπει να αντικατασταθεί από μια διαδικασία για την ανάδειξη Μουφτήδων από σώμα θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας και που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους από τη μειονότητα.

Μια κρίσιμη μεταρρύθμιση που βεβαίως θα οδηγήσει στην κατάργηση οποιασδήποτε άλλης παράτυπης δομής.

Τέταρτον, προβαίνουμε στα απαραίτητες τροποποιήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου του 2008 και την ανάδειξη των Διαχειριστικών Επιτροπών και των Βακουφικών Επιτροπών μέσω εκλογών.

Πέμπτον, στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία με την ίδρυση νέων δημοτικών εκεί που χρειάζεται. Και την ίδια στιγμή, βάλαμε τέλος στο θολό καθεστώς στο οποίο λειτουργούσε το Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης και αναβαθμίσαμε τις υποδομές του.

Έκτον, λειτουργεί για πρώτη φορά, σε 15 νηπιαγωγεία με αμιγώς μειονοτικό μαθητικό πληθυσμό, πιλοτικό πρόγραμμα όπου διαμεσολαβήτριες από την μειονότητα που μιλούν τις μητρικές γλώσσες των νηπίων, συνεισφέρουν στην καλύτερη κοινωνικοποίησή τους και εκμάθηση της ελληνικής.

Απόσπασμα από την ομιλία

Πολίτες της Θράκης,

Θα το πω εγώ σε εσάς που ξέρω πόσο καλά γνωρίζετε την αξία της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας, γιατί έχετε και μια βαριά συλλογική μνήμη και συνείδηση από τα χρόνια της προσφυγιάς. Τα ξέρω γιατί έχω κι εγώ ρίζες απ’ αυτά εδώ τα μέρη.

Και θέλω να σας πω ότι είμαι περήφανος που η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας τα τελευταία 4 κρίσιμα χρόνια. Είμαι περήφανος που η Ελλάδα είναι συνώνυμο της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας. Και πρέπει όλοι να είμαστε περήφανοι γι αυτό. Και για τη στάση που κράτησε ο ελληνικός λαός απέναντι στη λιτότητα. Και για τη στάση όμως που κράτησε απέναντι στην πρωτοφανή προσφυγική κρίση.

Θέλω λοιπόν να κλείσω την παρουσία μου σήμερα εδώ στην Ξάνθη σ’ αυτή την πολύ μεγάλη συγκέντρωση, στη μαχητική σας παρουσία, λέγοντας σε όλες και σε όλους σας:

Έχουμε μπροστά μας μάχες δύσκολες. Αλλά φαίνεται στα πρόσωπά σας και φαίνεται και στον τρόπο που ανταποκρίνεστε και φαίνεται και στα δικά μας πρόσωπα, όταν έχουμε μπροστά μας την κρίση του λαού, είμαστε σαν τα ψάρια μέσα στο νερό. Ανασαίνουμε. Γιατί εμάς δεν μας στηρίζουν ούτε οι ολιγάρχες, ούτε οι μιντιάρχες, ούτε οι οφσορ, ούτε κανένας απ’ αυτούς. Εμάς μας στηρίζει μονάχα ο λαός. Κι όταν έχουμε μπροστά μας την κρίση του λαού παίρνουμε δύναμη, παίρνουμε αποφασιστικότητα.

Εμείς, φίλες και φίλοι, δεν λογοδοτούμε ούτε στα μεγάλα τζάκια, ούτε στους τραπεζίτες, ούτε σε αυτό που ονομάζουμε εκπρόσωπους των ελίτ. Εμείς λογοδοτούμε μονάχα σε έναν αφέντη κι αυτός ο αφέντης είναι ο ελληνικός λαός. Κι αυτός θα δώσει την ετυμηγορία του για το ποιος θέλει να τον κυβερνά, Για το αν θα γυρίσει πίσω σε αυτούς που τον λεηλάτησαν και τον χρεοκόπησαν. Ή θα δώσει την προοπτική να σηκωθούμε όλοι λίγο ακόμα ψηλότερα.

