Αλήθειες με τη Ζήνα/ Πέτρος Πολυχρονίδης : Το Νερό του Άρδα μιλάει για ιστορίες προσφυγιάς, για έρωτες, για τη ζωή. Video

 Το πρώτο μέρος του οδοιπορικού στον Έβρο προβλήθηκε από την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα , με παρουσιάστρια τη Ζήνα  Κουτσελίνη. 

Μια συγκινημένη Ζήνα Κουτσελίνη και ένας συναισθηματικά δεμένος με τον τόπο καταγωγής του, Πέτρος Πολυχρονίδης, κατάφεραν να μας καθηλώσουν σε ένα δεκάλεπτο αφιέρωμα  με τις περιγραφές, τις εικόνες του Άρδα και την πανέμορφη μουσική που έντυσαν το βίντεο. 

Ο Πέτρος Πολυχρονίδης με ελάχιστες λέξεις γεμάτες ουσία και θύμησες, κατάφερε να μεταφέρει στη Ζήνα Κουτσελίνη αλλά και σε όλους εμάς, την ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων της πιο ακριτικής περιοχής της Ελλάδας, τη γεωπολιτική της σημασία, τους δεσμούς των λαών και τις διάφορες των πολιτικών, μεταφέροντας ταυτόχρονα εμπειρίες και ιστορίες προσφυγιάς. 

Ο Π. Πολυχρονίδης παρότρυνε τη Ζήνα Κουτσελίνη να μπούν μέσα στο ποτάμι  και όπως είπε χαρακτηριστικά, θα νιώσουμε το νερό , γιατί το νερό μας μιλάει. 

Στο σημείο που ενώνεται η Ελλάδα , η Βουλγαρία και η Τουρκία , λίγα μόνο μέτρα από τα σύνορα , σε αυτό το ποτάμι έκανα τα πρώτα μου μπάνια είπε ο Πέτρος. Αυτή είναι η θάλασσα για εμάς . Εδώ παίξαμε παιδιά , εδώ ερωτευτήκαμε , εδώ χάσαμε κάποιοι αγαπημένους ανθρώπους , εδώ διασκεδάσαμε και διασκεδάζουμε ακόμα με το Φεστβάλ Νέων που γίνεται κάθε χρόνο και επισκέπτονται την περιοχή άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Ο Έβρος δεν είναι “χακί” που ως τέτοιο τον αναγνωρίζουν ή τον αναφέρουν οι περισσότεροι λόγω του στρατού και της θέσης του. Ο Έβρος και ο Άρδας, τα σύνορα είναι όλη αυτή η ομορφιά και πολλά περισσότερα. Τέλος έκανε αναφορά στην πρώτη φορά που είδε πρόσφυγες στα τέλη του 90 που μάλιστα μαζί με τους παππούδες του, τους περιποιήθηκαν και τους έδωσαν να φάνε. Άλλωστε πρόσφυγες ήμασταν και εμείς πριν 100 χρόνια με τις συνεχείς αλλαγές που γινόταν τότε, ώσπου εγκατασταθήκαμε μόνιμα στην περιοχή. Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος του αφιερώματος στην περιοχή άφησε τη Ζήνα να απολαύσει το μαγευτικό τοπίο. 

Δείτε  στα παρακάτω βίντεο το αφιέρωμα της εκπομπής.