Αμείλικτα τα ερωτήματα για τη μοιραία πτήση – Στοιχεία ακραίου κυνισμού δια στόματος Λιβάνιου

Στη γαλλική εταιρεία Sabena Technics η συντήρηση του CL-215 που κατέπεσε το μεσημέρι της Τρίτης την ώρα που επιχειρούσε στην κατάσβεση πύρινων εστιών στη δασική πυρκαγιά στον Πλατανιστό Ευβοίας. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΕΦ.ΣΥΝ

Η στιγμή της πτώσης του μοιραίου canadair

Βυθισμένη στο πένθος η χώρα για τον χαμό των δύο νεαρών πιλότων (Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μουλάς, 34 ετών και Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών) που ρίχτηκαν με αυταπάρνηση στη μάχη με τις φωτιές.

Το πυροσβεστικό αεροπλάνο (Canadair CL-215) που συμμετείχε στην κατάσβεση πύρινων εστιών στη δασική πυρκαγιά στον Πλατανιστό Ευβοίας κατέπεσε έπειτα από χαμηλή πτήση και ρίψη νερού, το μεσημέρι της Τρίτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ώρα πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους καταγράφηκε η 14.52, όταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πιλότος του άλλου πυροσβεστικού αεροπλάνου που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης ανέφερε μέσω ασυρμάτου στον πύργο ελέγχου το συμβάν.

Το μοιραίο αεροσκάφος με σειριακό αριθμό 1055, που μεταστάθμευε στην Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, αναχώρησε από εκεί στις 11.44 το πρωί και αφού πέταξε πάνω από τη Χαλκίδα έφτασε στην περιοχή της Καρύστου, όπου επιχειρούσε έως και τη συντριβή του. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η ρίψη στην εστία που κόστισε τη ζωή στους δυο πιλότους πιθανώς ήταν η τελευταία, αφού το πυροσβεστικό φέρεται πως θα επέστρεφε στη βάση του για ανεφοδιασμό.

Το CL-215, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της ΕΦ.ΣΥΝ., ανήκε στην πρώτη παρτίδα των Canadair που παραλήφθηκαν το διάστημα 1975-1977 από τη χώρα μας, με το συγκεκριμένο να έχει παραληφθεί τον Δεκέμβριο του 1975, βρισκόταν δηλαδή σε υπηρεσία πάνω από 47 έτη. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές από το ΓΕΑ, συντηρείτο κανονικά από τους τεχνικούς και θεωρείτο πλήρως επιχειρησιακό, ενώ όλα τα αεροσκάφη ελέγχονται λεπτομερώς και επισταμένως πριν απογειωθούν.

Στο σημερινό φύλλο της ΕΦ.ΣΥΝ. διαβάζουμε πως το μοιραίο αεροσκάφος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 και η συντήρησή του είχε ανατεθεί στη γαλλική εταιρεία Sabena Technics που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για πολύ σοβαρά σφάλματα σε επισκευές των νεότερων CL 415. Από την επίσημη ιστοσελίδα της Sabena Technics προκύπτει ότι η εταιρεία δεν έχει δυνατότητες συντήρησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών ενώ ερώτημα παραμένει αν το μοιραίο αεροσκάφος πήγε στο εξωτερικό για συντήρηση.

Διαβάστε ακόμη  Ο καιρός τη Μεγάλη Παρασκευή: Προβλέπεται συννεφιά και υψηλές θερμοκρασίες

Ιερό και όσιο δεν έχει η κυβέρνηση ακόμη και για την τραγωδία των πυρκαγιών που κατακαίνε τη χώρα εδώ και μέρες, ενώ το κυβερνητικό σχέδιο για την αποτροπή και αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει αποτύχει παντελώς και ο κρατικός μηχανισμός έχει σχεδόν καταρρεύσει μπροστά στις φλόγες.

Ο κυνισμός και η αλαζονεία της «παντοδύναμης» «γαλάζιας» κυβερνητικής παράταξης αποτυπώνεται αυτή τη φορά στα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο ίδιος, αφού χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός της πτώσης του Canadair την ώρα της επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Κάρυστο και τον κατά πάσα πιθανότητα θάνατο των δύο χειριστών του μίλησε για «αυτοθυσία».

«Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το τίμημα της αυτοθυσίας. Το είδα το βίντεο και είναι απίστευτο. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ζωή συνεχίζεται», είπε ο αναπληρωτής υπουργός χωρίς να κάνει ουδεμία νύξη για το κυβερνητικό μπάχαλο στη μάχη με τις πυρκαγιές, τις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και μέσα πυρόσβεσης, αλλά και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα απαρχαιωμένα Canadair της Ελληνικής Πυροσβεστικής, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’70 και δεν πληρούν ούτε τις βασικές προδιαγραφές.

Η κυβέρνηση, βαφτίζει «αυτοθυσία» το χαμό των δύο πιλότων, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την απαξίωση της Πυροσβεστικής, παρά την πικρή εμπειρία των τελευταίων χρόνων με τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Αυτό η «αυτοθυσία» θα μπορούσε σε τελική ανάλυση να αποφευχθεί, όπως και τα κροκοδείλια δάκρυα και οι κορώνες των κυβερνητικών στελεχών για τον «ηρωισμό των πυροσβεστών» που έπονται τέτοιων τραγικών περιστατικών. Εκεί που τα αναγκαία μέσα για την αντιμετώπιση της κατάστασης λείπουν οι κούφιες υποσχέσεις των κυβερνώντων περισσεύουν.

Η απάντηση Λιβάνιου

«Οι στιγμές είναι τραγικές για να αφιερώσει κανείς έστω και μια φράση για την ενσυναίσθηση που λείπει από όσους βρίσκουν το κουράγιο να ρίξουν λάσπη εκμεταλλευόμενοι την ανθρώπινη απώλεια. Ολόκληρη η δήλωση, χωρίς τη μονταζιέρα της χυδαιότητας», έγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών σε δήλωσή του.

Πηγή: efsyn.gr