Και θέλω, για άλλη μια φορά, κλείνοντας μια πολιτική συγκέντρωση, αυτές τις μέρες, να κάνω μια ειδική αναφορά σε εκείνους και εκείνες που μας έδωσαν τις μεγάλες νίκες της πολιτικής αλλαγής το 2015. Τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη, αλλά και τον Ιούλη, στο μεγάλο, στο ηρωικό όχι της αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στη σιδηρά πειθαρχία της μνημονιακής λαίλαπας.

Και θέλω να τους πω –και αναφέρομαι ξέρετε σε ποιους: στις νέες και στους νέους, αυτοί μας έδωσαν τη νίκη. Τρεις φορές μας έδωσαν τη νίκη. Χάρη σ’ αυτούς βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Τέλος στις νέες και στους νέους, σ’ αυτούς που για πρώτη φορά θα πάνε στην κάλπη και είναι από 17 έως 21 χρονών. Από 17 πλέον, εμείς το κάναμε αυτό. Κι όταν το ψηφίζαμε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης που τώρα τους ζητάει την ψήφο τους, έλεγε ότι στα 17 ψηφίζουν μονάχα σε καθεστώτα δικτατοριών. Ξέρει αυτός από καθεστώτα δικτατοριών, φαίνεται, διότι όποτε ακούν ερπύστριες, βάζουν τα καλά τους ρούχα και πανηγυρίζουν. Κάνουν tweet, πανηγυρίζουν για τις ερπύστριες.

Θέλω να πω στις νέες και στους νέους που είναι σ’ αυτό το γήπεδο, αλλά κυρίως σε όλους εκείνους που μας παρακολουθούν, δυο πράγματα:

Πρώτον, το 2015 αναγκαστήκαμε σε έναν συμβιβασμό. Κάναμε ένα βήμα πίσω ,με μόνη μας έγνοια, όμως, να μπορέσουμε να πάμε πολλά βήματα μπροστά. Δεν κάναμε ένα βήμα πίσω επειδή ερωτευτήκαμε τα μνημόνια. Δεν κάναμε ένα βήμα πίσω επειδή ερωτευτήκαμε τις καρέκλες μας. Δεν κάναμε ένα βήμα πίσω επειδή ερωτευτήκαμε την εξουσία και θέλαμε να γίνουμε κι εμείς τα νέα τσιράκια της παλιάς εξουσίας, των μεγάλων τζακιών της χώρας, των ολιγαρχών και των μιντιαρχών.

Κι αν θέλετε να δείτε την απόδειξη της αλήθειας αυτού που λέω, δείτε όλα αυτά τα χρόνια με τι λύσσα, με τι πάθος μας πολέμησαν τα εκδοτικά συμφέροντα. Δείτε και συγκρίνετε στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους και της μεταπολιτευτικής πολιτικής ζωής, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόση μεγάλη υπερσυσσώρευση μέσων μιντιακών που στηρίζουν μία και μόνο παράταξη και έχουν μίσος, μένος, διαστρέβλωση, fake news και προπαγάνδα ενάντια στην κυβέρνηση. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε αυτό.

Από τους παραδοσιακούς βεβαίως, ομίλους που στήριζαν τη δεξιά, όπως ο όμιλος Αλαφούζου του ΣΚΑΪ -κάποτε βέβαια έλεγε ότι η οικογένεια Μητσοτάκη του ζητούσε πολύ μεγάλες μίζες, μετά πέσανε φαίνεται οι τιμές. Αλλά και άλλοι νεόκοποι, νεώτεροι, οι οποίοι αγόρασαν ιστορικά μέσα ενημέρωσης, ιστορικές εφημερίδες που πάντοτε ήταν με την δημοκρατική παράταξη σε αυτόν τον τόπο, με την προοδευτική παράταξη, για να τις κάνουν σύμβολα φερέφωνα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Όπως και άλλα μεγάλα συγκροτήματα, όπως το Πρώτο Θέμα για παράδειγμα, το οποίο χρηματοδοτείται από μια οφσορ αγνώστων λοιπών στοιχείων, που χρηματοδοτεί ταυτόχρονα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα φίλες και φίλοι. Η πραγματικότητα είναι ότι όποιος θέλει να δει ποιος είναι με την διαπλοκή και την ελίτ, δεν έχει παρά να σταθεί σε ένα περίπτερο και να δει τους τίτλους των εφημερίδων ή δεν έχει παρά να κάνει ζάπινγκ στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Απευθυνόμενος λοιπόν στις νέες και τους νέους, τους λέω ένα πράγμα: Για εμάς το γεγονός ότι αυτοί που ήταν οι αυλοκόλακες του παλιού καθεστώτος δεν γίνανε υποστηρικτές μας αλλά είναι απέναντί μας, είναι η τιμή μας, είναι το παράσημό μας, είναι το καμάρι μας, είναι η αξία μας, είναι το γεγονός ότι δεν υποταχτήκαμε, δεν υποκύψαμε, δεν γίναμε ένα ίσιωμα με την εξουσία των προηγούμενων.

Διαβάστε ακόμη  Ο 81χρονος γυναικοκτόνος είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αστυνομικές Αρχές

Και το δεύτερο πράγμα που θέλω να πω στις νέες και στους νέους, αν το πρώτο είναι ότι δεν ερωτευτήκαμε τα μνημόνια, αλλά αντιθέτως κάναμε έναν συμβιβασμό με μοναδική έγνοια πως θα βγούμε από αυτά και πως θα τα υπερβούμε και τώρα βγήκαμε και τα υπερβήκαμε, και είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της τετραετίας μας, το δεύτερο που θέλω να πω στις νέες και τους νέους είναι ότι τους έχουμε εμπιστοσύνη. Ας κάτσουν στην άκρη αυτοί που κάνουν νουθεσίες σε αυτούς. Ας κάτσουν στην άκρη αυτοί που τους λένε ότι είναι μια χαμένη γενιά. Η γενιά εκείνη που έζησε για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στο πετσί της τι σημαίνει να πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια για πρώτη φορά μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που ζήσανε οι γονείς τους, είναι μια γενιά που αξίζει σεβασμό. Όχι νουθεσίες λοιπόν. Εμπιστοσύνη και σεβασμός στους νέους ανθρώπους και μόνο μια προτροπή: Μην χαραμίσετε τις σφαίρες σας και τα όπλα σας. Στην κάλπη να πάτε μαζικά και να τιμωρήσετε αυτούς που κάνουν κουρέλια τα όνειρά σας. Να τιμωρήσετε αυτούς σας θέλουν στο περιθώριο. Να είσαστε πάντα μπροστά, μπροστά στους μεγάλους αγώνες για την πρόοδο και την ευημερία αυτού του τόπου.

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Ξάνθης, πολίτες της Θράκης.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχηθώ σε όλους τους υποψήφιους και τις υποψήφιες, δημάρχους, περιφερειάρχες, αλλά και όλους του υποψήφιους ευρωβουλευτές, να μη χάσουν ούτε μια μέρα από τον αγώνα που έρχεται. Είναι ένας κρίσιμος αγώνας. Η νίκη είναι δεδομένη, όταν μιλήσουν με την απλή γλώσσα, τη γλώσσα του λαού, όταν μιλήσουν στον ίδιο τον λαό. Με τα παραδοσιακά μέσα. Σπίτι σπίτι, πόρτα πόρτα, χωριό χωριό, γειτονιά τη γειτονιά, ο κόσμος είναι εδώ για να μας ακούσει. Ο κόσμος είναι δίπλα μας. Ο κόσμος μας στηρίζει. Ο κόσμος δεν έχει περάσει απέναντι, δεν έχουν δεχτεί το δηλητήριο των μέσων της προπαγάνδας, αλλά στηρίζουν την μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική συμμαχία που θα δώσει πνοή και προοπτική στο μέλλον αυτής της χώρας.

Για να κάνουμε το δίκιο πράξη, για να φέρουμε το δίκιο των πολλών, για να φτιάξουμε την Ελλάδα των πολλών

Στις 26 του Μάη κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους με το αποτέλεσμα. Είναι ένα ποτάμι που φουσκώνει μέρα με τη μέρα και θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες όταν δουν πως η κυβέρνηση αυτή, ό,τι περιθώριο έχει, κάνει το δίκιο πράξη. Και θα γίνει το δίκιο πράξη τις επόμενες ημέρες.

Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη

Για μεγάλο λάθος του κ. Μητσοτάκη σχετικά με την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από την Ξάνθη, επισημαίνοντας με νόημα ότι “πρόταση μομφής κάνουν οι πολίτες στον κ. Μητσοτάκη”. Μάλιστα τόνισε ότι στη Βουλή θα μιλήσουμε για τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας: “Θα αναγγείλουμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης. Ότι κάνουμε το κάνουμε με πρόγραμμα, ενώ για την δεύτερη τετραετία θα μοιράσουμε με δικαιοσύνη, όχι τα βάρη αλλά τις δυνατότητες που δίνονται”.

Ειδικότερα, μιλώντας σε ένα κατάμεστο γήπεδο ανέφερε για τον κ. Μητσοτάκη ότι “στη θέση του δε θα κρυβόμουν μόνο απο το ντιμπέιτ θα κρυβόμουν ακόμη και απο τη Βουλή. Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι κατέθεσε πρόταση μομφής θέτοντας ως κεντρικό δίλημμα της προεκλογικής περιόδου τη παράφραση του δικού μας συνθήματος : Με την Ελλάδα των ελίτ ή με την Ελλάδα των πολλών. Και αντικατέστησε τη λέξη ελιτ με τη λέξη Πολάκης. Ομολογώ ότι ποτέ και με κανέναν άλλο αρχηγό η ΝΔ δεν είχε φτάσει σε τέτοιο μιμητισμό, σε τόσο ρηχό πολιτικό επίπεδο. Και ποιός τώρα τόλμησε να μιλήσει στο όνομα των πολλών. Ο απόγονος και κληρονόμος μιας από τις πιο πλούσιες πολιτικές οικογένειες μιλάει στο όνομα των πολλών που απέλυσε, τσάκισε, εξευτέλισε, απαξίωσε. Ο άνθρωπος που ξεστόμισε την φράση για την αδαή πλειοψηφία, μίλησε στο όνομα των πολλών. Και έβαλε τους πολλούς σε αντιπαράθεση όχι με τις ελίτ, αλλά με τον Πολλάκη. Λες και η βασική αντίθεση συμφερόντων των πολλών δεν είναι με την ολιγαρχία που ο ίδιος εκπροσωπεί αλλά με τον Πολάκη. Ότι και να έχει πει ο Πολάκης, όσο άστοχο σχόλιο κι αν έκανε, η εργαλιοποίηση που επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης είναι εξοργιστική. Γιατί με τον τόσο χοντροκομμένο τρόπο που επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά στη πραγματικότητα εκθέτει και μειώνει το συμπαθή κο Κυμπουρόπουλο αλλά και κάθε συμπολίτη μας με αναπηρία”.

Έπαιξε και έχασε ο κ. Μητσοτάκης
“Ο Κος Μητσοτάκης όμως έπαιξε και έχασε για άλλη μια φορά. Διότι με τη πρόταση που καταθέτει μας δίνει ένα ακόμη δώρο. Μετατρέπουμε τη πρόταση σε ψήφο εμπιστοσύνης. Και θα κληθεί να πάρει θέση εφ όλης της ύλης. Θα μας πεί λοιπόν που παρέδωσαν την οικονομία και τη χώρα και που καταφέραμε να φτάσουμε σήμερα. Θα μας πεί για το σχέδιό του να καταργήσει δώρα και επιδόματα. θα μας πεί για το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Θα μας πεί και γιατί ψηφίζει ή δε ψηφίζει τα θετικά μέτρα που φέρνουμε, φέρνοντας ανάσα σε εκατομμύρια Έλληνες” συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα ο κος Μητσοτάκης θα κατανοήσει ότι δεν μέμφεται αυτός εμάς, λέγοντας: “Εμείς μεμφόμαστε το ακραίο, νεοφιλελευθερο και αντικοινωνικό πρόγραμμά του. Τον μεμφόμαστε γιατί θέλει να μας γυρίσει πίσω τη χώρα στο σκοτάδι των Μνημονίων και να καταργήσει όλα όσα κερδίσαμε. Τον μεμφόμαστε γιατί θέλει να ισοπεδώσει, να κατεδαφίσει, να ακυρώσει τις θυσίες και τους αγώνες του ελληνικού λαού που κέρδισε την έξοδο από την κρίση και το βάναυσο καθεστώς των Μνημονίων Τον μεμφόμαστε για τις τρείς λέξεις που πάντα θα τον συνοδεύουν Siemens, Νοβάρτις και Οφ σόρ. Τον μεμφόμαστε γιατί επιχειρεί να κρύψει πίσω απο τη κουρτίνα τα σκοτεινά συμφέροντα των εκδοτών επιχειρηματιών που υπηρετεί.

Και συνέχισε: “Το χει πει ο κος Μητσοτάκης, δεν το κρύβει το σχέδιο του.

Κατάργηση του οχτάωρου,

Κατάργηση του δώρου χριστουγέννων,

Κατάργηση των επιδομάτων,

Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων,

Μειώσεις μισθών, απολύσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα,

Ασφαλιστικό Πινοσέτ,

Ιδιωτικοποίηση της υγείας και απαξίωση του ΕΣΥ,

Εργοδοτική αυθαιρεσία και δώρα μόνο στην ολιγαρχία

Αυτή είναι η μεγάλη υπόσχεση του κου Μητσοτάκη και προκαλεί μόνο ανατριχίλα. Όπως ανατριχίλα προκαλούν και οι θέσεις των φίλων του κου Μητσοτάκη στην Ευρώπη: Του ανθέλληνα Βέμπερ που καθύβριζε την Ελλάδα και τους Έλληνες, που τους χαρακτήριζε τεμπέληδες και χαραμοφάηδες και είναι σήμερα ο εκλεκτός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για Πρόεδρος της Κομισιόν. Και όπως ο κος Μητσοτάκης θέλει να εκδικηθεί τον ελληνικό λαό έτσι και ο κος Βέμπερ θέλει να εκδικηθεί τον ευρωπαϊκό νότο”.

Για τους Ρομά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, παιδιά ενός κατώτερου θεού”, και συμπλήρωσε ότι “χτίσαμε θεμέλια για ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής, δήλωσε ο πρωθυπουργός”.

Τέλος ειδικά για τους Ρομά προχωράμε σε Δράση για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ €, για υφιστάμενες επιχειρήσεις που ανήκουν στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Ένα πρόγραμμα που θα δίνει επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό εξοπλισμού, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, επαγγελματικά οχήματα, μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού”.

Ομιλία στην Ξάνθη

Η Βόρεια Ελλάδα, κόντρα στην προπαγάνδα και τους μύθους, στέλνει μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης. Εδώ, στην Ξάνθη της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης, της αντίστασης, της δημοκρατίας και της προκοπής ακούγεται σήμερα πιο δυνατά από ποτέ, το μήνυμα της νίκης, το μήνυμα της ελπίδας.Ομιλία στο Κλειστό Γυμναστήριο Ευμοίρου στην Ξάνθη.

Gepostet von Alexis Tsipras am Montag, 6. Mai 2019